Sosyal Medya

Ekonomi

Devlet, vatandaşın tarlasını kiralayıp ekecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Meclis resepsiyonunda Rusya ile yeniden başlayan gıda ihracatı müzakereleri hakkında son durumu paylaştı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Tapulu bir yeriniz var ama ekmiyorsunuz. O zaman 79 milyonun hukukuyla oynanmış oluyor. Biz kamu adına burayı ekerek, kira bedelini hesabınıza yatıracağız" dedi

Faruk Çelik, Meclis resepsiyonunda Rusya ile yeniden baÅŸlayan gıda ihracatı müzakereleri hakkında son durumu paylaÅŸtı. Tarım alanlarıyla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını ifade eden Çelik, “Diyelim ki tapulu bir yeriniz var belirli bir ölçeÄŸin üzerinde. Ama ekmiyorsunuz. Ä°htilaf, miras tartışmalarından dolayı. Veya baÅŸka nedenlerden dolayı araziyi atıl hale getirmiÅŸsiniz. Bu öncelikli 79 milyonun malıdır, kamu menfaati için bu arazinin tapusu sizde. EÄŸer buradan üretim elde edilmeyecekse o zaman 79 milyonun hukukuyla oynanmış oluyor. Biz kamu adına burasını ekmiyorsanız, sizin adınıza ekerek, kira bedelini bankada hesabınıza yatıracağız” ifadelerini kullandı.

MÃœLKÄ°YETE DOKUNMUYORUZ AMA...

AkÅŸam'dan Miray Çimen'in haberine göre, bu arazilerin ekilecek olan vatandaÅŸlara verileceÄŸini kaydeden Çelik, “Araziyi ekmiyorum diye bir ÅŸey olmayacak. Mülkiyet hakkına dokunmuyoruz ama asli görevi üretimdir. Önümüzdeki günlerde belki Sayın BaÅŸbakanımızın açıklaması olacak. Hangi ürünlerin nerede ekileceÄŸini belirledik. Biz bunlara destek vereceÄŸiz. Onun dışındaki ürünlere destek yok. Belki alımda yapmayacağız” dedi.

TMO O ÜRÜNÜ ALMAYACAK

Bakan Çelik ayrıca, “Su kısıtı olan bir yere mısır ekilmez. 45 yerde su kısıtı var örneÄŸin. Buraya mısır deÄŸil, alternatif ürünler ekilecek. Diyelim ki adam ısrarla mısır ekmeye çalışıyor. TMO olarak alım yapmayacağız” bilgisini de paylaÅŸtı.
Rusya'nın “Bizden et ve canlı hayvan alın” talebinde bulunduÄŸunu belirten Çelik, saÄŸlık ve denetim testlerinde sorun çıkmaması halinde Türkiye'nin Rusya'dan et ithal edebileceÄŸini vurguladı.

RUSYA'YLA GÖRÜŞME DEVAM EDİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e Rusya ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesinin ardından gelinen durum da sorldu. Bakan Çelik, “Teknik heyetlerimiz bu hafta Rusya’ya gidiyor. Onlar geldiler. Ä°liÅŸkilerimizin iyi olmadığı Nisan ayında da teknik ekipler gelip gittiler. Åžu an itibariyle Rusya’nın ürünlerin teminiyle ilgili baÄŸlantıları var. Bu bir nekahat dönemi. Kapılar açıldı ama ürünün nakliyle, ihracıyla ilgili istediÄŸimiz noktada olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

RUSLAR'IN TALEBÄ°: DOMATES SATIN, KIRMI ET ALIN

Bakan Faruk Çelik şöyle devam etti: “Ben 1 ay içerisinde, teknik heyetlerin gidiÅŸ geliÅŸiyle beraber, Rusya ile iliÅŸkilerimizin eskisinden daha iyi olacağına inanıyorum. Onların da bizden talepleri var. Mesela ‘siz et veya canlı hayvan ithal ediyorsunuz, bizden acaba olmaz mı?’ diyorlar. Dünya Hayvan SaÄŸlığı Örgütü çerçevesinde konuları ele alıyoruz. Olmaz diye bir ÅŸey yok. Et ithal edebiliriz. SaÄŸlık, denetim testleri var bunun. Ama bizim de vermek istediklerimiz var.”

KASIMDA NETLEÅžECEK

Kasımda Soçi'de Rus Tarım Bakanı ile görüşeceÄŸini aktaran Bakan Çelik, Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin ve Rusya'dan et ithalatı konularının bu görüşmede netlik kazanacağını ifade etti ve “Bunları masa başında konuÅŸacağız” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.