Güncel
İspanya İç Savaşı, Suriye'de neyi kanıtlıyor!
Follow @dusuncemektebi2
Halep savaşı bütün hışmıyla sürerken gözümüzü İspanya iç savaşında başka bir Akdeniz şehri olan Barselona'ya bir çevirmemizde fayda var.
Geçtiğimiz Temmuz ayında İspanya iç savaşının 80. Yılını geride bıraktık, 1936-1939 arası. Milliyetçi General Franco ve arkadaşları sol eğilimli Cumhuriyet hükümetine karşı zaferle çıktıkları mücadele onları iktidara taşıdı.
Cumhuriyet hükümeti iktidarını korumak için orduya baş vurmaktan çekinmezken, anarşist eylemler ve komünist hareketler ülkeyi hızla bir iç savaşın içine sürükledi.
''Tarih tekerrür ediyor!'' gibi bir klişeyi kullanmaktan imtina ederim. Bunun yerine İspanya'nın geçmişini Suriye'nin şimdisini ele alarak bazı karşılaştırmalar yapıp bu savaşların neden bittiği veya neden devam ettiğini aydınlatmaya çalışacağım.
BENZERLÄ°KLER
Öncelikle iki olay arasında karşılaştırmalar yapacağım. İki önemli siyaset bilimci Laila Ballcels ve Stathis Kalyvas, şöyle yazar: İspanya iç savaşı Avrupa'nın odak noktasıdır, çünkü dünyanın vakaya bakışı ideolojik olarak faşist ve anti-faşist iki düşüncenin çarpışma alan olmasındandır. Bugün Suriye, Sünni ve Şii mezheplerin çarpışma alanına ev sahipliği yapıyor.''
İlk benzerlik, İki savaşın yabancı güçler tarafından finanse edilmesidir. İspanya iç savaşında birçok yabancı vekilin müdahalesini görürken Suriye'de de İran ve Suudi Arabistan'nın oynadığı rol ortadadır.
Sovyet Rusya Cumhuriyetçileri desteklerken Naziler ve Faşist İtalya General Franco'yu İspanya iç savaşında askeri olarak desteklediler. Franco hükümete karşı çıkan isyancı grubun başındaki kişiydi bu bağlamda askeri donanım olarak onun birliklerini bugün El Nusra Cephesine benzetebiliriz. Öte yandan Franco'nun silahlı kuvveti büyük oranda hava gücüne dayanması açısıyla yine Esad rejimine benzemektedir. Franco'nun hava gücü, büyük oranda onun birliklerine katılan Faşist İtalya ve Nazi Almanya'sının varlığına dayanmaktadır. 2015 yılından bu yana Rusya hava kuvvetleri Esad lehine operasyonlarına katılmaktadır.
İki iç savaşta da merkezler, başkentler olan Madrid ve Şam kaynaklı iken mücadeleyi veren isyancıların kendilerine merkez olarak seçtikleri bölgeler ülkenin iki önemli şehir Halep ve Barselona'dan oluşuyor. Yine İspanya iç savaşında Cumhuriyetçiler Sovyetlerin yardımıyla anarşistleri Barselona'da mağlup etmeyi başarırken DAEŞ, Halep'te rejimin büyük oranda hakimiyetini yeniden sağlamasında önemli bir rol oynadı.
FARKLILAR
Franco'nun birliklerinin güçlerine rağmen İspanya iç savaşı 1938 yılında tamamen içinden çıkılmaz bir hal aldı, ancak bir yıl sonra Milliyetçilerin Madrid'i işgal etmesiyle büyük oranda zaferlerini ilan ettiler. İspanya iç savaşı yaklaşık üç yıl sürdü peki, Suriye savaşı neden bu kadar uzun sürdü?
Suriye iç savaşının bu kadar uzun sürmesinin bir çok sebebi var. Coğrafik, ekonomik ve askeri farklılıklar bunlardan bir kaçı olarak sayabiliriz.
Öcelikle askeri gücün zıt bir tablo sergilemesi. Esad rejimi, birlikleri merkeze yerleştirirken kaybettiği bölgeleri geri alabilmek için isyancıların üzerine varil bombaları atmaktan çekinmedi. Franco kendi ülkesine Fas üzerinden geçip Madrid'i ele geçirmişti; ama böylesi bir pozisyonu herhangi bir güç Suriye'de yapamayacak kadar zayıf durumda.
İkinci olarak İspanya'nın yalnızca Fransa ve Portekiz'e sınırları bulunmaktaydı. İlki Cumhuriyetçilere çok az destek sağlayabiliyorken, diğeri Milliyetçileri destekliyordu. Oysa Suriye'yi çevreleyen pek çok ülkenin sınır hattı bulunmakta; Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün. Her biri iç savaşta müdahil olarak açılan hatlarda silah akışları olup ve savaşçılar geçmekte. Bunun dışında Suudi Arabistan, İran, ABD, Rusya ve Katar kendi güvenlik politikaları çerçevesinde Suriye iç savaşına müdahale olmaktadır.
Üçüncü olarak, savaşın bu kadar uzun sürmesindeki diğer farklılık ekonomik faktör. Suriye'de bugün sayısız savaş ağları ve ülkenin mikro ekonomik açıdan kendi gruplarını destekleyen pek çok güç unsuru var.
Hiç şüphesiz, tarafların ekonomik bağlantıları kesilirse iki taraf da politik açılardan çözüm üretmeye ve uzlaşmaya yanaşacaklardır. İspanya iç savaşında anarşitler ve koministler sınırlı kaynaklarla kendi mikro ekonomilerini oluşturmak zorundaydı.
2.DÃœNYA SAVAÅžI'NIN PROVASI
İspanya iç savaşı, Almanya ve İtalya için sivil merkezlerin bulunduğu bölgeler üzerinden silah ve güçlerini test etme fırsatı buldukları bir savaş sahasıydı. Bu taktik 2. Dünya Savaşı boyunca uygulanacak bir taktiğin provasıydı.
Gözlemcilerin iddiası, Rusya; Suriye üzerinden yeni silahlarını test etme imkanı bulurken ABD ve NATO gibi kendisine rakip olarak gördüğü güçlere bu yolla mesaj göndermekte.
Bir tarihçi olarak ''Tarih tekerrürden ibarettir!'' demekten nefret ederim; çünkü bu fazlasıyla determinist bir yaklaşım olup tarihi olaylardaki aktörlerin oynadıkları etkiyi reddeder.
Ä°BRAHÄ°M AL-MARASHÄ° /AL JAZZERA
Henüz yorum yapılmamış.