Dünya
İran neden olmasın?'
Dünya Enerji Kongresi’nin ikinci gününde TANAP konuşuldu. Projenin yaklaşık 70’inin inşaatının tamamlandığını söyleyen TANAP CEO’su Saltuk Düzyol ilk gaz akışının 2018 yılında olacağını belirtti. Düzyol’a göre ileride İran’ın da bu projeye tedarikçi olarak katılması söz konusu olabilir.
TANAP CEO’su Saltuk Düzyol Dünya Enerji Kongresi’nde konuÅŸtu. Projede inÅŸaat aÅŸamasının yüzde 75 seviyelerine yaklaÅŸtığını belirten Düzyol, ileride Ä°ran’ın da gaz tedarikçisi olarak projeye katılabileceÄŸini söyledi.
Dünya Enerji Kongresi’nin ikinci gününde enerji kaynaklarının çeÅŸitlendirilmesi, yeni enerji kaynaklarının finansmanı gibi baÅŸlıklar ele alındı. Kongrede dikkat çeken oturumlardan biri de Hazar bölgesi doÄŸalgaz kaynaklarının baÅŸka pazarlara ulaÅŸtırılması oldu.
Bu oturumda konuÅŸan TANAP CEO’su Saltuk Düzyol, boru hattı inÅŸaatının yüzde 75 aÅŸamasında tamamlandığını söyledi. Projeye iliÅŸkin çalışmaların tamamen planlandığı gibi yürüdüğünü belirten Düzyol, bu boru hattından ilk aÅŸamada 2, daha sonra 6 ve son aÅŸamada 16 milyar metreküp gaz akışı saÄŸlanacağını hatırlattı. Ilk aÅŸamada akışı saÄŸlanacak 2 milyar metreküp gaz Türkiye’de kalacak. Daha sonra akış 16 milyar m3’e çıktığında Türkiye’de kalacak olan gaz miktarız 6 milyar m3 olacak.
İran neden olmasın?
Düzyol, konuşmasında bölgede gaz sahibi ülkelerin bu projeye tedarikçi olabileceğini söylemesi dikkat çekti.
"Ä°leride Ä°ran gazı da neden olmasın? Biz sonuçta bu hat üzerinden 25 bcm gazı Avrupa’ya aktarabiliriz.”
Toplantıda Alman Enerji Bakanlığı adına konuÅŸan Sohbet Karpuz ise Avrupa’nın son aÅŸamada amacının tüm tedarikçilerin gazının Avrupa’ya getirilip fiyat avantajı saÄŸlamak olduÄŸunu söyledi. Ãœstelik Karpuz, bir çok ülkenin gaz ihtiyacını LNG ile karşılayacağına da dikkat çekti ve gelecek tüm doÄŸalgaza talep oluÅŸmayabileceÄŸini belirtti.
Hindistan ve Çin faktörü
TANAP, Güney Akım ve Ä°srail gazının Avrupa’ya taşınması gibi tüm projelerin hayata geçmesi durumunda Avrupa’daki talebin nasıl yönetileceÄŸi tartışma konusu. Bir çok proje için ÅŸimdiden planlar pazarları ve talebi giderek büyüyen Hindistan ve Çin’e dönük yapılıyor. Ancak iki gündür devam eden kongre boyunca bir çok katılımcı bu iki ülkenin de fiyat politikaları konusundaki hassasiyetine dikkat çekti. Bu durum da konferansın ana baÅŸlığı olan enerjide dönüşümün nasıl olacağına dair belirsizliÄŸi ortaya çıkaran faktörlerden biri.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.