Sosyal Medya

Kültür Sanat

Bursa'da Roma kalıntıları bulundu.

Bursa Nilüfer'de, kerpiçten yapılmış bazı eski evlerin duvarlarında, Antik Roma geleneğini yansıtan sabit arı kovanları bulundu.



UludaÄŸ Ãœniversitesi (UÃœ) Fen Edebiyat Fakültesi arkeoloji Bölümü Öğretim Ãœyesi Yrd. Doç. Güven Gümgüm, antik dönemde arı ve bal konusunu araÅŸtırdığını, bu araÅŸtırmaları sırasında Ãœrünlü Mahallesi'ndeki 2 kerpiç evde sabit arılık ve taÅŸlaÅŸmış peteklere rastladığını söyledi. Gümgüm, araÅŸtırmasına yaklaşık 1,5 yıl önce baÅŸladığını belirterek, "UludaÄŸ Ãœniversitesinin Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri kapsamında bir proje yaptım ve bu çerçevede antik dönemde bal ve arıyla ilgili bütün literatürü araÅŸtırdım. Bu araÅŸtırmalar sonucunda arı ve balın antik dönemde insan için ne kadar önemli olduÄŸu, arının hiyerarÅŸik sisteminin antik dönemde nasıl çözümlendiÄŸi noktasında bilgilere ulaÅŸtım" dedi.

Bursa'da bazı evlerin duvarında Roma kalıntıları bulundu

"EVLERÄ°N ÃœZERÄ°NDE SABÄ°T KOVANLARA ULAÅžTIK"

Bu bilgiler ışığında bazı antik dönem yazarlarını da araÅŸtırdığını anlatan Gümgüm, "Bu yazarlar milattan sonra 1. yüzyılda yaÅŸamış yazarlardı. Onlar çiftçinin arıyla olan iliÅŸkisini özetleyen birtakım bilgiler veriyorlardı. Bu baÄŸlamda bu bölgede yaptığım araÅŸtırmalar sonucunda Bursa'nın Ãœrünlü Mahallesi'nde evlerin üzerinde sabit kovanlara ulaÅŸtık" diye konuÅŸtu. Gümgüm, günümüzdeki kovanların taşınabilir olduÄŸuna iÅŸaret ederek, antik dönemde kovanların sabit ÅŸekilde olanlarının da bulunduÄŸunu belirtti.

Bursa'da bazı evlerin duvarında Roma kalıntıları bulundu

''DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK''

Sabit kovanlarla arıcılığın eski bir gelenek olduğunu ifade eden Gümgüm, şöyle konuştu:"Bu gelenek milattan sonra 1. yüzyıla kadar devam eden bir gelenek. Ürünlü'nün eski adı 'Kite'ydi ve burası Roma döneminde ve Osmanlı döneminde de önemli merkezlerden bir tanesi. Bu anlamda bu kovanlar, geleneğin ne kadar eskilere gidebileceği konusunda bize bilgiler veriyor. Şunu özellikle belirtmeliyim ki bu kovanlar dünyada korunmuş olarak karşımıza çıkan tek kovanlardır. Bu kovanlar, evi çevreleyen duvarlar ya da ahırların duvarları içerisinde yapılmış kovanlara örnek teşkil edebilecek tek kovanlardır ve dünyada başka örneği yok. Sabit kovanlara örnek olabilecek bazı ülkelerde genel bir araştırma yaptığımızda Bursa Ürünlü'deki bu kovanların ne kadar önemli olduğu ve tüm Akdeniz havzası hatta dünyada başka bir örneği olmadığını söyleyebiliriz."

Bursa'da bazı evlerin duvarında Roma kalıntıları bulundu

"KOVANLAR 150 YIL ÖNCE KULLANILMIŞ"

Gümgüm, "Bu kovanlar gelenek olarak Roma döneminden kalmış ancak bunlar materyal kalıntı olarak daha geç bir döneme ait. Bu kalıntılar geleneÄŸin devam etmesi açısından önemli ve kovanlar yaklaşık 100-150 yıl önce kullanılmış kovanlar." bilgisini aktardı.

"OSMANLI'DA TEKFÄ°RLÄ°K MERKEZÄ°"

Ãœrünlü'nün tarihi açıdan önemli bir bölge olduÄŸunu vurgulayan Gümgüm, ÅŸunları kaydetti:"Burası Roma dönemine ait seramiklerin bulunduÄŸu bir bölge ve aynı zamanda Osmanlı'da da bir tekfurluk merkezi. Bu açıdan büyük bir geleneÄŸe sahip bir yerleÅŸim yeri. bugün bu geleneÄŸe ait izler çok fazla yok. Bir kale, sur duvarları ve hamam var. GeniÅŸ bir vadinin kontrolünü elinde bulunduran bir yerleÅŸim yeriydi burası ve önemli çiftçilik faaliyetlerinin de merkezini oluÅŸturuyordu. Bu anlamda sabit kovanların burada bulunması bir tesadüf deÄŸil." Gümgüm, antik dönemde insanoÄŸlunun arıya bakışını anlatan materyaller ile Ãœrünlü'de yapılan arıcılık bilgileri kullanılarak, 2 evden büyük olanın müzeye dönüştürülmesini önerdi.

Kaynak:ensonhaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.