Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İlk 'uzay ülkesi' projesi

Uzayda Asgardia isimli bir ülke kurmayı hedefleyen proje Paris'te düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı. Dünya yörüngesine kurulacak olan bağımsız ülke Asgardia'ya vatandaşlık için başvurabiliyorsunuz.



Tarihin ilk uzay ülkesi Asgardia’nın planları Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim insanları tarafından açıklandı.

Yaklaşık 100.000 insanın Dünya yörüngesinde kurulacak olan bir uzay istasyonunda kendi kural ve yasalarıyla yaÅŸamasını öngeren uzay ülkesi Asgardia; meteor, uzay çöpü ve diÄŸer tehditlere karşı Yeryüzü’nü korumaya çalışacak.

Ä°skandinav mitolojisinden tanrı Odin’in hüküm sürdüğü Asgard’dan esinlenilerek isimlendirilen ülke, resmi internet sayfasındaki bilgilere göre, “Yeryüzü’ndeki diÄŸer ülkelerin kısıtlamalarından tamamiyle bağımsız, özgür bir ortam” teklifi sunacak. Asgardia’nın ilk aÅŸaması önümüzdeki 18 ay içerisinde fırlatılacak olan bir uyduyla baÅŸlayacak.

Ä°nsan yapımı ilk uydu Sputnik’in 60.yıl dönümünde fırlatılacak olan bu uydunun ardından henüz ne zaman olduÄŸu belli olmasa da insanların yaÅŸayabileceÄŸi bir uzay istasyonu da yörüngeye yerleÅŸtirilecek. Tabi etkinlikte tanıtılan nihai Asgardia planlarının gerçekleÅŸmesi maddi problemler dolayısıyla çok uzun yıllar alacak.

Asgardia’nın vatandaÅŸlık baÅŸvuruları da ÅŸimdiden baÅŸlamış durumda. The Guardian’a konuÅŸan proje lideri Dr. Igor Ashurbeyli, Asgard’lı olmak isteyen kiÅŸilerin yüzeydeki ülkelerine ait vatandaÅŸlıklarından vazgeçmek zorunda olmayacaklarını belirtiyor.

TEKNÄ°K OLARAK DÃœNYADA BULUNACAK

Asgardia’nın teknik olarak Dünya’da bulunacağını belirten Ashurbeyli,"Fiziksel anlamda Asgardia vatandaÅŸları Dünya'da bulunacaklar ancak sadece Dünya’nın baÅŸka bir ülkesinde yaşıyor olacaklar. BaÅŸvuru sayısı 100.000’i geçtiÄŸi takdirde BirleÅŸmiÅŸ Milletlere devlet statüsü için de baÅŸvurabileceÄŸiz." ifadelerini kullanıyor.

Asgardia teknik anlamda bir Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na benzeyecek olsa da ISS gibi yalnızca bir laboratuvar deÄŸil tıpkı Türkiye, ABD gibi bir ülke olmayı hedefliyor. Uluslararası yasaların böylesi bir duruma nasıl cevap vereceÄŸi konusunda ise net bir ÅŸey yok.

Planların bu anlamda kendilerini epey zorlayacağını kabul eden araştırmacı Ram Jakhu, yine de optimistik bir tavır sergileyerek, "Daha önce uzayda bir ülke kurmaya çalışan olmadı. Yani bu ilk olacak. Küçük bir yapı olarak başlayıp zamanla orada yaşayan, çalışan bir topluluk olmaya, bir millet olmaya başlayacağız." ifadelerini kullanıyor.

Asgardia’nın yasalardaki yerini United Nations Office for Outer Space Affairs’a (UNOOSA) soran Business Insider da henüz net bir cevap alamamış; ancak Asgardia’nın uzayda yalnızca bir istasyon olmayı bırakıp bir ülke olması için uzay yasalarını deÄŸiÅŸtirmesi gerekebilir.

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.