Sosyal Medya

Güncel

'Esed'le temasımız olmamıştır, olmayacak'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Suriye’deki tavırlarının net olduğunu söyleyerek “Esad’la dolaylı, doğrudan, kapı arkasından, gizli diplomasi, açık diplomasi şeklinde hiçbir temasımız olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır” açıklamasında bulundu.



Avrupa BirliÄŸi Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik, “Esad’la dolaylı, doÄŸrudan, kapı arkasından, gizli diplomasi, açık diplomasi ÅŸeklinde hiçbir temasımız olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır” dedi.

KATLÄ°AM REJÄ°MÄ°

Bakan Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda konuÅŸtu. Çelik, Suriye’deki tavırlarının net olduÄŸunu söyleyerek, Esad rejiminin bir katliam rejimi olduÄŸunu kaydetti. “Esad’la dolaylı, doÄŸrudan, kapı arkasından, gizli diplomasi, açık diplomasi ÅŸeklinde hiçbir temasımız olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır" diyen Bakan Çelik, "Kendi halkını savaÅŸ uçaklarıyla katleden, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan ve tamamen gayrimeÅŸru durumdaki birisiyle herhangi bir ÅŸekilde temas etmemiz mümkün deÄŸildir. Uluslararası basında çıkan haberlerin bu bakımdan hiçbir geçerliliÄŸi yoktur. Fakat, bu soru sorulurken hem siyasi bakımdan hem teknik bakımdan hem Hükûmetimizin yürüttüğü dış politika bakımından son derece vahim birkaç tane yanlış vardır, onun altını çizmek isterim” deÄŸerlendirmesini yaptı.

MEÅžRU MUHALEFET

’Türkiye’nin Suriye’de himaye ettiÄŸi çeteler’ tabirini kabul etmediklerini ifade eden Çelik, “Türkiye orada öteden beri meÅŸru muhalefeti ve meÅŸru muhalefete baÄŸlı olarak Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemektedir. MeÅŸru muhalefet ve Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi sadece Türkiye’nin politikası da deÄŸildir, bu pek çok müttefikimiz tarafından da kabul gören bir politikadır. Buradaki tutumumuz da nettir. Suriye halkının genel iradesinin yansıtılacağı bir politik tablonun ortaya çıkmasını, bir geçiÅŸ süreci olması gerektiÄŸini ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KAVRAMSAL ÇARPITMA

Hükümetin Suriye’de Kürt düşmanlığı yaptığına iliÅŸkin iddialara cevap veren Çelik, “Tabii, bu bir kavramsal çarpıtma. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti oradaki Kürt unsurları, Arap unsurları, Türkmen unsurları, Alevi, Sünni, Nusayri, hepsini kardeÅŸ görmektedir. Çok açık bir ÅŸekilde ifade etmek isterim, benim de ÅŸahit olduÄŸum bir konudur bu. Bu Arap devrimleri baÅŸladığında biz Suriye’de de bir karışıklığın olacağını öngördüğümüz için o zaman henüz bu olaylar baÅŸlamamışken, henüz halkına herhangi bir ÅŸekilde kurÅŸun sıkmıyorken Esad’la da görüşüyorduk ve Esad’la görüşmeler sırasında yapılmak istenen ÅŸey ÅŸuydu; Suriye’de, komÅŸu bir ülkede bir karışıklık meydana gelmesin ve anlamlı bir geçiÅŸ süreci yaÅŸansın.

Burada Esad’a teklif edilen, benim de ÅŸahit olduÄŸum, CumhurbaÅŸkanımızın BaÅŸbakanlığı dönemindeki tekliflerden bir tanesi ÅŸuydu; ’Birincisi, siyasi partilere izin ver. Ãœlkende reformlar gerçekleÅŸtir, siyasi tutukluları serbest bırak, Arap ve Türkmenlerin statülerinin güçlenmesine müsaade et.’ Ve en önemlisi de ÅŸuydu, henüz Türkiye’de hiç kimsenin gündeminde yokken Sayın CumhurbaÅŸkanımız BaÅŸbakanlığı döneminde bu maddeyi de, bu söyleyeceÄŸim maddeyi de gündeme getiriyordu, ’Senin ülkende Kürtlerin herhangi bir statüsü yok, vatandaÅŸlık hakları bile yok. Kürtlere bu haklarını ver’ ÅŸeklinde BaÅŸbakanımız tarafından, CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸbakanlığı döneminde bu gündeme getiriliyordu. Ãœstelik o zaman Suriye Kürtleri Türk dış politikasında ve Türkiye’nin iç politikasında tartışılan bir konu bile deÄŸildi ve bu Esad’la yapılan ve basına yansımayan görüşmelerde gündeme getiriliyordu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.