Sosyal Medya

EÄŸitim

Proje okullarında öğretmen göçü ve endişe

Türkiye’nin en yüksek puanlı liselerinin 'proje okulu' ilan edildikten sonra eğitim kadrolarının değiştirilmesine öğrenci ve veli tepkisi sürüyor. Öğrenciler, öğretmenlerinin gitmesine tepkili, veliler ve eğitimciler gelen öğretmenlerin seçilme kriterlerini sorguluyor.



GeçtiÄŸimiz eÄŸitim yılında öğrencilerin okul yönetimlerini ve uygulamalarını protesto ettiÄŸi bildirilerle gündeme gelen ‘Proje Okulları’nda yaÅŸanan geliÅŸmeler öğrencileri ve velilerin tepkisini çekiyor. EÄŸitim kadrolarının deÄŸiÅŸtirilmeye baÅŸlandığı, yönetici ve öğretmen atamalarının doÄŸrudan Milli EÄŸitim Bakanı onayıyla yapıldığı bu okullarda veliler ve öğrenciler süreçten rahatsız. 

Proje okullarındaki rahatsızlık, Ä°stanbul  Erkek Lisesi öğrencilerinin 2015-2016 eÄŸitim yılının sonunda mezuniyet töreni sırasında sırtlarını okul müdürüne dönmesiyle gündeme gelmiÅŸti. Mezunlar yayınladıkları bildirde, "sosyal etkinliklerin engellendiÄŸini, etek yerine pantolon giyilmesinin zorunlu kılındığını" iddia ediyordu. Ä°stanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin bu tepkilerinin ardından pek çok lisede benzer durumlar yaÅŸandı. 

İki sene önce atama şekli değişti

 Proje okulları, iki sene önce hayata geçti. Milli EÄŸitim Bakanlığı, Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan fen, anadolu, sanat ve spor liselerinin bazılarını 'Proje Okulu' ilân etti. Proje okullarına üniversiteler danışmanlık yapacak, özel projeler ve uygulamalı eÄŸitimler yapılacaktı. Bazı öğrencilerin bildirilerine, öğretmen ve velilerin tedirginliÄŸine yol açan asıl geliÅŸme, 2014 yılı mart ayında "Dershane Yasası" olarak bilinen torba yasaya, bu okullarda çalışacak öğretmen ve yöneticilerin atama ÅŸeklini deÄŸiÅŸtiren bir maddenin eklenmesinden sonra baÅŸladı.

Madde şöyleydi:
"Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilâtına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır."

Atamalarda sınav ve puan yok

Yani, bundan önce yönetici ve öğretmen atama yönetmeliÄŸindeki puan ve sınav gibi ÅŸartlar, bu okullara atanacaklar için geçerli deÄŸildi. Artık, Milli EÄŸitim Bakanı onayı ile bu okullara direkt atama yapılabiliyor. Türkiye genelinde 155 'Proje Okulu' bulunuyor. Bu okullar arasında KabataÅŸ Lisesi, Ä°stanbul Erkek Lisesi, CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Bornova Anolu Lisesi gibi Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan okulları var.

Okullarda öğretmen göçü

Uygulamayla birlikte pek çok okulda yönetici deÄŸiÅŸimleri hatta bazılarında öğretmenlerin deÄŸiÅŸimi baÅŸlamıştı. 2016-2017 eÄŸitim yılı baÅŸladıktan sonra da bu  deÄŸiÅŸiklik tüm okullarda yaÅŸanır oldu. 1 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan Proje Okullar YönetmeliÄŸi ile okullara dair uygulamalar da netleÅŸti. YönetmeliÄŸe göre, bu okullarda 8 yılını dolduran öğretmenler rotasyonla baÅŸka okullar da görevlendirilecek. 4-8 yıl çalışanlar ise okul müdürü talep ederse 4 yıl daha görevlendirilebilecek. Proje okullarında çalışacak öğretmenler için ise, en az 4 yıllık öğretmenlik yapma ÅŸartı dışında sınav, puan gibi ÅŸartlar yok. Okul müdürü istediÄŸi öğretmeni seçip bakanlık onayına sunuyor.

Yönetmelik de çıkınca bu okulların tamamında öğretmen deÄŸiÅŸimi devam etti. ÖrneÄŸin, Vefa Anadolu Lisesi’nde  yaklaşık 20, CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Lisesi’nde 21, KabataÅŸ Lisesi’nden 35, Kadıköy Anadolu Lisesi’nden 56 öğretmen okuldan ayrılacak. 

Milli EÄŸitim Bakanlığı MüsteÅŸarı Yusuf Tekin Twitter’da yaptığı açıklamada 155 Proje Okulu’nda görev yapan 4 bin 598 öğretmen olduÄŸunu söylemiÅŸti. Bunlardan 1187’sinin 8 yılını dolduran, ayrılacak öğretmenler  olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Velilerin endiÅŸesi

Ancak veli ve öğrenciler,  deneyimli öğretmenlerin gönderilmesinin eÄŸitimi olumsuz etkilemesinden endiÅŸe duyuyor. Yaklaşık iki haftadır pek çok okulda eylemler yapılıyor. Twitter’da kampanyalar düzenleniyor. Dün de Kadıköy Anadolu Lisesi önünde öğrenciler ve veliler proje okul uygulamasını protesto etti.

Çocuklarından biri Kadıköy Anadolu Lisesi’nde bir diÄŸeri Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde okuyan ve adını vermek istemeyen velilerden biri kendilerini kandırılmış hissettiklerini savundu.

"Çocukların psikolojileri alt üst oldu. Hâlâ proje okul nedir ayrıntılarını bilmiyoruz. Çocuklarımız bu okulları çok çalışarak kazandı. Şimdi kandırılmış hissediyoruz. Sürecin şeffaf yürütülmemesi kaygı yaratıyor. Bu çocuklar belirli puanların üstündeki çocuklar. Onların öğretmenlerinin de belirli kriterlere göre seçilebiliyor olması lâzım. Yönetmelikte 4 yıl öğretmenlik yapmış olma şartı dışında başka bir şart yok."

"Müdür kimi tanıyorsa öğretmen olarak onu alıyor"
KabataÅŸ Lisesi’nde 8 yıldır çalışan ve adını vermek istemeyen bir öğretmen ise gelen öğretmenlerin dostluk, sendika iliÅŸkileri ile seçildiÄŸini iddia ediyor. Vefa Lisesi'nde çalışan bir baÅŸka öğretmen de "Müdür kimi tanıyorsa onu alıyor" diyor. CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Lisesi' nin 20 yıllık bir öğretmeni de aynı iddiada. Kendilerinin baÅŸka okullarda çalışacak olmasının sorun olmadığını ancak  öğretmen seçiminin sadece müdürün "iki dudağının  arasında" olmasını eleÅŸtirdi:

"Önce okul yönetimleri deÄŸiÅŸti. Bu sene başından beri öğretmenlerden CV alıyorlar.  Bizler ömrümüz boyunca burada kalmayacağız tabii ki. Ancak yöntem ve uygulamalar endiÅŸelendiriyor velileri. Gelen öğretmen profiline bakıyorsunuz, hemÅŸehricilik iliÅŸkisi var. Yeni gelen öğretmenlerin kadrolaÅŸmanın ürünü olduÄŸu görülüyor. Bu okulları Türkiye’nin beyni olarak görmek lazım. TEOG'da ilk 1000’e giren öğrenciler geliyor bu okullara. Buralardaki okul kültürünün, bilimsel eÄŸitimin, yakalanan baÅŸarının deÄŸiÅŸmemesi gerekiyor. "

kaynak: aljazeera.com.tr

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.