Sosyal Medya

Dünya

Etiyopya'da Türk firmalarına saldırı; İşçiler Türkiye'de

Etiyopya'da protestolar sırasında 2 Türk firmasının araç ve teçhizatları ateşe verildi, Türk işçiler Türkiye'ye getirildi



Etiyopya'da hükümet karşıtı göstericiler, protestolar sırasında 2 Türk firmasının araç ve üretim tesislerine saldırdı. 

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, Oromo eyaletinin Sebbeta bölgesinde hükümet karşıtı gösteri düzenleyen muhalifler, çevredeki çok sayıda araç ve tesise zarar verdi.

Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy, taÅŸkınlık yapan göstericilerin 2 Türk firmasının araç ve üretim tesislerine de zarar verdiÄŸini belirtti. 

Ulusoy, "Olaylar sırasında 2 firmamızda maddi hasar meydana geldi." dedi. 

Olayda Türk vatandaÅŸlarının herhangi bir zarar görmediÄŸini kaydeden Ulusoy, "Olaylar hakkında bilgi alındığında Etiyopyalı yetkililerle iletiÅŸim kurularak, çok sayıda güvenlik görevlisinin bölgeye intikali saÄŸlandı. Göstericiler dağıldı." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, bölgede yüzlerce polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Yanan onlarca aracın kullanılamaz hale geldiÄŸi bölgede kontrolün saÄŸlandığı bildirildi. 

İŞÇİLER TÃœRKÄ°YE’YE GELDÄ°

Göstericilerin protestolar sırasında saldırdığı Türk firmasının işçileri Türkiye'ye geldi.

Uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen 50 kiÅŸi, firma yetkilileri tarafından karşılandı. 

Genel Müdür Yardımcısı Harun Güneş ise olayların yerel yönetim ile merkezi yönetim arasındaki sürtüşmenin devamı olduğunu aktardı.

"Fabrikamızı bastılar. O bölgenin çeteleri, köylü toprağı olduğunu iddia edip sanayileşmesini istemeyen kişiler bunlar. Fabrikayı yağmalayıp insanların giysilerine kadar aldılar." diyen Güneş, şunları anlattı:

"Türklerden başka bizimle birlikte çalışan Etiyopyalı işçiler de vardı ama onlara dokunmadılar. Biz de güvenli bölgelere sığındık. Kargaşa yaklaşık 2 saat sürdü. Yerel polis gelip güvenliği sağladı. Türk Büyükelçiliğine haber verdik. Onlar da yardımcı oldular. Pasaportu olmayanlara pasaport çıkardılar."

Bu arada, pasaportu yetişmeyen 4 çalışanın Etiyopya'da kaldığı belirtildi.

NE OLMUÅžTU?

Oromo bölgesine baÄŸlı Dberzit kentinde hafta sonu düzenlenen "Şükran Bayramı" etkinliklerinde, göstericilerin protestosu sonrası polis havaya ateÅŸ açmış ve yaÅŸanan izdiham sonucu 50'den fazla insan hayatını kaybetmiÅŸti. 

Hükümet ölümlerden muhalif grupları sorumlu tutmuÅŸ, olaya neden olan kiÅŸilerin adalete hesap vereceÄŸini ifade etmiÅŸti. YaÅŸanan olay sonrası 3 günlük ulusal yas ilan edilmiÅŸti. 

Etiyopya hükümetinin geçen yıl başlattığı Oromo eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme çalışması sonucu Oromo'da Aralık 2015'ten Ağustos 2016'ya kadar hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti.

Oromo eyaletinde nüfus Oromolar'dan meydana geliyor. Etiyopya'nın 90 milyonluk nüfusunun yaklaşık 35 milyonunu da Oromolar oluşturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.