Sosyal Medya

Güncel

Başbakan: Çiftçi'ye müjdeyi verdi!

Başbakan Binali Yıldırım İzmir'de Milli Tarım projesi toplantısında konuştu. Yıldırım, "İlk destek nisan-mayıs ikinci destek eylül-ekim. Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek.'' dedi.



BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi'nde açıklamalarda bulundu. Tarıma yönelik desteklerin artacağını belirten BaÅŸbakan Yıldırım, TMO'nun da etkin bir ÅŸekilde kullanılacağını belirtti. BaÅŸbakan Yıldırım, çiftçiye kullandıkları mazotun yarısını devletin ödeyeceÄŸini açıkladı. 
 
Başbakan'ın konuşmasından satır başları...
 
'İzmir süt üretiminde Türkiye'de 1 numara. Fazla süt olunca fiyatlar düşüyor. Bunun için fazla sütü süt tozuna çeviriyoruz. Bu uygulamayı ilk defa İzmir'de başlattık. Yollardaki süs bitkilerinin merkezi de İzmir. Geçen yıl en fazla tarım desteği İzmir'e oldu.
 
TARIMDA HAVZA BAZLI DESTEK
 
Hedeflerimiz için yeni uygulamalar yapmaya karar verdik. Milli Tarım Projesi'nde neler yapılacağını anlatacağım.
 
1. Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Daha önce veriliyordu, ancak daha bilinçli verilecek. Türkiye'deki bütün tarım yapılan ilçeler masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Buralarda hangi ürünler yetişir? Havzaya uygun üretim yapılacak. Çok ürün var, ama önemli ve sonuç ürünler hangileri? 19 ürün belirlendi. Bu ürünler hangi havzalarda daha iyi yetişiyorsa ona göre dağıttı.
 
Mesela buÄŸday her yerde desteklenecek. Yem bitkileri her yerde desteklenecek.
 
Adana Ceyhan'da kuru fasulye ve nohut gibi 14 ürün destekleniyordu. Şimdi mısır, buğday gibi 7 ürün desteklenecek. Şanlıurfa'da mercimek, pamuk gibi ürünler desteklenecek. Belirlenen ürün dışında ekim yapana destek verilmeyecek.
 
Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın istiyoruz.
 
2. Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. Çiftçiler 1 yıl içerisinde bir başvuru yapabilecek. 13 milyardan fazla para veriyoruz, ama kimse memnun değil. Yılda iki kez destek vereceğiz. Ekim ve hasad zamanı. Yani Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim'de.
 
MAZOTUN YARISI DEVLETTEN
 
Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. 12 aya destekler yayılmış parça parça hiçbir işe yaramıyor. Yılda 2 sefer destek vereceğiz bir ekim zamanı bir hasat zamanı. İlk destek nisan-mayıs ikinci destek eylül-ekim. Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.