Sosyal Medya

Güncel

2019 yılı seçiminde seçim barajı kaldırılacak

Hükümet Türk tipi başkanlık sistemine uygun olarak yeni seçim sisteminin hazırlıklarına başladı. Değişiklikle birlikte parlamento seçimlerinde dar bölge uygulamasının başlatılması ve barajın kaldırılması öngörülüyor.



AK Parti, bir yandan “yeni anayasa ve baÅŸkanlık” konusuna odaklanırken, diÄŸer yandan darbecilerin el ürünü yasaları deÄŸiÅŸtirmek için çalışmaları hızlandırdı. Seçimler için üç model de gündemde bulunuyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, BaÅŸbakan olduÄŸu dönemde tartışmaya açtığı “dar bölge”, “daraltılmış bölge” ve “mevcut sistemin devamı”nın etkileri tek tek deÄŸerlendiriliyor. AK Parti, “baÅŸkanlık” modeline geçilmesi durumunda, “dar bölge seçim sistemi”ne öncelik veriyor.

YA DA DARALTILMIÅž BÖLGE 

Bu sistem benimsenecek olursa, yüzde 10 olan seçim barajının sıfır olması gündeme gelecek. Bir seçim bölgesinden, en fazla 5’e kadar milletvekili seçilmesi mümkün olacak. Bu sayede, seçmenler, oy verdikleri milletvekillerini tek tek tanıyacak. 5’in üzerinde milletvekili çıkaran illerde, seçim bölgesi sayısı artmış olacak. Halkla iç içe olmayan,  verdiÄŸi sözleri yerine getiremeyen isimlerin tekrar aynı bölgeden seçilme ÅŸansı büyük oranda ortadan kalkacak.

MEVCUT SÄ°STEM DE MASADA

EÄŸer “daraltılmış bölge” sistemine destek gelirse, barajın 5 veya 7 olarak uygulanması da üzerinde durulan konulardan biri. 3. seçenek ise, mevcut sistemin devamı. Bu konuda hem toplumdan gelen mesajlar hem de muhalefet partilerinin yapacağı deÄŸerlendirmeler belirleyici olacak. 

2017 her alanda deÄŸiÅŸim yılı 

Konuyla ilgili deÄŸerlendirmelerin en geç 2017 yılında tamamlanması ve konunun Mecliste ele alınması hedefleniyor. Anayasanın 67'nci maddesinde "Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini baÄŸdaÅŸtıracak biçimde düzenlenir. Seçim kanunlarında yapılan deÄŸiÅŸiklikler, yürürlüğe girdiÄŸi tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" deniliyor. EÄŸer deÄŸiÅŸiklikler 2017’de yapılırsa, erken seçime gidilmemesi durumunda ilk uygulamaları 2019 yılındaki seçimlerde gerçekleÅŸmiÅŸ olacak.

Dört partinin de beyannamesinde

AK Parti, bu nedenle iki yasadaki deÄŸiÅŸikliklerin önümüzdeki yıl yapılmasını öngörüyor. Seçim ve Siyasi Partiler Kanunlarında deÄŸiÅŸiklik yapılmasına dair hedefler, Meclis'teki dört siyasi partinin de beyannamelerinde yer almıştı. Yapılacak deÄŸiÅŸikliklerle, siyasi partilere üyelik kolaylığının saÄŸlanması, sandık güvenliÄŸinin artırılması gibi hususlarda da köklü düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. 

Hakkı Kurban

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.