Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ahrar'uş Şam ve Cundul Aksa neden savaşıyor?

Suriye'deki muhalif gruplardan olan Ahrar'uş Şam ve Cundul Aksa neden birbiriyle çatışıyor?



IŞİD ile Suriyeli muhalifler arasında 2013 yılında sonunda baÅŸlayıp 2014 yılında sınırların çizilmesine sebep olan savaşın ardından Suriye'de bir kez daha muhalif gruplar birbiriyle çatışıyor. Daha önce Nusret Cephesi Cebel-i Zaviye bölgesinden Cemal Maruf liderliÄŸindeki "Syrian Revolutionaries Front" ya da Türkçe ifadesi ile Suriye Devrimciler Cephesi'ni muhaliflerin kontrolündeki bölgeden çıkarmış ve ABD destekli Hazm Hareketi de bir süre sonra SRF ile aynı kaderi paylaÅŸmıştı. Son günlerde ise muhalif gruplar arasında eski adıyla Nusret Cephesi ve yeni adıyla Åžam'ın Fethi Cephesi'nin içerisinde olmadığı bir savaÅŸ yaÅŸanıyor. Suriye'nin en güçlü silahlı örgütlerinden Ahrar'uÅŸ Åžam, insan kaynağının önemli bir kısmı Suriyeli olmayan savaşçılardan oluÅŸan Cundul Aksa ile mücadele ediyor. Savaşın nasıl baÅŸladığı ve nasıl bu noktaya gelindiÄŸi ise görünenden daha karmaşık.

KRÄ°Z UZUN SÃœREDÄ°R DEVAM EDÄ°YOR

Fetih Ordusu tarafından İdlib eyaletinin neredeyse tamamının ele geçirilmesinin ardından Cundul Aksa, İdlib kırsalındaki kentlerde yoğun olarak konumlanırken Halep savaşına kısıtlı güçlerle katılsa da asıl yoğunluğunu Hama'ya verdi. Bu süreçte iki grup arasında ciddi tartışmalar ve hatta küçük çaplı çatışmalar yaşandı. Cundul Aksa bu çatışmaların ekseriyetinde kendilerine saldırmak için gelen Ahrar'uş Şam savaşçılarını vurduğunu ya da yakaladığını iddia etse de Ahrar'uş Şam vurulanların ve esir alınanların masum olduğunu savundu. Geçtiğimiz Ramazan ayını takiben İdlib Şura Konseyi, iki taraf arasındaki olaylarla ilgili araştırma komisyonu denilebilecek bir yapı kurarken Cundul Aksa, esir aldığı Ahrar'uş Şam üyelerini bu yapıya teslim etmeyi kabul etti.

Komisyon ne kadar çalışabildi ya da çalışamadı bilinemezken Eylül ayında bu kez Ahrar'uş Şam, Cundul Aksa'yı Eriha'daki Ahrar'uş Şam liderlerine saldırmakla suçladı ve tansiyonun yükselmesinin ardından bu kez Ahrar'uş Şam'ın kalbi denilebilecek bir kentte; Binniş'te bir bombalı araç saldırısı yaşandı. Saldırının ardından Ahrar'uş Şam kanadından Cundul Aksa'yı suçlayan pek çok açıklama geldi.

Suçlamalar aynı eksende yoğunlaşırken Ahrar'uş Şam, Feylak'uş Şam ve birkaç grup daha Cundul Aksa'yı IŞİD hücrelerini barındırmak, korumak ve IŞİD'in bölgedeki saldırılarını organize etmekle itham ediyor. Bu ithamların ardından 5 Ekim'i 6 Ekim'e bağlayan gece Cundul Aksa ile Ahrar'uş Şam arasındaki çatışmalar yeniden başladı.

ÅžAM'IN FETHÄ° CEPHESÄ° ARABULUCU ROLÃœNDE

Ahrar'uş Şam kaynakları, Serakib kentinde IŞİD hücresine yönelik bir operasyon yapıldığını ve hücreye mensup militanların tutuklandığını duyurdu. Ahrar'uş Şam'ın iddiasına göre bu tutuklamaların ardından Cundul Aksa, IŞİD militanları ile esir Ahrar üyelerini takas etmeyi önerdi. Bu sürecin ardından 60'a yakın Suriyeli muhalif örgüt Cundul Aksa'ya karşı Ahrar'uş Şam'a desteğini açıklarken sadece Şam'ın Fethi Cephesi tarafsızlığını koruyor. Son iki gündür Ahrar'uş Şam ile Cundul Aksa arasındaki çatışmalar yer yer devam ederken Şam'ın Fethi Cephesi'nin arabuluculuk faaliyetleri de sürüyor.

MUHEYSİNİ'DEN UYARI: MAHKEME BU SORUNU ÇÖZEMEZ

Fetih Ordusu bünyesinde ve gruplardan bağımsız hareket eden Suudi kökenli Åžeyh Abdullah Muheysini ise bu çatışma sürecinin ardından ÅŸu açıklamalarda bulundu: DeÄŸerli âlimler ve kardeÅŸlerim! KardeÅŸlerimizin kanının heder olmaması ve iÅŸlerin kontrolden çıkmaması için her akıl sahibinin acilen harekete geçmesi gerekir. Ahrar'uÅŸ Åžam ve Cundul Aksa arasındaki ihtilaf bir saatlik bir meseleden doÄŸmuÅŸ deÄŸildir ve mesele, sadece cinayet ihtilafının halledilmesiyle çözülemez. Åžer'i mahkemeye çağırmak tek başına çözüm deÄŸildir asla. Bu sadece sorun ciddi boyutlara ulaÅŸtığında, olayı yatıştırmak için kullanılan ‘uyuÅŸturucu bir iÄŸne' gibidir. Çözüm için Ä°ki tarafın razı olacağı ÅŸeyhlerden oluÅŸan bir yüksek komisyon kurulmalı. Meseleyi kökünden halletmeye çalışmalı. Meselenin halli için herhangi bir tarafı çağırmak için geniÅŸ yetki verilmeli. Ä°ki tarafın da bu komisyona itirafta bulunması gerekir. Åžam'ın Fethi Cephesi bu komisyonda garantör taraf olmalı. Åžam'ın Fethi Cephesi ve tüm gruplar komisyonun bu meselede çıkaracağı bütün karar ve tavsiyelere uymalıdır. Sonra da komisyon ve tarafların ÅŸer'i sorumluları bir beyan yayınlayarak komisyonun tavsiyelerini kabul ettiklerini belirtmelidir. Bunun dışında problemin daha kötü bir aÅŸamaya gelmesinden korkarım. Allah'tan korkalım ve çözüm için acele edelim. Twitter, WhatsApp ve Telegram'daki Mücahitlere yakın kiÅŸilere ise tavsiyem: Sırat köprüsünde nefesinizi kesecek sözler söylemeyin. Sonra sizin önünüze çıkarılır: Ä°ÅŸte senin konuÅŸtukların...

AHRAR'UÅž ÅžAM Ä°TÄ°RAF KAYITLARI YAYINLAMAYA BAÅžLADI

Öte yandan Ahrar'uş Şam, Cundul Aksa ile ateşkese razı görünmezken örgüt kaynakları "IŞİD'in geliştiği ve Suriyeli muhalifleri arkadan vurduğu dönemde" yaptıkları hataları tekrarlamayacaklarını söylüyorlar. Cundul Aksa'nın IŞİD ile aynı 'akideyi' taşıdığını savunan bazı Ahrar liderleri de örgütün tamamen bölgeden çıkarılmasını savunuyor. Şam'ın Fethi Cephesi'nden bazı kaynaklar ise Cundul Aksa'nın "IŞİD' itilmesinin doğru olmayacağı" gerekçesiyle bu tavra itiraz ediyor.

Ahrar'uş Şam, 3 Cundul Aksa üyesinin saldırılar ve faaliyetleri ile ilgili görüntülü itiraflarını yayınlarken itiraflarda Ebu Dücane künyesini kullandığını belirten bir militan, Cundul Aksa'nın IŞİD ile irtibatı üzerine konuşuyor. Cundul Aksa'nın ele geçirdiği toprakları IŞİD'in elindeki bölgeye doğru genişletme hedefinde olduğunu söyleyen militana göre Cebel-i Zaviye bölgesinden Hama'nın doğusuna kadar uzanan saldırılar bu hedefe dönük. Öte yandan görüntülerde Cundul Aksa militanlarından ele geçirilen telefonlardaki sesli mesajlarda yer alıyor. Ahrar'uş Şam, şimdiye kadar toplamda üç örgüt militanının itiraflarını yayınladı. İtiraf görüntülerinin ikincisinde iki militanın yüzündeki yaralar göze çarpıyor.

Yaşanan çatışmaların ardından Cundul Aksa, "Ahrar'uş Şam saldırıları durmazsa Hama operasyonundan çekileceğini" açıkladı.

 
Kaynak: timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.