Sosyal Medya

Dünya

Kolombiya 'Hayır'ın sebeplerini tartışıyor

Kolombiya'da FARC'la barışın oylandığı referandumda hayır oylarının fazla çıkması ülkede tartışmalara neden oldu



Kolombiya halkı, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasına onay vermedi. Kamuoyu araştırmalarında evet oylarının önde olduğu belirtilirken sürpriz gibi görünen sonucun sebepleri tartışılıyor.

Yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaÅŸmaya "hayır" dedi. Katılımın yüzde 37 düzeyinde kalması ve hayır oylarının sadece 60 bin fazla olması da dikkat çekti.

Referandumdan önceki kamuoyu yoklamaları "evet" oylarının yüzde 66 gibi yüksek bir oranla önde gittiğini gösteriyordu. Ancak anketlerin büyük şehirlerde yapıldığı, özellikle FARC şiddetinin görüldüğü kırsal bölgelerdeki halkın barış anlaşmasına karşı çıktığı belirtiliyordu.

Ãœlkenin Devlet BaÅŸkanı Juan Manuel Santos, televizyondan canlı yayınlanan konuÅŸmasında halkın "hayır" cevabını ve yenilgiyi kabul ettiÄŸini açıkladı.

Santos, barışı aramaya devam edeceğini belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için hemen Küba'ya göndereceğini bildirdi.

FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına "hayır" çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti.

"Timochenko" olarak bilinen Londono, "FARC, geleceÄŸi inÅŸa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak" açıklamasını yaptı. 

‘HAYIR’IN SEBEPLERÄ°

Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin öncülük ettiği "hayır" kanadı, barış anlaşmasıyla örgüte çok fazla taviz verildiğini savunuyordu.

Özellikle FARC üyelerinin yargılanması için kurulması öngörülen özel mahkemede örgüt üyelerinin suç iÅŸlediklerini kabul etmesi durumunda hapis cezası almayacak olması halkın büyük bölümünün tepkisini çekiyordu. "Örgütün iÅŸlenen onca suçun ardından ceza almadan kurtulacak" olmasını eleÅŸtiren "hayır" tarafları bunu kabul edilemez buluyordu. Hayır taraftarları örgüte yumuÅŸak davranıldığını öne sürüyordu.

Öte yandan hayır oylarının fazla olmasında ideolojik nedenlerin de olduÄŸu belirtiliyor. Hayır kampanyasını yürüten bazı grupların FARC’ın Marksist yapısına vurgu yapması ve ülkenin Castro-Chavez çizgisine kayacağını iddia etmesi de bunun göstergesi.

Devlet BaÅŸkanı Juan Manuel Santos’un evet kampanyasının başını çekmesinin, muhaliflerin hayır oyu vermesini saÄŸladığı kaydediliyor.

Katılım oranındaki düşüklüğün de hayır oylarının çok olmasının bir diğer sebebi olarak da gösteriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.