Sosyal Medya

Ekonomi

Bankalardaki kâr patlaması nasıl yaşandı?

Bankaların bu yıl Ocak-Ağustos dönemindeki net kârı, geçen yıla oranla %63 artış ile patlama yaptı. Peki ama nasıl?



BDDK’nın bugün yayınladığı AÄŸustos ayı bankacılık verilerine bakanlar gözlerine inanamamış olabilir.

Verilere göre sektörün Ocak-AÄŸustos döneminde net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranında artarak 26,6 milyar lira oldu. AÄŸustos ayı karı ise 3,77 milyar lira seviyesinde gerçekleÅŸti.

PEKÄ° BU KAR PATLAMASI NASIL YAÅžANDI?

Deniz Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin BaÄŸcı’ya göre kar patlamasında birçok etken var ama en önemlisi net faiz gelirindeki artışlar. Bir baÅŸka ifadeyle ya da kabaca kredi-mevduat faizleri arasındaki makasın açılması.

“8 ayda net faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine yüzde 18 oranında artış gösterdi” diyen BaÄŸcı, “Merkez Bankası’nın faiz indirimleri mevduat faizlerini aÅŸağı çekti. Kredilere yansıması aynı hızda olmadığından  net faiz gelirleri artış gösterdi” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl net faiz marjı 3.45 seviyesini görmüştü. Bu yıl AÄŸustos itibariyle ise 4’ü aÅŸmış durumda.

Yine geçen yıla göre kredilerdeki artış sayesinde bankaların komisyon gelirleri yüzde 6 arttı.

Kar patlamasındaki bir diÄŸer büyük etken ise sektörün menkul kıymet iÅŸlemlerinden yaptıkları zararların önemli ölçüde azalması. 2015 Ocak-AÄŸustos’unda 4 milyar lira olan trading zararları bu yıl 1.6 milyar liraya kadar indi.

Bağcı, Merkez Bankası faiz indirimlerinin devam etmemesi durumunda, net faiz gelirlerine bağlı artışın yılın sonuna doğru ivme kaybetmesini beklediğini sözlerine ekledi.

KREDÄ°LER DE ARTTI

Ağustos ayında toplam krediler geçen yıla göre yüzde 9.1 oranında yükselerek 1.59 trilyon liraya ulaştı. Bir önceki aya göre artış yüzde 0.4.

SORUNLU KREDÄ°LER SORUN DEĞİL MÄ°?    

Sorunlu kredilerdeki artış oldukça sınırlı. Bankaların brüt takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı AÄŸustos sonunda geçen yıla kıyasla 37 baz puan artarak yüzde 3,26’ya çıkarken, Temmuz sonuna kıyasla 9 baz puan yükseliÅŸ kaydetti.

SERMAYE YETERLİLİĞİ HIZLI ARTTI

Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu AÄŸustos sonunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla 121 baz puan artarak yüzde 16.03’e yükselirken, bir önceki aya kıyasla 24 baz puan arttı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.