Sosyal Medya

Dünya

FARC örgütü kimdir?

Dünya terör örgütleri listesinde yer alan FARC Marksist-Leninist bir gruptur. Bu örgüt hangi bölgededir? Kimdir ve ne yapmaktadır?



FARC'ın açılımı Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'dir. Güney Amerika ülkesi olan kolombiya'da 50 yılı aşkın bir süredir aktif bir şekilde silahlı eylemlerde bulunmaktadır. Örgütün kurucusu Manuel Marulanda'dır. Sayılarının 12.000 ile 18.000 arasında olduğu bilinmektedir. Ayrıca grup bölgede büyük oranda kokain ticareti yapmaktadır. Yıllık gelirlerinin 1 milyar doları bulduğu tahmin edilmektedir. FARC: Kolombiya Hükümeti, ABD, Kanada, Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiştir. Küba Devrimi'nden esinlenen bu grup Marqutelia bölgesinde bir çiftçi hareketi olarak doğdu. FARC'ın asıl amacı mevcut rejimi devirerek yeni bir hükümet kurmaktır. Örgütün arkasında ciddi bir halk desteğide bulunmaktadır ve diğer grupların aksine belli bölgelerde kendi toprakları mevcuttur.

Ä°deolojik olarak FARC, Sosyalizm ve Bolivyanizm prensiplerini benimsemiÅŸtir. Örgütün eski lideri olan Manuel Marulanda yaptığı açıklamada: 
Örgütümüz içerisinde her ÅŸeyden birazcık vardır. Aynı zamanda Marksizm-Leninizm de vardır. Fakat FARC her ÅŸeyden önce kapıları tüm felsefi, politik, ideolojik ve dini görüşlere açık silahlı bir gerilla örgütüdür ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

Örgüt aynı zamanda bolivarizmden de esinlenmiÅŸtir. Bu yüzden Hugo Chavez tarafından açık olarak desteklenmekteydi. Kolombiya ve Venezuela hükümetleri bu nedenle birçok kez savaşın eÅŸiÄŸine gelmiÅŸtir. 52 yıl boyunca mücadele veren FARC, 2015 yılının Eylül ayında Kolombiya hükümeti ile masaya oturarak anlaÅŸmaya varmışlardır. Eylül 2016 yılı itibariyle kalıcı bir ateÅŸkes saÄŸlanmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.