Sosyal Medya

Güncel

Yerli ve milli olanları nasıl koruyacağız?



Amerikan baÅŸkanlık seçiminde Hillary Cilinton’un başına gelenleri hatırlayanlarınız var mı? Cilinton’un bakanlığa ait  mail adresi dışında, resmi yazışmalarını ÅŸahsi mail adresinden yaptığı ortaya çıkınca FBI tarafından soruÅŸturulmaya baÅŸlanmıştı. GeçmiÅŸte birçok üst düzey görevlinin kendilerine tahsis edilen telefonları dışında baÅŸka telefonlar kullandıkları ortaya çıkınca da ciddi soruÅŸturmalar geçirmiÅŸler ve aralarında ceza alanlar olmuÅŸtu.
 
Sosyal medya hesapları kullanan ve hayatı ile ilgili bilgiler paylaÅŸanlar da soruÅŸturmaların ardından görevden el çektirilmiÅŸti. Birçok kiÅŸi bu uygulamaların kiÅŸilik haklarının ihlali olduÄŸunu ve siyasete müdahale içerdiÄŸini söyleyebilir.  Karşı görüşü savunanlar da yönetime gelen kiÅŸilerin elde ettikleri bilgiler nedeniyle ayrı bir statüye geçtiklerini ve kiÅŸilik haklarının özel hayatı ile sınırlı olduÄŸunu ifade edebilir.
 
Birçok ülkede buna benzer uygulamalar mevcuttur.  Hatta bu uygulamalar demokrasinin beÅŸiÄŸi olarak ifade eden ülkelerde daha sık görülmektedir. Bu kurallar sayesinde siyasete dışarıdan bir gücün müdahalesine imkan verilmediÄŸi ve temiz tutulmaya çalışıldığı ifade edilmektedir.
 
Bunu saÄŸlamaya çalışan kurumlar da çoÄŸunlukla adalet bakanlığına baÄŸlı istihbarat birimleridir.  Ã‡Ã¼nkü dokunulmaz olan ve kim dokunursa elinin yandığı kurumdur adalet bakanlığı. VatandaÅŸlar da özellikle bu kurumun bozulmaması için özel bir çaba sarf ederler.  Ã‡Ã¼nkü bilirler ki o bozuldu mu tuz da kokmuÅŸtur.
 
Batılı tüm istihbarat birimlerinde en önemli kurum, kontra espiyonaj veya istihbarata karşı koyma birimleridir.  Ã‡Ã¼nkü sistemi koruyacak ve sızmaları engelleyecek önemli kurumların başında istihbarat örgütleri yer alır.  Bu nedenle de istihbarat kurumları kendi koruma tedbirlerini en üst düzeyde alırlar. Çünkü bilirler ki istihbarat birimlerine sızılmaya baÅŸlandığında aslında her kuruma sızılmış olunur.
 
Bu nedenle batılı ülkelerde istihbarat örgütlerinin en güvenilir adamları bu departmanlarda görevlendirilir.  Bu departmanların verdiÄŸi raporlar asla sümen altı edilmez. Hatta iÅŸleme alınmaması bile ayrı bir suç teÅŸkil eder. Aynı vücudumuzda olduÄŸu gibi, hastalıktan korunmak için vücut direncini artıracak tedbirleri bu birimler alır. Amaç devleti korumaktır. Maalesef ülkemizde bu birimler gerektiÄŸi kadar ilgi görmez. Hatta bu birimlere atanan personel geri hizmete atandıklarını düşünerek biraz kırılırlar.
 
Aslında bu kırılganlıklarında çok da yanlış değildirler. Çünkü birimlerine gittiklerinde kaynak ve personel olarak da bunu hissederler. Toplantılarda cari istihbarat yapan ve dış operasyonlarla uğraşan birimler kadar ilgi çekmezler. Hatta çoğunlukla sorun çıkartan birim olarak da algılanırlar. Bu birim gerekli desteği görmediği için de sızılmaması gereken istihbarat birimlerine sızılır ve hatta gerekli kontr espiyonaj yapılamadığı için bazı bürokratların yaptıkları hataları yüzünden değişik güçlerin kontrolüne girebilir.
 
Dünya sosyal medya nedeniyle açık bir istihbarat köyü haline dönmüş durumdadır.  GeliÅŸmiÅŸ istihbarat örgütleri gerekli gördükleri bilgilerin neredeyse yüzde 80’ini bu açık kaynaklardan saÄŸlamaktadır. Bu bilgilerle de önce bürokratlara ulaÅŸmakta sonra da sisteme sızabilmektedir. Türkiye devlete sızmaları engellemek istiyorsa, önce açık kapıların neler olduÄŸunu öğrenmek zorundadır.
 
Bu kapıları kapatmadığı müddetçe de  sistemin dışına attığı personel kadarı içeri tekrar sakıncalı personel sızacaktır. Mesele CumhurbaÅŸkanı’nın bütün yaverlerinin veya Genel Kurmay BaÅŸkanı’nın bütün yakın kadrosunun hangi FETÖ’cülerden oluÅŸtuÄŸundan  Ã§ok, sistemin bunu nasıl olup da göremediÄŸidir. Çünkü aynı körlük devam ettiÄŸi müddetçe sistem ‘error’ vermeye devam edecektir. O sistem hatası siyaseti ve bürokratları da koruyamayacaktır. Karar vericilerin korunamaması ise memleketi manipüle edilmeye açık hale getirecektir.
 
Önümüzdeki dönem Türkiye’nin ciddi seçimler yapmak zorunda kalacağını göstermektedir. Bu seçimi yapacakların da dışardan müdahele edilemeyecek bir sistem içinde korunması gerekmektedir.  Ama bunu saÄŸlamak için önce karar vericilerin, bu kiÅŸilerin önünü açmaları gerekmektedir. Gelecek de yerli ve milli olmak gibi bir iddaa içinde isek o zaman bunu saÄŸlayacak sistemi de kurmak öncelikli vazifedir. Bu vazifenin neticesinde, Türkiye sadece 2023’e kadar deÄŸil kıyamete kadar ‘var’ olacaktır.
 
İstihbarat örgütlerini kime bağlayacağınızdan daha önemli olan, çeşitli sızmalarla başka ülkelerin kontrolüne girmesini engellemektir.
 
KAYNAK: Karar.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.