Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Yerli insansız hava aracı Puma görev yapmaya başladı

Suriye’deki sınır ötesi operasyonda görev yapan Bayraktar’ın yanına insansız hava aracı Puma da dahil oldu. Yerli üretim Puma’nın ilgi çekici özellikleri ve diğer önemli bilgiler yazımızda:



Yerli insansız hava aracı Bayraktar, mühimmat yüklü olarak Suriye sınırında ve Fırat Kalkanı Harekatı’nda görev yapmıştı. Gerek gözetleme gerekse güdümlü füze yüklü olarak gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda baÅŸarılı iÅŸlere imza atan Bayraktar’ın yanına bir isim daha eklendi.

 

Bugüne kadar adı çok duyulmamış olsa Puma, üretimi ülkemizde gerçekleÅŸtirilen bir insansız hava aracı ve ALTOY Savunma Sanayii ve Havacılık imzasını taşıyor. Adını Anadolu coÄŸrafyasında da sıklıkla görülen Toy kuÅŸundan almış bir ÅŸirket. Toy kuÅŸu dünyanın en büyük uçan kuÅŸlarından biri. 18kg ağırlığa ve 260cm kanat açıklığına  eriÅŸebiliyor.

 

Altoy Savunma Sanayii ve Havacılık ÅŸirketi, elektrikli kara taşıtları ve insansız hava araçları konusunda uzmanlaÅŸmış AeroVironment ortaklığında kurulmuÅŸ. Åžirketin %49’u Amerikalı%51’i ise Türk. Fırat Kalkanı Harekatı’nda DAEÅž’in yoÄŸunlaÅŸtığı El Bab’a doÄŸru devam etmekte olan ilerleyiÅŸte Puma’lar da istihbarat saÄŸladı. Hem Bayraktar hem de Puma kesintisiz keÅŸif ve gözetleme faaliyetleri gerçekleÅŸtirmiÅŸ.

Puma’nın Özellikleri Neler?

Puma aslında ARGE Ã§alışmaları yerli olanaklarla yapılmış bir araç deÄŸil. AeroVironment tarafından geliÅŸtirilen RQ-20 Puma modelinden türetilmiÅŸ bir model. Otonom uçuÅŸ Ã¶zelliklerine sahip Puma, GPSdestekli olarak görev yapıyor. Yakıt hücreli araç, yedek güç adaptörü ve faydalı yük ile Ã¼Ã§ buçuk saatin üzerinde havada kalabiliyor.

 

 

Mini Ä°HA sınıfında olan Puma, sadece 6.1kg ağırlığında. UzunluÄŸu 1.4m, kanat açıklığı ise 8.8m. Saatte 37-83km arasında hızla uçabilen aracın operasyon menzili ise 15km. Manuel kontrol özelliklerinin yanı sıra otonom geri dönüş iÅŸlevi de bulunan araç, karaya ve denize iniÅŸ yapabiliyor. Puma’nın gövdesi suya dayanıklı bir yapıda geliÅŸtirilmiÅŸ. Araç ikincil GPS’i ile daha hassas konumlama özellikleri de sunabiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.