Güncel
Erdoğan: Masanın dışında kalamayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis açılışında, 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'na değindi. Suriye'nin Türkiye için hayati bir konu olduğunu vurguladı, "Türkiye olarak masanın dışında kalamayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir buçuk ay aradan sonra açılan TBMM'nin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimi, terörle mücadele, yeni anayasa ve iç tüzük çalışmaları ağırlıklı olarak yer aldı. ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik eleştiriler de yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimi sonrası Başbakan Binali Yıldırım, CHP ve MHP liderleriyle İstanbul Yenikapı'da birlikte katıldıkları mitingi hatırlattı. "Yenikapı ruhu"nun "titizlikle korunması hepimizin sorumluluğu" dedi. "Türkiye'nin ve Türk milletinin vatanı, özgürlüğü ve geleceği söz konusu olduğunda nasıl tek yürek, tek ses, tek nefes olabildiğinin ispatı olan Yenikapı ruhunun titizlikle koruması, hepimizin sorumluluğudur" dedi. Terör örgütleri karşısında en büyük güçlerinin bu birlik, beraberlik ve dayanışma olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı konuşmasında 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'ndan da bahsetti. Suriye'nin Türkiye için hayati bir konu olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak masanın dışında kalamayız, masada olmaya mecburuz" dedi. İlk hedefin "5 bin kilometrekare büyüklüğünde, terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge" olduğunun da altını çizdi.
Erdoğan ayrıca kendisine ve Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik eleştirileri hatırlattı; "Cumhurbaşkanlığı makamını ve mekânını yıpratmaya yönelik çabaları üzüntüyle karşılıyorum. Burada hedef alınan şahsım değil, milletimizin hür iradesiyle yaptığı tercihtir. Hiç kimsenin, özellikle de kendileri de seçimle gelen TBMM üyelerinin böyle bir hakkı hiç yoktur. İnşallah bugünden sonra bu anlamsız tartışmayı da geride bırakmış olacağımızı umut ediyorum" diye konuştu ve şöyle devam etti:
"Her yeni durum gibi, doğrudan milletin oyu ile seçilen Cumhurbaşkanlığı makamı konusunda da ilk anda beliren tereddütler, zaman içinde ortadan kalkmıştır. Bugüne kadar yasama, yürütme, yargı organlarıyla ve milettiyle uyum içinde bir Cumhurbaşkanlığı vazifesi icrâ ettiğime inanıyorum. Önümüzdeki dönemde de ülkemi en iyi şekilde temsil etmek, anayasal görevlerimi ve milletimin beklentilerini en ileri derecede karşılamak için tüm gücümle çalışmayı sürdüreceğim."
Erdoğan'ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:
"Anayasa ve iç tüzük çalışmalarını destekliyorum"
"Åžayet Türkiye, ekonomik göstergeleriyle, yatırımlarıyla, istihdam potansiyeliyle, sosyal yardımlarıyla, savunma sanayisiyle bugünkü seviyesine ulaÅŸmamış olsaydı, örneÄŸin 1990’ların düzeyinde kalsaydı, iç ve dış saldırılar karşısında bu kadar güçlü bir duruÅŸ sergileyemezdi. Bugün çözümünde zorlandığımız sorunların üstesinden gelebilmemizin yolu da 2023 hedeflerimize ulaÅŸmamızdan geçiyor. Bu konuda en büyük görev TBMM'ye ve onun siz kıymetli üyelerine düşüyor. Ãœlkemizin önünü açacak, 2023 hedeflerimize ulaÅŸmamıza katkı saÄŸlayacak her hususta Meclisimiz öncü olmalıdır. Bunun için mümkünse yeni bir anayasayı, en azından kapsamlı bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini süratle hayata geçirmeliyiz. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi konusunda Meclis bünyesinde halen süren çalışmaları olumlu bir adım olarak deÄŸerlendiriyorum. Bu çalışmanın, kapsamı geniÅŸletilerek bir an önce sonuçlandırılması, milletimizde, Meclisimizin uzlaÅŸmayla yapısal deÄŸiÅŸimi baÅŸarabileceÄŸi yönünde bir umudun filizlenmesini saÄŸlayacaktır. Yine, Meclis iç tüzüğünün, bu yüce kurumun daha etkin, süratli ve pratik çalışma yürütmesine imkan verecek ÅŸekilde yeniden ele alınmasını önemli görüyorum. Meclis ve milletvekilleri ne kadar etkin çalışırsa, milletimiz nezdindeki itibarları da o kadar artacaktır. Tüm sorunların yegane çıkış yolunu milli iradede gören bir CumhurbaÅŸkanı olarak, anayasa ve içtüzük çalışmalarını desteklediÄŸimi, destekleyeceÄŸimi belirtmek isterim."
ABD'ye eleÅŸtiri
"Bilhassa son dönemde Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin bölgemize yönelik politikalarında ciddi bir tutarsızlık ve çok baÅŸlılık iÅŸaretlerine ÅŸahit oluyoruz. Amerika yönetiminin bir kısmı, ısrarla Suriye’de ve Irak’ta PKK/PYD-YPG terör örgütüyle ortak çalışma yürütürken, bir kısmı da bizim hassasiyetlerimize daha yakın politikalar izlemeye çalışıyor."
"Talihsizlik"
"ABD Kongresi'nin Suudi Arabistan'a 11 Eylül saldırıları sebebiyle dava açılmasına izin veren yasayı onaylaması talihsizliktir. Suçların şahsiliği ilkesine aykırıdır. Bu yanlış adımdan bir an önce dönülmesini bekliyoruz. ABD'nin en kısa sürede münasebetlerimizin ruhuna uygun seviyeye geleceğine inanıyorum."
"Kendileri bilirler…"
"Avrupa BirliÄŸi’nin ülkemize söz verdiÄŸi vize serbestisi uygulamasının bu ay yürürlüğe girmesi gerekiyor. Birlik tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda, terörle mücadele gibi, Türkiye için hayati bir konunun, sürecin ön ÅŸartı haline dönüştürülmeye çalışıldığını görüyoruz. Açık söylüyorum: Bu tavır, Avrupa BirliÄŸi’nin Türkiye’ye verdiÄŸi sözü tutmak istemediÄŸinin ilânıdır. Ve yine açıkça ifade ediyorum: Kendileri bilirler."
"Türkiye AB ile ilişkilerinde hep veren taraf, hep sözünü tutan taraf olmuştur. Ülkemizin 53 yıl kapıda bekletilmesi bizimle ilgili görüşünü göstermiştir. Üste çıkmanın gereği yoktur. Farklı niyetlerin günahını bize yıkmaktan vazgeçsinler. Bizim AB kriterleriyle, insan haklarıyla, hukukun üstünlüğüyle hiçbir sorunumuz yoktur, olmayacaktır. Bunları AB istediği için değil, kendi vatandaşlarımız lâyık olduğu için hayata geçiriyoruz. AB, Türkiye'yi tam üye yapacaksa hiçbir engel bulunmuyor, biz hazırız. Artık bu oyunun da sonuna geldik, bunu bilmeleri lâzım. Türkiye ile veya Türkiyesiz yola devam seçimi kendilerine aittir. Sorumluluğu bize yıkmaya çalışmasınlar."
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.