Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da idam yasası Meclis'te

İran'da 100 milletvekilinin "idam yasasının hafifletilmesini" öngören tasarıyı Meclis Başkanlığına sunduğu açıklandı.



İranlı 100 milletvekili, ülkenin idam yasasının hafifletilmesini öngören tasarıyı Meclis Başkanlığına sundu.

Ä°ran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Meclis Hukuk ve Yargı Komisyonu Sözcüsü Hasan Nevruzi, Ä°ran'ın sıkça eleÅŸtirilen katı idam yasasının hafifletilmesini öngören tasarının 100 milletvekilinin imzasıyla Meclis BaÅŸkanlığına sunulduÄŸunu duyurdu.

Haberde Nevruzi'nin, "Bu tasarı silahlı çeteler ve uyuÅŸturucu kaçakçıları için geçerli olmayacak. Ä°lk kez ya da az bir miktar uyuÅŸturucuyla yakalanan kiÅŸileri kapsayacak." ÅŸeklindeki ifadeleri yer aldı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸinin (BMÄ°HYK) nisan ayındaki raporuna göre, Ä°ran'da geçen yıl büyük çoÄŸunluÄŸu "uyuÅŸturucuyla ilgili suçlardan" olmak üzere 966 kiÅŸi idam edildi.

BMİHYK Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin de nisan ayında yayımlanan bir bildiriyle İran'a, uyuşturucuyla ilgili suçlara verilen idam cezalarını durdurma çağrısında bulunmuştu.

Ä°ran Meclis BaÅŸkanı Ali Laricani de mayıs ayında baÅŸkent Tahran'da yaptığı bir konuÅŸmada, ülkenin idam yasasının yeniden yazılması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti. Laricani, "UyuÅŸturucuyla ilgili konularda yüksek düzeyde idamı öngören bir yasaya sahip olmamız nedeniyle ölüm cezasında dünya ülkeleri arasında ikinci ya da üçüncü sıradayız. Bu da ilahi bir hüküm olan kısasın sorgulanabilir hale gelmesine neden olmuÅŸtur." ifadelerini kullanmıştı.


Ä°ran'da uyuÅŸturucu bağımlıları tedavi merkezlerine yönlendirilirken, 30 gram ve üstü uyuÅŸturucu maddeyle yakalanan kiÅŸiler ise idama mahkum ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.