Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Karşı darbe algısı güçlenebilir

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “OHAL’de kapsamın dışında düzenleme yapılmaz. Hepimizin tek güvencesi hukuk. ‘İstediğimi asarım, istediğimi keserim, bütün muhalifleri ezerim’ derseniz, karşı darbe algısı toplumda güçlenebilir” dedi.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, CNN Türk canlı yayınında Taha Akyol’un sorularını yanıtlıyor.  “OHAL [OlaÄŸanüstü Hâl] uygulamalarını doÄŸru bulmuyoruz” diyen KılıçdaroÄŸlu, Meclis’teki dört siyasi partinin ve tabanlarının darbeye karşı olduÄŸunu belirtti. “Bu durumda OHAL’in sürmesine gerek yok. Gelin, kanunları Meclis’te tartışalım. Yetkinin yanlış kullanıldığını ifade ettik” diye konuÅŸtu.

CHP lideri, OHAL sırasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) için Anayasa Mahkemesi’ne neden baÅŸvurdukları ve tutuklu gazeteciler hakkında ÅŸu ifadeleri kullandı:

“OHAL’de kapsamın dışında düzenleme yapılmaz. Hepimizin tek güvencesi hukuk. Herkes hukuk içinde hareket etmek durumundadır. ‘Ä°stediÄŸimi asarım, istediÄŸimi keserim, bütün muhalifleri ezerim’ derseniz, karşı darbe algısı toplumda güçlenebilir. Askeri darbe dönemindeki gibi uygulamalarla karşılaşıyoruz.

Gazetecilere ve yazarlara kelepçe vurmak gibi uygulamalar, bizim mevcut durumu anlatmamızı zorlaÅŸtırıyor. Ali Bulaç, Nazlı Ilıcak, Lale Kemal, Aslı ErdoÄŸan, Necmiye Hanım [Necmiye Alpay] gibi isimlerin içeri atılmasını anlayamıyoruz. Yazarların, gazetecilerin hangisi darbeci? Yargılayabilirsin, niye tutukluyorsun? Altan kardeÅŸler de hapiste. Hapisteki gazeteci sayısı 110’un üzerinde.”

‘Makam ayrı, kiÅŸi ayrı’

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Lozan AnlaÅŸması hakkındaki sözlerine tepkisini sürdüren KılıçdaroÄŸlu, Meclis’in açılışında ErdoÄŸan’a yönelik tutumlarının ne olacağı yönündeki soruyu yanıtladı:

“Makam ayrı bir ÅŸey. Biz CumhurbaÅŸkanlığı makamına saygı gösteririz. Ama biz isteriz ki, makamın dışında kiÅŸiye de saygı gösterelim. Kullanılan dilin sıradan politikacı dili dışında bir dil olması gerektiÄŸini asla unutmamalı. 15 Temmuz’un üzerinden kısa bir süre geçti, ÅŸimdi Lozan! Ãœlkenin iÅŸsizlik sorunu var. Ekonomide ciddi sorunlarımız var. Bu sorunlarımız varken, neden bu tartışmaya zemin hazırlanıyor, anlamıyorum. Gündem deÄŸiÅŸtirmek isteniyor olabilir, bırakın bunu baÅŸkası yapsın, BaÅŸbakan yapsın.”

Kaynak: CNN Türk ve Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.