Sosyal Medya

AÖF öğrencilerine yeni hizmet

Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) öğrencilerine yönelik yeni projelerini hayata geçiriyor. AÖF'nin televizyon yayınları daha işlevsel hale gelecek..



Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan Anadolu Ãœniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde (AÖF), özel tekniklerle hazırlanan yeni TV ders programları görücüye çıktı.

Anadolu Ãœniversitesi Açıköğretim Fakültesi TV Yapım Merkezi tarafından hazırlanan yeni ders programlarının tanıtım toplantısı, Yunus Emre Kampüsü Öğrenci Merkezi Çok Amaçlı Salon’da düzenlendi. Toplantıya, Anadolu Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GündoÄŸan, Açıköğretim Sistemi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney, TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Selçuk Kıray ve diÄŸer ilgililer katıldı.

DERS HAVUZU ZENGÄ°NLEÅžECEK

Toplantıda konuÅŸan Anadolu Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GündoÄŸan, Açıköğretim Sistemi’nin tüm üniversite personelinin bir meyvesi olduÄŸunu ve herkesi katkı sunduÄŸu bir sistem olduÄŸunu belirtti. Açıköğretimin baÅŸlangıçta sadece ders kitabıyla baÅŸladığını ifade eden Rektör GündoÄŸan, “Fakat bu zaman içerisinde ders materyalleri noktasında ciddi geliÅŸmeler oldu. Televizyon devreye girdi. Hocalarımızı televizyon aracılığıyla ders programları yapmaya baÅŸladılar. Bu programlar gitgide iyileÅŸti. Çok güzel nitelikli programlar haline geldi. GeçtiÄŸimiz yıl da ‘Anadolum e-Kampüs’ sistemi adı altında bir e-öğrenme portalı hizmete girdi.

16-10/10/resimid_4714543.jpg

BÃœTÃœN KÄ°TAPLAR TEK PORTALDA TOPLANIYOR

Buradaki amaç da Anadolum e-Kampüs sisteminde, var olan tüm ders materyallerimizi, kitaplarımızı, deneme sınav sorularımızı, televizyon programlarımızı elimizde ne varsa o derslere ait tek bir kampüs sistemi adı altında toplamaktı. Çok daha yeni bir sistem. Ä°nÅŸallah önümüzdeki yıllarda bu sistem geliÅŸecek, ders havuzumuz ve e-öğrenme malzemelerimiz çok daha zenginlik kazanacak. Daha nitelikli malzemeler çekilecek. Bu sistemi daha da güçlendireceÄŸiz. Dolayısıyla sadece öğrencisine bir kitap sunan ve bundan sınav yapa bir sistemden, çok zengin içerikli, e-öğrenme malzemeleri sunan bir sisteme geçmiÅŸ olacağız. Bütün gayretimiz, çabamız bu” dedi.

16-10/10/resimid_4714530.jpg

'ÖĞRENCİYİ KİTAPLA BAŞ BAŞA BIRAKMAK HAKSIZLIK'

Lansmanı yapılan sistemin projelerinin bir ürünü olduğunu sözlerine ekleyen Gündoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“DeÄŸiÅŸik formatta gerçekten tabii ÅŸu var öğrenciyi diri tutmak ya da öğrencinin ilgisini çekmek çok kolay deÄŸil. Bu noktada öğrenciyi sadece bir kitapla baÅŸ baÅŸa bırakıp ‘Buradan öğren’ demek aslında biraz haksızlık. Özellikle günümüzün geliÅŸen teknolojilerini de kullanarak öğrencilerimize daha hızlı, daha kolay, daha pratik ne ÅŸekilde ulaÅŸabiliriz? Onların, o ders içeriklerini daha iyi anlamalarını ne ÅŸekilde saÄŸlayabiliriz? Gayretimiz hep bu yönde. Bu noktada arkadaÅŸlarımız TV Yapım Merkezine, baÅŸta Selçuk Kıray hocamız olmak üzere ben tüm çalışan arkadaÅŸlarımıza çok teÅŸekkür ediyorum. Gerçekten çok fedakarhane bir çalışma sergilediler. Çok ciddi bir çalışma sergilediler. Bunun neticesinde de Ä°nÅŸallah bundan sonra güzel ürünler ortaya çıkacak.”

16-10/10/resimid_4714525.jpg

YENÄ° VÄ°DEOLAR YÃœKLENECEK

Açıköğretim Sistemi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney de, TRT Okul ile birlikte daha da büyüyüp geniÅŸlediklerini söyledi. Güney, “Dünyanın birçok ülkesine TRT Okul sayesinde ulaÅŸabiliyoruz. Ama ÅŸu anda internet ortamında da videolar yayınlayacağız. Anadolum e-Kampüs içerisinde öğrencilerimizin dersleri daha iyi anlamaları için videolar yükleyeceÄŸiz. Bu videolar daha önceki bilinen, üretilen videolardan biraz farklı. 10 dakikalık, kısa, grafik anlatımı çok olan, öğrencinin anlayabilme seviyesini yükselten oldukça ilginç videolar. Bu çalışmada öğretim üyesi arkadaÅŸlarımız, ETV’de çalışan personelimiz, ışıkçısından sesçisinden tutun yönetmenine kadar, kameramanına kadar herkesin emeÄŸi var. Ben bu çalışmayı yaptıkları ve özellikle bugün bize sunma imkanı verdikleri için arkadaÅŸlarımıza, Sayın Rektörüm baÅŸta olmak üzere bütün arkadaÅŸlarıma çok teÅŸekkür ediyorum. Umarım üretilen videolar, üretilen öğrenme malzemeleri öğrencilerimiz tarafından kullanılır, geri dönüşleri alırız ve öğrenme seviyelerini artırırız” diye konuÅŸtu. Ã–te yandan konuÅŸmaların ardından TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Selçuk Kıray, yeni TV ders programları hakkında bilgi verdi.

16-10/10/resimid_4714528.jpg

DERS PROGRAMLARI GELÄ°ÅžTÄ°REBÄ°LÄ°R HALE GELDÄ°

Yeniliklere ilişkin ise, şu bilgiler paylaşıldı:

“TV ders programlarının ana kaynağı ders kitapları olduÄŸundan, yeni oluÅŸturulan TV ders programlarında da kitap üniteleri model alınarak tasarımlara baÅŸlanmıştır. TV ders programlarının desenlemesinde öncelikle ortak bir tasarım oluÅŸturulmuÅŸ ve ders programlarının sunum süreleri 10 dakikalık süreyle sınırlandırılmıştır. Bir kitap ünitesini oluÅŸturan konu ya da konulara göre kitap editörlerinden her bir ünite için en az bir en fazla üç 10 dakikalık içerik senaryosu hazırlamaları istenmiÅŸtir. ÖrneÄŸin bir ders kitabı 8 üniteden oluÅŸuyorsa, bu ders kitabından en az 8 en fazla 24 bölüm TV programı oluÅŸturulmuÅŸtur.

Böylece TV ders programları kendi ders ve konu adına göre daha modüler ve sonrasında geliÅŸtirilebilir bir hale gelmiÅŸtir. Ayrıca TV ders programlarının çekimlerinde sunucu olarak diksiyon ve beden dilini daha etkili kullanabilen akademisyenlerin yanında profesyonel sunuculardan da yararlanılmıştır. TV ders programlarının bütün çekimleri TV Yapım Merkezi’nin stüdyolarında yer alan yeÅŸil fonlar önünde yapılmıştır. YeÅŸil kutu olarak da tanımlanan bu çekim tekniÄŸindeki en büyük avantaj harici bir dekor kullanılmaması ve stüdyo dışı bir mekana gereksinim duyulmamasıdır. Çekim sonrası aÅŸamada yeÅŸil fon bilgisayarlarda yok edilerek yeÅŸil fonun yerine istenen bir görsel yerleÅŸtirilebilmektedir. TV ders programları çekim öncesi, çekim ve çekim sonrası olmak üzere üç süreçte hazır hale getirilmiÅŸtir. Çekim öncesi süreçte derslerin belirlenmesi ve senaryolarının hazırlanması yer almıştır.

Senaryolar ders kitaplarının editör ve editör yardımcılarıyla beraber TV senaristlerinin iÅŸ birliÄŸinde hazırlanmıştır. Senaryo yazımları ise bir Ä°nternet portalı aracılığıyla yapılmıştır. Editörler için bir içerik senaryosu oluÅŸturma ÅŸablonu hazırlanmış ve editörler tarafından hazırlanan içerik senaryoları senaristler tarafından TV senaryosu haline getirilmiÅŸtir. Gerekli kontrol ve denetimler sonrası çekime hazır hale gelen TV ders senaryolarının çekimi yönetmen ve ekibi tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu çekim sürecini takip eden çekim sonrası süreçte ise görüntü ve ses kurguları tamamlanan TV ders programları yayına hazır hale getirilmiÅŸtir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.