Sosyal Medya

Güncel

Yasama yılına farklı başlangıç

Meclis açılıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından "Yenikapı ruhu" olarak da anılan yeni siyasi atmosfer bu yıl açılışı daha farklı bir hâle getiriyor. Siyasi partiler arasındaki diyalog ortamının Meclis açılışına da yansıması bekleniyor.



Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 26’ıncı dönem ikinci yasama yılının resmi açılışı 1 Ekim Cumartesi yapılıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis açılışı bu defa farklı görüntülere sahne olacak.

Yenikapı mitinginin ardından “Yenikapı ruhu” olarak adı koyulan bu siyasi atmosfer, Meclis açılışını geçen yıllara göre çok daha farklı bir hâle getirecek...

Çünkü aslında çok deÄŸil bundan sadece bir yıl önce Türkiye’de hem sokağın gündemi hem de siyasetin gündemi çok baÅŸkaydı.

1 Ekim 2015...

Siyasette iki önemli baÅŸlık vardı. Birincisi 7 Haziran seçimlerinde hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olacak çoÄŸunluÄŸa ulaÅŸamamış, üstelik koalisyon da kurulamamıştı. Gözler 1 Kasım’da yeniden yapılacak genel seçimlerdeydi.

Görevde, AK Parti Genel BaÅŸkanlığı koltuÄŸunda oturan Ahmet DavutoÄŸlu’nun BaÅŸbakanlığında kurulan seçim hükümeti vardı. CHP ve MHP bu hükümete bakan vermemiÅŸti, HDP’nin bakan olan iki milletvekili ise istifa etmiÅŸti.

7 Haziran seçimlerinin ardından PKK da yeniden saldırılara başlamıştı. Şehit haberleri geliyor, güvenlik güçleri operasyonlar yapıyordu.

Ankara’nın alışkın olduÄŸu bu yüksek tansiyonun etkileri Meclis açılışında da hissedildi.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Fransa’daki bir programı nedeniyle açılışa katılmadı. HDP EÅŸ BaÅŸkanları Figen YüksekdaÄŸ ve Selahattin DemirtaÅŸ da Meclis’e gelmediler. Hatta CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın konuÅŸması öncesinde Meclis’te üçüncü parti konumundaki HDP’li vekiller Genel Kurul’u terk etti. CHP’liler ise ErdoÄŸan’ın salona giriÅŸinde ayaÄŸa kalkmayarak tepki gösterdi.

Gerilimin en önemli yansımaları ise CumhurbaÅŸkanı’nın açılış konuÅŸması sırasında hissedildi.

CumhurbaÅŸkanı’nın en önemli iki mesajı "yeniden yapılacak seçimler ve terör" üzerineydi.

Özellikle PKK ile mücadele konusunda, CumhurbaÅŸkanı’na milletvekilli sıralarından sözlü sataÅŸmalar oldu. Özellikle de bazı MHP milletvekilleri tarafından...

Meclis tutanaklarından

CUMHURBAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN: Ben, büyük Türkiye, yeni Türkiye, güçlü Türkiye, 78 milyonun bir, beraber ve kardeş olduğu bir Türkiye mücadelesi veriyorum. Buradan Kürt kardeşlerime özellikle seslenmek isterim: Biz Kürt kardeşlerimizle her zaman gönül diliyle konuştuk.

YAVUZ TEMÄ°ZER (Elâzığ) – Gittiler.

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN – Burada Kürt kardeÅŸlerim var benim. Burada Kürt kardeÅŸlerim var da siz tanımıyorsunuz. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar)

Åžunu bilmeniz lâzım, bilemediÄŸiniz bir ÅŸey var: Kürt kardeÅŸlerimi onlar temsil etmiyor. Burada Kürt kardeÅŸlerim var. (AK PARTÄ° sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

Bir şeyi birbirinden iyi ayırmak lazım. Kürt sorunuyla terör sorunu farklıdır. Siz bunu ayırt edemediniz.

YAVUZ TEMÄ°ZER (Elâzığ) – Altı yıldır söylüyoruz!

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN – Bugün de gönül diliyle konuÅŸuyoruz. Ä°stiyoruz ki yarın da öbür gün de ebediyen aramızdaki gönül köprüsü sapasaÄŸlam muhafaza edilsin. Her bir Kürt kardeÅŸim elini vicdanına koysun ve Türkiye’nin nereden nereye geldiÄŸini görsün. Bizleri birbirimizden koparma çabası, birbirimize düşman etme oyunu aslında her ikimizi de hedef alıyor. Bunun için diyorum ki: Kürt ayrıdır, terörist ayrıdır. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar)

YAVUZ TEMÄ°ZER (Elâzığ) – Altı yıldır söylüyoruz bunu.

RUHÄ° ERSOY (Osmaniye) – Devlet Bey de bunu söylemiÅŸti, 2009’dan beri Bahçeli de bunu söylemiÅŸti.

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN – Kürt kardeÅŸimin inancı, deÄŸerleri, ahlakı, onuru böyle bir örgütle yol yürümeye zaten uygun deÄŸildir. Mücadelemiz bir etnik kökenle deÄŸil, altını çizerek ifade ediyorum, terörledir, terör örgütüyledir, teröristledir. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar)

RUHÄ° ERSOY (Osmaniye) – Açılımla mı?

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN - Terörden en büyük zararı gören de yine Kürt kardeÅŸlerimizdir. Elif ÅžimÅŸek’i, Yasin Börü’yü, Fırat Sımpil’i katleden, bununla da kalmayıp cansız çocuk bedenleri üzerinden alçakça algı operasyonları yürüten bir zihniyetin Kürt kardeÅŸlerimle hiçbir ortak noktası olamaz. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar)

Biz, Kürt kardeşlerimizle yine gönül diliyle konuşacağız. Bugün, evet, teröre karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Dağ taş demeden her tarafta şu anda operasyonlar süreklilik arz eder şekilde devam edecektir, bundan taviz veremeyiz. Bin yıllık kardeşliği bozmamak, özgürlüklerden taviz vermemek için de son derece hassas davranıyoruz.

RUHÄ° ERSOY (Osmaniye) – Ä°nÅŸallah!

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN – Çözüm süreci, 78 milyonun kardeÅŸliÄŸini tesis etme noktasında bir son aÅŸamaydı, biz bunun zor olduÄŸunu biliyorduk ama baÅŸarmak için denemek, mücadele etmek zorundaydık. Bu süreçte nihâi aÅŸama olarak kardeÅŸlik adına, huzur adına, yeni ve büyük Türkiye adına silahların bırakılması gerekiyordu. Türkiye düşmanı odaklara taÅŸeronluk yapan örgüt ne yazık ki bunu yapmadı. Terör örgütü alçakça, canice saldırılarına yeniden giriÅŸti. Türkiye Cumhuriyeti devleti de terör örgütüne hangi dilden anlıyorsa o dilden cevap veriyor, vermeye devam edecek. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar) Bu örgüt, ülkemiz ve milletimiz için tehdit olmaktan çıkartılana, silahlar gömülüp üzerine beton dökülene kadar bu mücadele sürecektir. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar) Bakın, “silahların susması” demiyorum, silahların bırakılması ve üzerlerine de betonların dökülmesinden bahsediyoruz. (AK PARTÄ° sıralarından alkışlar)

YAVUZ TEMÄ°ZER (Elâzığ) – Dolabın fiÅŸini çekin o zaman.”

O gün Cumhurbaşkanı, 1 Kasım seçimlerinden sonra başlayacak yeni dönemin tarihi bir fırsat olacağına vurgu yaparak konuşmasını bitirdi.

Locada da, bugünden bakıldığında dikkat çeken bir manzara vardı. Komutanlar kendilerine ayrılan koltuklarda oturuyordu. Genelkurmay BaÅŸkanı Hulûsi Akar’ın hemen arkasında ise olması gerektiÄŸi gibi yaveri Levent Türkkan vardı. Türkkan bugün, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin Gülen yapılanmasına mensup olduÄŸunu ve darbe giriÅŸiminin bu örgüt tarafından organize edildiÄŸini itiraf edilen ilk isimler arasında yer alıyor.

15 Temmuz’da her ÅŸey deÄŸiÅŸti

Aradan geçen bir yılda terör, yine ülke gündemindeki en önemli başlık olarak kaldı. Ancak onun dışında çok şey değişti.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine AK Parti’yi götüren Ahmet DavutoÄŸlu’nun yerine artık BaÅŸbakanlık koltuÄŸunda Binali Yıldırım oturuyor.

Ama bundan da önemlisi, Türkiye tarihinin en büyük dönüm noktalarından birini geride bıraktı. Gülen yapılanması tarafından hayata geçirilmek istenen 15 Temmuz darbe giriÅŸimi Türkiye’de bir çok alanda olduÄŸu gibi siyasette de büyük bir deÄŸiÅŸimi beraberinde getirdi. Ãœlke gerildi ancak siyasette tansiyon düştü.

Darbe giriÅŸimine karşı çıkan muhalefet liderleri BeÅŸtepe’de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile görüştü. 7 AÄŸustos'ta Yenikapı'daki mitinge, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Yıldırım'ın yanı sıra CHP lideri KılıçdaroÄŸlu ve MHP lideri Bahçeli de katıldı. 

Ä°lân edilen OlaÄŸanüstü Hâl’in ardından muhalefet liderleri ile BaÅŸbakan Binali Yıldırım arasında görüşmeler yapıldı. Siyasetçilerin birbirlerine karşı kullandıkları dil net bir biçimde yumuÅŸadı.

Ortamın Meclis açılışına yansıyacağını, belki de yıllar sonra daha tansiyonu düşük bir yasama yılı baÅŸlangıcı olabileceÄŸinin ilk sinyalini CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök verdi. Gök, partisinin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı ayakta karşılayacağını söyledi.

“CHP açılışta ayaÄŸa kalkacak. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak makamlara her zaman saygı gösterdik. CHP gerektiÄŸi ÅŸekilde davranacaktır. Sayın CumhurbaÅŸkanı geldiÄŸi zaman hep birlikte kendisini karşılayacağız.”

Lozan tartışması

Ancak bu açıklamanın hemen ardından siyasette yeni bir tartışma baÅŸladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, PerÅŸembe günü muhtarlara seslenirken “1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı 'zafer' diye yutturmaya çalıştı” dedi. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu bu sözlere “O koltuÄŸa Cumhuriyet'in ve Lozan'ın sayesinde oturduÄŸunu unutmayacaksın arkadaÅŸ" diye karşılık verdi ve “EÄŸer sizin anladığınız Yenikapı ruhu buysa biz buna karşıyız” diye ekledi.

Bu sözlerin ardından CHP’in Meclis’in açılışında tavrının deÄŸiÅŸip deÄŸiÅŸmeyeceÄŸi sorusu gündeme geldi. Ancak KılıçdaroÄŸlu, CNN Türk’te Taha Akyol’un "Bu sizin yarınki (Meclis açılışında) davranışınızı etkiler mi?" sorusuna “Hayır. Makam ayrı bir ÅŸey. CumhurbaÅŸkanlığı makamı ayrıdır, biz o makama saygı gösteririz. Ama biz isteriz ki makamın ötesinde kiÅŸiye de saygı gösterelim” diyecevap verdi. 

Açılış saat 15.00'te

Meclis’te 26. Dönem ikincisi yasama yılı açılışı her yıl olduÄŸu gibi Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla baÅŸlayacak. Genel Kurul oturumu saat 15.00'te CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasıyla açılacak. AkÅŸam saatlerinde ise Meclis’te siyaset, bürokrasi, iÅŸ dünyası ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden isimlerin davet edildiÄŸi geleneksel resepsiyon düzenlenecek.

kaynak: aljazeera.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.