Sosyal Medya

Güncel

İngiltere, Türkiye'yi istiyor.. Hedef 'jumbo' imza

Avrupa Birliği(AB) ile yollarını ayırma kararı alan İngiltere'de hedef Türkiye.. Londra, en kısa sürede karşılıklı serbest ticaret anlaşması imzalamayı hedefliyor.



Ä°ngiltere’de 23 Haziran’da yapılan AB referandumu öncesinde Türkiye’nin AB üyelik sürecine iliÅŸkin son derece eleÅŸtirel bir kampanya yürüten Londra’nın eski Belediye BaÅŸkanı Boris Johnson, referandumun ardından DışiÅŸleri Bakanı olarak görevlendirildi. Bu yeni ÅŸapkasıyla Johnson, Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek verdiklerini, karşılıklı serbest ticaret anlaÅŸması imzalamak istediklerini söyledi.

HEDEF 'JUMBO' Ä°MZA 

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun son Dahiliye Nazırı (İçiÅŸleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu olan DışiÅŸleri Bakanı Johnson, Türkiye’ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi resmi ziyaret kapsamında ülkesinin Türkiye ile "jumbo" (devasa) bir serbest ticaret anlaÅŸması yapmayı umduÄŸunu belirtti. Johnson, Londra’daki evinde Türkiye yapımı çamaşır makinesini örnek göstererek Türkiye’nin ihraç mamullerinden duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

"Johnson’ın açıklamaları Ä°ngiliz basınında da geniÅŸ ÅŸekilde yer aldı. The Independent gazetesi Johnson'ın Türkiye ziyaretine iliÅŸkin haberinde, Boris Johnson'ın, Türkiye'nin AB'ye katılım giriÅŸimini desteklediÄŸini belirterek, "Türkiye ve BirleÅŸik Krallık arasında 'jumbo (devasa)' bir ticaret anlaÅŸması yapılmak isteniyor" baÅŸlığını kullandı.

ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Bu ay başında Ä°ngiltere’yi ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Londra’da Ä°ngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ile görüşmesinin arından son derece geniÅŸ kapsamlı bir Serbest Ticaret AnlaÅŸması imzalanmasına karar verildiÄŸini, teknik çalışmaların hemen baÅŸlatılacağını belirtmiÅŸti.

AB ENGELDÄ°

Dün Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek ise Ä°ngiltere’nin geliÅŸmekte olan ülkelerle bir an önce serbest ticaret anlaÅŸması imzaladıktan sonra AB’den ayrılma sürecini baÅŸlatmayı planladığını söyledi.

Ä°ngiltere’de ekonomi yönetimi AB referandumu öncesinde de özellikle geliÅŸen ekonomilerle serbest ticaret anlaÅŸması imzalamak istediklerini sıklıkla dile getirmiÅŸti. Öte yandan dünyanın en büyük 5. ekonomisinin AB üyesi olması münferit karşılıklı ticaret anlaÅŸması imzalaması önünde engel oluyordu.

Ãœlkenin 23 Haziran’da AB’den ayrılma kararı almasıyla birlikte özellikle geliÅŸmekte olan ülkelerle karşılıklı ticaret anlaÅŸması imzalaması önünde teoride artık engel kalmadı.

TÃœRKÄ°YE TÄ°CARETTE FAZLA VERÄ°YOR

Resmi verilere bakıldığında Ä°ngiltere, Türkiye’ye ticaret açığı vermeye devam ediyor. Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ile Ä°ngiltere arasında geçen yıl itibarıyla 16 milyar doları aÅŸan dış ticaret hacmi bulunuyor.

Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı geçen yıl 10 milyar 556 milyon 915 dolar olurken, ithalatı 5 milyar 541 milyon 279 düzeyinde kaldı.

Yaklaşık 10,6 milyar dolarlık ihracatla İngiltere, Almanya'nın ardından Türkiye'nin en önemli ikinci ticari partneri olurken, bu ülkeye ihraç edilen başlıca ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyon, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik-elektronik malzemeler, meyve ve sebze yer alıyor.

YÃœZDE 55 ARTTI

Öte yandan iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi her yıl hızla artıyor. Türkiye'nin Ä°ngiltere’ye ihracatı 10 yılda yaklaşık yüzde 55 artış gösterdi.

Ayrıca İngiliz şirketlerinin Türkiye'nin yatırım ortamına olan ilgisi de son yıllarda giderek arttı. Türkiye'de toplam 2 bin 736 İngiliz sermayeli şirket 2002'den geçen yılın mart ayına kadar Türkiye'ye yaklaşık 7,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.