Sosyal Medya

Güncel

Kobralarda korkunç şüphe

Yüksekova’da 4 sivilin öldüğü olay sonrası tartışmalar sürerken gözler kobra tipi araçlardaki joystick sistemine çevrildi. Son iki yılda 3 ölümlü olay kayda geçti. Yazılımının hatalı olduğunu söyleyen özel harekat polisleri birçok kez tehlike yaşadıklarını anlattı.



Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, dört gün önce yaÅŸanan olayda, kobra tipi zırhlı aracın kule kısmındaki silahın ateÅŸlendiÄŸi iddiası sonrası bir facia yaÅŸandı. 4 sivil araçtaki silahtan atılan kurÅŸunlarla hayatını kaybetti. Olay sonrası tutuklanan sorumlu polis Ä°.M. silahın kumanda koluna (joystick) dokunmadığını, sistemin kendiliÄŸinden ateÅŸ aldığını iddia etti. Ancak hem asker hem de polisler tarafından kullanılan kobra araçlarındaki sistemin güvenirliÄŸi de tartışma konusu oldu, Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı inceleme baÅŸlattı.

Ä°THAL DONANIM VE YAZILIM

SoruÅŸturmada yapılan incelemeyle, geçmiÅŸte meydana gelen kazalar da mercek altına alınacak. Bu kapsamda 2015’te Diyarbakır Ergani’de eynı sistemin ateÅŸ alması sonucu ÅŸehit olan polis memuru Özgür Gümüş ile Mart’ta Şırnak’ta özel harekat polisi Eren Yüca olayı da incelenecek. Ä°ncelemede zırhlı araçlardaki sistem de teknik olarak detaylı bir ÅŸekilde araÅŸtırılacak. Bu kapsamda sistemde yer alan Ä°ngiliz yapımı DAF adlı joystick, sinyal iletimini saÄŸlayan elektromekanik bir cihaz olan slipring ve Ä°srail’li firma Rafael’in yazılımı incelenecek. Teknik sorunun donanımdan mı yoksa yazılımdan mı kaynaklandığı da bu inceleme sonunda saptanacak. Karar’ın görüştüğü SSM kaynakları ölümle sonuçlanan olay sayısını açıklamazken ölümle sonuçlanmayan olay sayısının daha fazla olduÄŸu belirtiliyor.

HİÇBİR ÇÖZÜMÜ YOK

Kobra tipi zırhlı araçlarda kullanılan sistemin en önemli unsurları yazılım ve yazılıma baÄŸlı joystick donanımı. Bölgede görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen özel harekat polisi Karar’a sistemin kendiliÄŸinden ateÅŸ almasıyla ilgili çok kaza yaÅŸandığını anlattı.

16-10/13/sadxsfdgvf.jpgPÖH memuru şöyle konuÅŸtu: “Bir operasyon sırasında silah ateÅŸ etmeyince içeriden tüm kumandaları, ÅŸarterleri kontrol ettik her ÅŸey normaldi. AteÅŸlemeye bastık yine ateÅŸ almadı. Birkaç kez basınca silah ateÅŸ etmeye baÅŸladı ama bu kez de durduramadık. Tüm elektriÄŸi kestik, bütün kumandaları kapattık silah ateÅŸ etmeye devam etti. Ta ki tüm mühimmatı tüketene kadar. MuÅŸ’tan götürdüğümüz FN-MAG silahı kurulu kobramızda da bunu çok yaÅŸadık. Zaten çoÄŸunlukla FN-MAG ve M240 makineli tüfek kurulu silahlarda bunu yapıyor. Hiçbir ÅŸekilde çözümü yok.”

YERLİ YAZILIMI FETÖ ENGELLEDİ

DiÄŸer yandan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Yılmaz Sönmez, zırhlı araçlardaki sistemle ilgili milli yazılımlar ürettiklerini ancak FETÖ’nün emniyette etkili olduÄŸu yıllarda bu projelerin ihalesiz olarak Ä°srail’e verildiÄŸini öne sürdü.

Kaynak: karar.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.