Sosyal Medya

YaÅŸam

''Çöpe giden gıdalarla açlığı önleyebiliriz''

Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "1 yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıldan fazla süre açlığı önleyebiliriz" dedi.



Ticaret Borsası (ATB) BaÅŸkanı Ali Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklama yaptı. 

Dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın açlık çektiÄŸini, her 4 saniyede bir insanın açlıktan öldüğünü belirten Ali Çandır, 600 milyon insanın obezite ile mücadele ettiÄŸine dikkat çekti. 

1 milyardan fazla insanın günde 3 TL'den daha az para ile geçinmek zorunda olduÄŸunu belirten Çandır, “Oysaki yılda 100 milyar TL harcayarak bu durumu önlemek mümkün, yine 1 yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıldan fazla süre açlığı önleyebiliriz" dedi.

KAYIPSIZ VE KATMA DEÄžERÄ° YÃœKSEK GIDA 

Tarımsal üretim ve gıdaya eriÅŸim konusunda zengin ülkeler arasında olan Türkiye'de farklı sorunlar bulunduÄŸunu söyleyen Çandır, “Çünkü biz dünyanın çöpünü üretenler arasında yer almaktayız. Sadece tarladan sofraya kadar geçen dönemde yüzde 20-30 düzeyinde ürünlerde zayiat ve fire veriyoruz. Yine günlük olarak ürettiÄŸimiz ekmeÄŸin yüzde 5'ini israf ediyoruz" dedi. 

SÃœRDÃœRÃœLEBÄ°LÄ°R GIDA

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün bu yıl "İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli" ana temasıyla hareket ettiğine dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, şunları kaydetti:

“BM Tarım ve Gıda Örgütü, tarımın iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine uyumlu hale gelmesini, küçük çiftçilerin daha dayanıklı olmasını, gıdanın sürdürülebilir bir biçimde üretilmesini ve daha az tüketmemiz gerektiÄŸini vurguluyor. 

Milli tarım projesinin açıklandığı şu günlerde stratejik sektör olarak kabul edilen tarımı iklimle uyumlu hale getirmek, tarımı ve gıda üretimini korumak ve kollamak; projenin hayata geçmesi, eksikliklerinin tamamlanması ve yanlışların düzeltilmesinin ardından daha önemli bir hale gelecektir. Herkesin kaliteli ve yeterli gıdaya adil bir şekilde ulaşması dileğiyle Dünya Gıda Günü'nü kutluyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.