Sosyal Medya

Güncel

Gaz için ilk adım

Normalleşme adımlarının atılmasının ardından Türkiye ile İsrail arasında bakanlar düzeyinde ilk temas sağlandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, İstanbul



“NormalleÅŸme” adımlarının ardından Türkiye ile Ä°srail arasında önemli bir temas saÄŸlandı. Dünya Enerji Kongresi’ne katılmak üzere Ä°stanbul’a gelen Ä°srail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile bir saat yirmi dakika süren bir görüşme gerçekleÅŸtirdi.

Görüşme sonrasında bir basın açıklaması yapan Steinitz,  sözlerine bunun uzun bir aranın ardından bir ilk olduÄŸunu hatırlatarak baÅŸladı.

"Burada olmaktan çok mutluyum. Bir kaç yıldan beri Ä°srail’den bu düzeyde bir ziyaret ilk defa yapılıyor. Bunu iki ülke arasındaki normalleÅŸme sürecinin bir parçası olarak alıyoruz. Buraya Ä°srail Hükümeti ve Ä°srail halkı adına geliyorum. Bölgemizde insanlar artık barış, istikrar, iyi iliÅŸkiler ve iÅŸbirliÄŸi görmek istiyor."

Steinitz, Bakan Albayrak ile yaptığı görüşmede İsrail karasularından çıkarılan doğalgaz için boru hattı inşa edilmesinin gündeme geldiğini söyledi. Şu anda İsrail karasularında 900 milyar metreküp gaz bulunduğunu belirten Steinitz, yeni sahaların keşfe açılmasıyla bu rakamın 3 trilyon metrekübe ulaşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

"Enerjiyle ilgili bir çok konuyu ama özellikle de doÄŸalgaz konusunu görüştük. Türkiye ve Ä°srail arasında bir doÄŸalgaz boru hattının inÅŸa edilmesi ihtimal dahilinde. Ãœrdün gibi ülkelere gazın ihraç edilmesini de deÄŸerlendiriyoruz. Mısır ve Kıbrıs’tan Yunanistan’a gidecek bir boru hattı da olabilir ama Türkiye seçeneÄŸi bizim için çok önemli. Bundan sonra bu projenin yapılması için iki ülke hükümetleri ve enerji bakanlıkları arasında bir diyalog kurulmasına karar verdik."

Steinitz, Gazze’ye yapılacak insani yardım ve elektrik santrali konusunun da gündeme geldiÄŸini söyledi. Gazze’nin “sıradan” insanlarına yapılacak yardımı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ancak Steinitz, “güvenliÄŸimiz önceliklidir” dedi.

'Diyalog kurulması kararlaştırıldı'

Görüşmenin ardından Berat Albayrak konuşmadı ama bakanlık yazılı bir açıklama yaptı.

NormalleÅŸmeye iliÅŸkin ikili iliÅŸkilerin baÅŸlamasının ardından iki ülke bakanları arasında ilk defa temas gerçekleÅŸtiÄŸi belirtilen açıklamada, “Bakanlar Ä°srail’den Türkiye’ye doÄŸalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaÅŸtırmışlardır.” ifadelerine de yer verildi.

Gazze ve Cenin’de santral

Türk tarafının açıklamasında kurulacak elektrik santrallerinin altı çizildi.

"Taraflar Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek ÅŸekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeÅŸitli yollarını ele almışlardır."

Ä°ki bakan Dünya Enerji Kongresi’nde düzenlenecek bir panelde de konuÅŸmacı olarak bir araya gelecek. Panel basına kapalı olarak düzenlenecek.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.