Sosyal Medya

Dünya

'14 Temmuz'da Türkiye'yi uyardık'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Aleksandr Dugin'in, 14 Temmuz'da 'Türk ordusunda hareketlilik var uyarısı' yaptığı belirtildi.



Rusya’ya ziyarette bulunan Avrasya Yerel Yönetimler BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Hasan Cengiz ve Avrasya Yerel Yönetimler BirliÄŸi Ãœyesi / Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in Danışmanı Ahmet Tunç ve beraberindeki heyet Moskova’da Rusya Dış Politika Danışmanı ve Rusya Federasyon BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Aleksandr Dugin ile bir araya geldi.

'UÇAĞI DÜŞÜRENLER CUNTAYDI'

Cengiz, uçak düşürme olayının provokatif bir eylem olduÄŸunu, olaydan bir gün sonra bildiklerini ancak Ocak ayında kendilerine gelen Türk Hava Kuvvetleri’nden bir grubun sunduÄŸu belgeler ile olaydan tam emin olduklarını söyledi. Bu belgeleri devletin önemli birimleri ile paylaÅŸtıklarını ve aynı zamanda Aleksandr Dugin’in de Türkiye ziyareti sırasında kendisine ilettiklerini ve Dugin’in de bunu Rusya yönetimi le paylaÅŸtığını söyledi.

Cengiz, uçak düşürme olayını, 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimini ve o gün Ankara’da misafirleri olan Aleksandr Dugin ile yaÅŸadıklarını şöyle anlattı:

"25 Kasım’da bu iÅŸin içerisinde provokatör bir eylem olduÄŸunu biliyorduk ancak belgeleyemiyorduk. Ocak ayında Türk Hava Kuvvetleri’nden bir gurup asker, bize bir dosya getirdi ve bu uçağı ordu içindeki bir cunta tarafından düşürüldüğünü iddia ediyorlardı; ellerinde de belgeler vardı, isim listesi vardı. FETÖ’cü asker listesi. Ama kanıtları yoktu. Tabi biz bu dosyayı aldık devletin önemli birimlerine illettik. Sonrasında Sayın Dugin, 2016 Mart ayı içerisinde Türkiye’deydi. O dönem her iki lider de yüksek perdeden konuÅŸuyordu; yanlış yönlendirmeler neticesinde hem Sayın Putin hem de Sayın CumhurbaÅŸkanımız… Sayın Dugin’e uçağı FETÖ’cü askerler tarafından düşürüldüğünü illettik, kendisi de dönüşünde Sayın Putin’e bunu ilettiÄŸini bizlere söyledi.

'SİZİN ORDUNUN İÇERİSİNDE BİR HAREKETLİLİK SÖZ KONUSU'

Yine Sayın Dugin’i 14 Temmuz’da Avrasya Yerel Yönetimler BirliÄŸi’nin özel davetlisi olarak Türkiye’ye davet ettik. Darbeden, yani ihanet gecesinden bir gün önce. 15 milletvekili ile Feyzullah Kıyıcı’nın ofisinde özel bir toplantı yaptık öğleden önce. Öğleden sonra da devletin istihbarat birimlerinin üst düzey yöneticileri ile de bir toplantı yapıldı. O zaman da Sayın Dugin, ÅŸunu diyordu, ‘Sizin ordunun içerisinde bir hareketlilik söz konusu’... Türkiye’nin artık bir karar verme aÅŸamasına geldiÄŸini, bir tercih yapmak zorunda olduÄŸunu, bunun üzerine gidilmesi gerektiÄŸini söyledi böyle özel bir toplantıda. 14 Temmuz’da da bunu söyledi, 15 Temmuz günü de sabah özel görüşmeler ve öğleden sonra bir konferans verdi; orada da Sayın Dugin benzer açıklamalar yaptı. AkÅŸam saat 18.00 gibi de Sayın Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek ile de bir buçuk saatlik bir görüşmemiz oldu ve Sayın Dugin, Moskova’ya dönmek için çıktı. Zaten köprüde sanırım 20:30’da kapatılmıştı. Yani Sayın Dugin uçaÄŸa bindiÄŸinde darbe baÅŸlamıştı."

'UÇAK DÜŞÜRMENİN ERDOĞAN'IN KARARI OLMADIĞI MART AYINDA ANLAŞILDI'

Olayın hemen ardından Aralık 2015’in başından itibaren üst düzey Türk askeri heyetlerin Rusya’ya geldiÄŸini söyleyen Dugin ise, ilk olarak bunu onlardan duyduÄŸunu ancak ellerinde kanıt olmadığını belirterek bu ziyaretin pek dillendirilmediÄŸini söyledi. Dugin, şöyle devam etti:

"Askeri meslektaÅŸlarımızın uçağın baÅŸka güçler tarafından vurulduÄŸuna dair kanıtları yoktu. Türkiye Ä°stihbarat Servisi’nin üst düzey yetkilileri, generalleri ErdoÄŸan’ın uçağı vurma talimatını vermediÄŸini söylediler ve stratejik teknolojik açıdan birçok argüman söylediler. O zaman bu olayın böyle olduÄŸuna dair kanıtları yoktu. Ve bu insanların muhalif olmaları çok ilginçti. Onlardan bu tür argümanlarla destek açıklamaları dışında her ÅŸeyi beklerdik. Onların, bunun Rusya ve Türkiye’nin iliÅŸkilerine ve ErdoÄŸan’ın kendisine karşı bir provokasyon olduÄŸunu kanıtlayan açıklamaları 10 kat daha güçlüydü. Düşünün, ErdoÄŸan’ın tarafındakilerin onun suçsuz olduÄŸunu söylemesi bir ÅŸey, karşı taraftan bunu söylemeleri baÅŸka bir ÅŸey ve onlar burada ErdoÄŸan’ın kurban olduÄŸunu kanıtlamaya çalıştılar. Bu çok önemli bir nokta.

Bu konuyu ülke yönetimiyle görüştük, o zaman ilgili kanıt yoktu. Daha sonra ikinci kez Mart ayında Hasan Cengiz’in daveti üzerine gerçekleÅŸti. Ä°ÅŸte o zaman tamamen baÅŸka güçler ErdoÄŸan’a yakın güçler Türk ordusunun içerisinde komplo kurulduÄŸuna iliÅŸkin kanıt sundular. Bunu da yönetimimize yavaÅŸ bir ÅŸekilde ilettiler. Böylelikle Mart ayında Rusya bunun ErdoÄŸan’ın kararı olmadığını, aksine hem Türk yönetiminde ve Türk ordusunda hem Rusya’ya hem de ErdoÄŸan’a karşı komplo elementi olduÄŸunu biliyordu. Ve tabi ki kimin tarafından böyle bir komplo olduÄŸunu, Rusya ve Türkiye’nin iliÅŸkilerini bozmak kimin için önemli olduÄŸunu anlamak çok kolay."

"DARBEYİ YAPTILAR ÇÜNKÜ..."

Dugin şöyle dedi:

"Kimse neden bunların yaÅŸandığını anlamıyordu, çünkü daha önce çok iyi iliÅŸkilere sahiptik. Bu yüzden bu olayların ardından, Türk ürünlerinin giriÅŸi yasaklandı. Hiç hoÅŸ olmayan ve bir hayli zor durumlar yaÅŸandı. Ä°ÅŸte bu zamanda Türkiye’yi çok iyi tanıyan az sayıdaki insanlar bu durumu deÄŸiÅŸtirmek için çabalamaya baÅŸladık. Neden? Çünkü biz bu kararın ne ErdoÄŸan’ın ne de Türk askerlerinin kararı olamayacağını anlıyorduk. Bu yüzden burada baÅŸka bir karar vardı. Bu ÅŸekilde Hasan Cengiz, Türk Avrasyalılarıyla ve Kemalist askeriyle tanıştık. Özellikle Kemalist askerleri ÅŸu anda hiçbir ÅŸekilde kavga yoluna gidilmemesini söylediler, aksine her ne kadar karşı olsalar da ErdoÄŸan’ın desteklenmesi gerektiÄŸini söylediler. Çünkü ErdoÄŸan haklı, ÅŸu anda o Türkiye’nin çıkarlarını koruyor. Ve bu ÅŸekilde iliÅŸkileri ilerletmeye baÅŸladık. Detayları açıklayamam, daha bir sürü ciddi adımlar attık. Sonuçlarına dikkat çekmek gerek.

Ä°lk olarak ErdoÄŸan’ın özrü, ki bu çok erkekçe bir hareketti. O kendisini kandırdıklarını itiraf etti ve darbe giriÅŸimi bunların boÅŸ sözler olmadığını kanıtladı. Ä°liÅŸkilerimizi bozmak isteyenler ErdoÄŸan’ın Rusya tarafına dönmeye baÅŸladığını görünce insanların hayatını kaybettiÄŸi darbeyi düzenlediler. Daha sonra her ÅŸey anlaşılmaya baÅŸladı, Türk meslektaÅŸlar FETÖ’nün ne olduÄŸunu biliyorlar. Bu buz dağının sadece tepesi. Rusya ve Türkiye’nin iliÅŸkilerini bozma çabası Fetullah Gülen’den de daha derinde yatıyor, burada baÅŸka güçler de var. Putin ve ErdoÄŸan’ın tarihi görüşmesinin ardından yeni bir yola girdik. Türkiye bir kez daha Avrasya önceliÄŸini gözden geçirmeli, Avrupa’da Türkleri beklemiyorlar sizde biliyorsunuz. Türkler için Avrupa kapalı iken Rusya açıktır.

Rusya ile Türkiye arasında güvenilir birliğin kurulması gerek. Rus ve Türk ailelerinin mutlu yaşaması ve hiçbir düşmanın bizim tarihi dostluğumuzu bozmaması için birlik olmamız gerek. Zamanında Ruslar ve Türkler çok karşı karşıya geldi ama şimdi birlik olursak her şeyi kolaylıkla, kan dökülmeden yönetebileceğimizin farkına vardık."

"15 TEMMUZ'DA HAKLI ÇIKTIK"

Ä°liÅŸkilerin düzeltilme sürecine de deÄŸinen Avrasya Yerel Yönetimler BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Hasan Cengiz, darbe giriÅŸiminden hemen sonra Dugin’in tekrar misafirleri olduÄŸunu anlatarak 9 AÄŸustos’ta St. Petersburg’da gerçekleÅŸen tarihi ErdoÄŸan-Putin görüşmesinin de Dugin’in nasıl bir rol üstlendiÄŸini ÅŸu ÅŸekilde açıkladı:

"Darbe giriÅŸiminden 20 gün sonra Sayın Dugin, tekrar misafirimiz olarak geldi. Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Melih Gökçek de onu misafir etti. DışiÅŸleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile CumhurbaÅŸkanımızın danışmanı Burhan Kuzu ve diÄŸer danışmanları ile BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız ile çeÅŸitli temasları oldu. Önemli diplomasi giriÅŸimleri de yaptı. Niçin bunu yaptı, çünkü 9 AÄŸustos’ta Sayın Putin ve ErdoÄŸan’ın bir görüşmesi vardı St. Petersburg’da. O görüşmenin olumlu seyretmesi için daha sıcak konuÅŸmalar yaptı. O da olumlu bir sonuç oldu.

Özellikle Åžubat ve Mart ayları içerisinde liderler yüksek perdeden konuÅŸtuÄŸu için Sayın Dugin, Sayın Putin’e de Rus uçağını ordunun içinde cunta tarafından düşürüldüğünü kasıtlı bir ÅŸekilde düşürülmediÄŸi tezini savunuyordu. Biz de etkilendik tabi ve biz de aynı görüşteydik; Dolaysı ile Sayın Putin’e böyle olmadığına yönelik fikirler beyan ediyordu. Biz de kendi camiamızda benzer açıklamalar yapıyorduk. Bu uçak düşürmenin provokatif bir eylem olduÄŸunu ve bir darbe giriÅŸimine zemin hazırlamak olduÄŸu tezini savunuyorduk ve 15 Temmuz’da da haklı çıktık.

"DUGÄ°N BÄ°LGÄ° AKIÅžINI DÃœZENLEDÄ°"

Tabii bu süreçte Sayın Dugin’in çok büyük katkısı oldu. Aslında Sayın Putin’in ve Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın bir araya gelmesinde kahraman Sayın Aleksandr Dugin’dir. Onu rahatlıkla söyleyebilirim. Tabi Kazakistan’daki ve Azerbaycan’daki lobiler de bu barışma sürecinde katkısı olmuÅŸtur elbette; ama o hakkı teslim etmek lazım çünkü Åžubat’ta, Mart’ta onlar yoktu. Ankara’da Avrasya BirliÄŸi Yönetimi vardı Rusya’da da Prof. Dr. Aleksandr Dugin vardı. Çünkü o zamanlarda Türkiye’de Rusya’yı savunmak, Rusya’da Türkiye’yi savunmak ateÅŸten bir gömlek gibiydi. Çünkü her iki ülke de de mahalle baskıları vardı. Biz o süreçleri yaÅŸadık.

Sonuçta bugün buradayız ve barışın en büyük simgesi buradaki Türk-Rus birleÅŸik aileleri ile birlikteyiz. Bu 24 Kasım’dan sonra en çok maÄŸdur olanlar da Türk-Rus aileleridir. Ä°liÅŸkilerin düzelmesinde Sayın Dugin, bilgi akışını saÄŸladı. Dostluk köprülerinin kurulmasında önemli bilgi akışı saÄŸladı. Çok büyük görevler üstlendi. Uçak düşürülme olayının hemen sonrasında ve devamında defalarca Türkiye’ye gelip Rus yönetimi ile Ankara arasında bilgi akışı saÄŸlayan kiÅŸi olan Dostluk köprülerinin kurulmasında önemli bilgi akışı saÄŸladı. Çok büyük görevler üstlendi. Uçak düşürülme olayının hemen sonrasında ve devamında defalarca Türkiye’ye gelip Rus yönetimi ile Ankara arasında bilgi akışı saÄŸlayan kiÅŸi olan Aleksandr Dugin gerçek kahraman."

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.