Sosyal Medya

Güncel

Mısır hapishanelerinde İhvan üyeleri çeşitli kılıflarla infaz ediliyor

Kanlı Mısır Darbesi'nden bu yana en az otuz üst düzey Müslüman Kardeşler üyesi ölüm döşeğinde olmasına rağmen Cuntacılar tarafından hapse atıldı, bunların içerisinde Darbe protestolarında ağır kurşun yarası olanlar da dahil edilince liste oldukça kabarıyor.



Ä°hvan üyeleri yaptıkları açıklamada hapse atılan ve saÄŸlık durumu iyi olmayan üyelerinin yeterli saÄŸlık  hizmeti göremedikleri ve dolayısıyla çoÄŸunun hapishanelerde öldüğünü belirtiyor. Ä°hvan, özellikle kurÅŸun yarası olan Ä°hvan üyelerinin bilinçli ÅŸekilde ölüme terk edilerek ''Ä°nfaz edilecek mahkum'' olarak tanımladığını dile getiriyor.
 
Mısır İç İşleri Bakanının İhvan üyeleri sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlandığını dile getirdiği dakikalarda polisin tutuklama girişimine itiraz eden bir İhvan üyesi hemen mahkemenin dışında vurularak infaz edildi.
 
Arkasından Perşembe günü İç işleri bakanı İhavan'nın üst düzey iki yetkili olan Muhammed Kemal ve Yasir Shehata'nın polis güçleri tarafından vurularak öldüğünü kabul etti.
 
2013 yılında Mısır ordusu Mısır'ın seçilmiş ilk devlet başkanı olan Muhammed Mursi'yi devirdiğinden bu yana bu ve benzeri vakalar o kadar sıradanlaşıp Mısır'da hayatın bir parçası olmasına rağmen yasaklı bulunan İhvan-ı Müslim'in çalışmalarını dolaylı yollara devam ettirdiği bilinen bir olay.
 
Darbe'den bu yana binlerce İhvan üyesi ya öldürüldü ya da parmaklıkların arkasına gönderildi.
 
İç İşleri Bakanlığı ve aktivistlerin rapor ve gözlemlerine göre parmaklıklar arkasında bulunan binlerce İhvan üyesi işkenceden geçirilip, bir çoğu öldürüldü.
 
Bakın birkaç örnek yazmak gerekirse;
 
Saffet Ali, Eylül 2013 yılında tutuklanarak hapse gönderildi. Darbe karşıtı gösterilerde bulunması gerekçesiyle hapse gönderilen Saffet Ali 57 yaşındaydı ve kanser hastasıydı. Ailesinin bütün çabaları otoritenin nazarında bir sonuç vermeyince Saffet Ali tedavi yetersizliğinden dolayı kansere yenik düştü.
 
Abubek Ahmet el-Kadı, 2014 yılında darbe karşıtı gösterileri teşvik ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Hapse düştüğünde henüz başlamış olan kanseri, yine yetersiz tıbbi destek sebebiyle ilerledi ve Ahmet el-Kadı 54 yaşında hayatını kaybetti.
 
Farid İsmail el-Halim, o da devlete isyan ettiği gerekçesiyle tutuklanıp hapse atıldı. Orada yakandığı virüs ve yetersiz tedavi sebebiyle Farid 58 yaşında hayata gözlerini yumdu.
 
Mohamed al-Fallaghi, İhvan'nın milletvekillerindendi hapishane hapishane dolaştırılmasına bağışıklık sistemi daha fazla dayanamadı ve hastalandı. Yeterli sağlık hizmeti görememesi gerekçesiyle hayatını kaybettiğinde 59 yaşındaydı.
 
2015 yılında yaklaşık 13 İhvan üyesi genç polis karakolunda vurularak öldürüldü polislerin iddiası ateşin dışardan açıldığı İhvan üyeleri ise bunun içerden kasti şekilde yapılmış bir infaz olduğunu dile getirdi.
 
2015 yılında Tarık Halil'in vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı. İhvan üyelerine göre polis tarafından alınan Halil'in hapishanedeyken infaz edildiği yönündeki iddialarını İç İşleri bakanı sadece gülünç buldu.
 
Zaghloul al-Gebali Mısır hapishanelerinde ölen bir başka İhvan üyesi, onun da hikayesi diğerlerine oldukça benzer. Hastalandıktan sonra yeterli tıbbi tedavi göremeyen Gebali hayatını kaybetmiş.
 
Suphi Orabi, hapishanede tıbbi yetersizlikten hayatını kaybeden son İhvan üyesi. Elbette bunlar sadece basına ve kamuoyuna yansımış isimler.
 
İhvan'ın hapishaneden bulunan on binlerce üyesi oldukça kötü koşullarda yaşamanın yanında hastalandıklarında İhvan'nın iddiasına göre bilinçli şekilde iyileştirilmeyerek infaz edildiği yönünde.
 
Hanis Beshr / Middle East Monitor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.