Sosyal Medya

Güncel

Rusya Hindistan'a S-400 hava savunma sistemi verecek

Rusya ve Hindistan arasında, Yeni Delhi'ye S-400 füze savunma sistemlerini öngören sevkiyat anlaşması imzalandı.



8. BRICS Zirvesi ve 17. Rusya-Hindistan Zirvesi için Hindistan'ın Goa kentine giden Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, BaÅŸbakan Narendra Modi ile bir araya geldi. Ä°ki liderin gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmelerin sonunda Moskova ve Yeni Delhi, S-400 sevkiyatını öngören anlaÅŸmaya imza attı. 

Askeri teknoloji alanında imzalanan bir diÄŸer hükümetlerarası anlaÅŸmaya göre de Rusya’nın Hindistan için 11356 projesine ait fırkateynler üreteceÄŸi kaydedildi. Ayrıca iki ülkenin, Ka-226T tipi helikopterlerin üretimi için ortak ÅŸirket kuracağı belirtildi.  

Video-konferans yoluyla Kudankulam Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) baÄŸlanan Putin ve Modi, santraldeki ikinci üniteyi hizmete soktu.  Liderler, Kudankulam NGS'de inÅŸa edilecek 3. ve 4. ünitelerin temelini de attı. Santralde toplam 5 ünite olması planlanıyor. 

ORTAK BÄ°LDÄ°RÄ° Ä°MZALANDI

Görüşmenin sonunda ortak bildiri de imzalayan Putin ve Modi, Suriye'de ateÅŸkesin güçlendirilmesinin, ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaÅŸtırılmasının ve Suriyeli taraflar arasındaki diyalogun devamının önemine vurgu yaptı. Sputnikin haberine göre liderler, krizin çözüme kavuÅŸturulması ve terörle mücadelenin devam etmesi gerektiÄŸinin de altını çizdi. 

Daha etkin iÅŸlev göstermesi için BM Güvenlik Konseyi'nde reforma ihtiyaç olduÄŸu belirtilen bildiride Rusya'nın, Hindistan'ın daimi üye olarak katılımını desteklediÄŸi vurgulandı. 

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE

Basın toplantısında konuÅŸan Putin, Rusya ve Hindistan'ın uluslararası sorunlardaki pozisyonunun birbirine çok yakın olduÄŸunu ifade etti. Rus lider, iÅŸbirliÄŸindeki önceliklerden birinin teröre karşı ortak mücadele olduÄŸunu kaydetti. 

Avrasya Ekonomik BirliÄŸi (AEB) ile Hindistan arasında serbest ticaret bölgesi kurulmasına yönelik müzakerelerin aralıkta baÅŸlayabileceÄŸini belirten Putin, uzmanların anlaÅŸma üzerindeki çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek serbest ticaret bölgesinin büyük perspektifler sunacağının altını çizdi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.