Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Bağdat'ın Musul planı bir işğal hareketi mi?

Musul'un DAEŞ'ten kurtarılmasına yönelik operasyon planları sürerken akıllara gelen, ama sorulmamış bir soruyu buradan Irak hükümetine yöneltmemiz gerekir: Hedef Musul'u işgal etmek mi yoksa özgürlüğüne kavuşturmak mı?



Belki hükümetin, zalimliği herkes tarafından kabul edilmiş, bir terör örgütünden ülkenin en büyük ikinci şehrini kurtaracağı sırada bu soruyu sormak tuhaf olabilir. Ancak Irak'ın mevcut siyasasını 2003'ten beri dikkatli takip edenler bu sorunun hangi saiklere dayandığını anlayacaklardır.
 
Bu hükümet iktidara Irak'ın ABD iÅŸgaliyle  gelmedi, ÅŸu anki tabloda da bu iÅŸgal de zaten arkasında bir devletten ziyade devletler hizbini ortaya çıkarmış durumda. Lakin iÅŸgalin en önemli etkisi geleneksel Ä°ran etkisini mezhepsel politikalarıyla kapıları modern tarihe ardına kadar açması oldu. Ayrıca ÅŸu anki mevcut iktidar devletin milli ordusunu tasfiye ederek yerine Ä°ran güdümlü Åžii milis güçleriyle donatmış durumda. 
 
IRAK KÃœRDÄ°STAN'I DA RAHATSIZ
 
Bunları göz önüne aldığımızda ortaya çıkan tablo, Irak'ın geleceÄŸinden ziyade Ä°ran'nın arka bahçesi görüntüsünden ibaret. Bunun sonucunda doÄŸal bir tepki olarak bu kez Sünni mezhepçiliÄŸini öncelemiÅŸ milis kuvvetler karşımıza çıkmakta. Aslında Irak Kürdistan'nın, merkezi yönetimden ayrılmasına sebep olan nedenler de kökünü buna benzer gerekçelere dayanmaktadır. 
 
Daha net açıklamak gerekirse merkezi yönetimin güttüğü politikalar Irak Kürdistan yönetimine hem mezhepsel olarak ters gelirken hem de ulusal çıkarlar açısından da Kürtler'in Irak'taki varlığına mugayir bir takım sonuçlar meydana getirmektedir. Irak'ın geleceÄŸini büyük oranda BaÄŸdat'ın politikaları belirleyecektir; ama bu politikaların görünür en önemli sonucu, ÅŸu an için, Irak merkezi hükümeti politik açıdan güçsüz bir durumda bırakmaktan ibaret. Bu politikalar, bölgesel, ulusal ve uluslararası çıkarlara zarar vermesinin yanında olası büyük çatışmaların zeminini hazırlama potansiyelini taşımakta. 
 
IRAK TAMAMEN İRAN ETKİSİNE AÇIK
 
Şu anda merkezi yönetimin politikaları kendi iç siyasetinde bölünmeyi artırırken her geçen gün Irak'ı İran'nın siyasi etkisine daha da açık bir hale getirmektedir.
 
GeçtiÄŸimiz hafta Irak bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzan'i mecliste Merkezi yönetiminin baÅŸbakanı Ä°badi'nin de bulunduÄŸu bir oturumda ÅŸu ifadeleri sarf etti: ''EÄŸer Merkezi Yönetim ile bir uzlaÅŸma saÄŸlanması halinde Irak Kürdistan'ı Irak'tan ayrılmayı kesinlikle ilan etmeyecektir.'' Ä°badi ise bu sözler hakkında bir yorumda bulunmadı. Peki bu sözler gerçekten de Irak Kürdistan'nın aklında ayrılığın olmadığı anlamına mı gelmektedir? Veya iki taraf arasında Musul'un kurtarılması operasyonunda bir ittifak mı söz konusu olacak? 
 
Bütün bunların tartışıldığı bir sırada Ä°badi'nin Türkiye ile problemi ortaya çıktı. Ä°badi çok sert bir dille Türk güçlerini Musul operasyonunda olmaması gerektiÄŸini söylüyordu. Oysa daha önce Türkiye, Türkmen milislerin katılımı ve taşınması için kullandığı ve hemen Musul'un yanında bulunan BeÅŸika kampı hızlı bir ÅŸekilde Musul operasyonu ile gündeme geldi. Ä°badi burada bulunan güçleri iÅŸgalci olarak nitelendirerek çekilmesi gerektiÄŸini söyledi. 
 
TÃœRKÄ°YE ISRARCI, Ä°BADÄ° SAMÄ°MÄ°YETSÄ°Z
 
Türkiye bölgede kuvvetlerinin kalmasında ısrarcı. İbadi ise Türkiye'nin tavrının güvenilir olarak bulmadığını söyleyerek topraklarında yabancı güce karşı olduğunu söyledi, oysa merkezi yönetiminin kendi toprakları üzerinde bulunan ve sürekli geçiş sağlayan İran milislerini ise yabancı bir güç veya tehdit algısı içinde değerlendirmemekte. Hatta geçtiğimiz günlerde İran, üst düzey yetkili bir generalini ve istihbarat başkanını Irak'ın resmi ordusuna danışman olarak göndererek yabancı kuvvetlerin Irak üzerinde ne denli etkili olduğunu ortaya koydu.
 
 
TÜRK GÜÇLERİ İRAN'NIN OYUNLARINI BOZUYOR
 
Aslında Türk güçlerinin BeÅŸika'daki varlığı Ä°ran'nın ırak üzerindeki sonsuz etkisini kırarken merkezi yönetimin de mevcut pozisyonda dilediÄŸi gibi hareket etmesinde de engel oluÅŸturmakta. 
 
Öte yandan Irak'ın meseleyi BM gündemine taşıması konusu ise her hangi bir ciddiyet taşımamakla birlikte Irak'ın aldığı tek cevap bu konu için BM'nin biraz daha zaman ihtiyaç duyduğu oldu. Burada sorulması gereken soru Irak'ın iç siyasetine bunca yabancı etki ortadayken Türkiye'nin varlığı ve müdahalesi neden Irak merkezi yönetimini biranda ilkeler abidesine dönüştürmektedir?
 
TÃœRKLERE Ä°ÅžGALCÄ°, Ä°RAN MÃœTTEFÄ°K
 
Irak merkezi yönetim yetkilileri yaptığı açıklamada Ä°ran güçleri kendi izinleri doÄŸrultusunda hareket ederken Türkiye'nin kendi onaylarını almadan orada konuÅŸlandığını ifade ediyorlar. Bu aslında hakkaniyetten uzak ve oportünist bir açıklamadan ibaret. Åžu anda devlet mevcut bir otoriteden yoksun, mezhepçi politikalar ile hareket eden bir grubun elinde ve Ä°ran politikaları çıkarı adına Türkiye'nin varlığından ciddi bir rahatszılık söz konusu. 
 
HEDEF: DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM VE Şİİ KORİDORU
 
Temelde ise Merkezi yönetim uyguladığı mezhepçi politikalar ile bölgede büyük demografik bir deÄŸiÅŸimi hedeflemekte. Uygulanan temel doktrinde ise bir hat üzerinden Ä°ran sınırına kadar Åžii bir koridor yaratarak o bölgede bulunan Sünni kesimin herhangi bir oluÅŸuma giriÅŸmesine müsaade etmemek. 
 
Bu politikaları düşünerek Musul operasyonunda bulunacak güçlerin ne kadar hayati bir role sahip olduÄŸunu anlayabiliriz. Musul ülkenin en büyük 2. ÅŸehir ve Arap, Kürt ve Türkmen Sünnilerden oluÅŸmaktadır. Bu sözleri geçtiÄŸimiz gün Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayip ErdoÄŸan da Rotana Khalijia TV kanalında aynı ÅŸekilde dile getirdi. 
 
ErdoÄŸan'ın mesajı oldukça açık ve netti; '' Bu operasyon Irak iradesiyle deÄŸil, Ä°ran'nın yönlendirmesiyle gerçekleÅŸiyor.'' ErdoÄŸan'ın vurguladığı diÄŸer önemli bir nokta, Musul'un DAEÅž tehdidinden arındırıldıktan sonra Türkiye'nin birilerinin eliyle Musul'da demografik bir mühendislik giriÅŸimine asla izin vermeyecekleri yönündeydi. 
 
Bütün bunları göz önüne alarak eÄŸer Merkezi Yönetim Musul'u DaeÅŸ'ten aldıktan sonra nüfusun popülasyonunu deÄŸiÅŸtirerek Åžii milislerin kol gezdiÄŸi bir ÅŸehre dönüştürecekse biz bu operasyona; kurtarma opersyonu mu diyeceÄŸiz yoksa iÅŸgal hareketi mi? 
 
Khalid Al-Dakhil/ AL-HAYAT DÜŞÜNCE MEKTEBİ İÇİN ÇEVRİLMİŞTİR / Mehmed Mazlum Çelik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.