Sosyal Medya

Coğrafyamız

İbrahim Kalın: Müslüman ülkeler birbirine yardım etmeli

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesi için makale kaleme aldı.



CumhurbaÅŸkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Ä°brahim Kalın, "Müslüman ülkelerdeki, kendi kendilerine zarar veren savaÅŸ ve çatışmaları sona erdirmek ve onları dış müdahale ve manipülasyonlardan korumak için güçlü ve akıllı siyasi liderliÄŸe ihtiyaç var." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 Kalın, Daily Sabah gazetesi için kaleme aldığı "Orta DoÄŸu'da Kriz Sonrası Bir Düzen Mümkün" baÅŸlıklı makalesinde, OrtadoÄŸu ve Ä°slam dünyasında yaÅŸanan sorunların çözümünün güçlü liderliÄŸe baÄŸlı olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Ä°ki kutuplu küresel düzenin çökmesinin faturasının dünya Müslümanlarına çıkartıldığını belirten Kalın, bölgenin halihazırdaki zengin doÄŸal ve insan kaynaklarıyla kriz halinin üstesinden gelebileceÄŸini kaydetti. 

GÜÇLÜ SİYASİ LİDERLİĞE İHTİYAÇ VAR

Kalın, yüzyıllar boyunca barış ve medeniyetin beÅŸiÄŸi olan OrtadoÄŸu'nun bugün savaÅŸ, ÅŸiddet ve şımarık zenginlikle anıldığını hatırlatarak, "Bu gidiÅŸatı tersine çevirmek için mutabakata dayalı yönetim anlayışına ve güçlü siyasi liderliÄŸe ihtiyaç var." ifadesini kullandı. 

GÃœVENLÄ°K KRÄ°ZÄ° KOMÅžU ÃœLKELERÄ° TEHDÄ°T EDÄ°YOR

Suriye ve Irak baÅŸta olmak üzere bölgede yaÅŸanan krizlerin zayıf yönetimlerin yarattığı otorite boÅŸluÄŸundan kaynaklandığını anlatan Kalın, devletlerin boÅŸalttığı alanın terör örgütleri tarafından doldurulduÄŸunu ve ortaya çıkan güvenlik krizinin komÅŸu ülkeleri tehdit ettiÄŸini aktardı.

Kalın, Müslüman ülkelere etnik, mezhepsel ve coÄŸrafi ayrımları bir kenara bırakarak devlet kurumlarını güçlendirmek için birbirine yardım etme çaÄŸrısında bulunarak, "Liderler, hepimiz güvende olmadan hiçbirimizin güvende olamayacağını artık anlamalı." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Makalesinde, "Müslüman ülkelerde, kendi kendilerine zarar veren savaÅŸ ve çatışmaları sona erdirmek ve onları dış müdahale ve manipülasyonlardan korumak için güçlü ve akıllı siyasi liderliÄŸe ihtiyaç var." ifadesine yer veren Kalın, yazısını ÅŸu ÅŸekilde sonlandırdı: 

MÃœSLÃœMAN ÃœLKELER BÄ°RBÄ°RÄ°NE YARDIM ETMELÄ°

"Müslüman ülkeler, düzenin saÄŸlanması ve hizmet verilebilmesi için devlet kurumlarını güçlendirmek adına birbirine yardım etmeli. Etnik, mezhepsel ve coÄŸrafi ayrımlar halihazırda zayıf olan hükümet yapılarını daha da zayıflatmak için kullanılmamalı. 

Siyasi liderler birinin güvenliğinin diğerlerine bağlı olduğunu anlamalı. Artan bağlılık ve kürselleşme çağında, herkes güvende olmadan kimse güvende değildir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.