Sosyal Medya

Güncel

Barzani'den 3 yıl sonra bir ilk

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin 3 yıl aradan sonra başkent Bağdat'ı ziyaret edeceği ve Başbakan Haydar el-İbadi ile bir araya geleceği bildirildi.



Barzani'nin basın danışmanlarından Kifah Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IKBY BaÅŸkanı Barzani, Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi'nin daveti üzerine beraberindeki bir heyetle kısa bir süre içinde BaÄŸdat'a gidecek" dedi.

BaÄŸdat ziyareti sırasında Ä°badi ve Barzani'nin ülkenin en önemli gündem maddesi "Musul'u DAEÅž'ten kurtarma operasyonunu" detaylı ÅŸekilde ele alacağını aktaran Muhammed, Erbil ve BaÄŸdat arasındaki "petrol, bütçe krizi ve memur maaÅŸlarının ödenmesi" konularının da konuÅŸulacağını kaydetti. 

Ä°badi'nin dün yaptığı basın açıklamasında, “Barzani'nin BaÄŸdat'a gerçekleÅŸtireceÄŸi ziyarette, Musul'u kurtarma operasyonunun yanı sıra iki taraf arasındaki iliÅŸkileri de masaya yatıracağız.” denilmiÅŸti. 

IKBY BaÅŸkanı Barzani son olarak 7 Temmuz 2013'te BaÄŸdat'tı ziyaret etmiÅŸti. 

Erbil ve BaÄŸdat arasındaki gerilim 

IKBY hükümetinin Ocak 2014'ten itibaren kendi bölgesindeki kuyulardan çıkan ham petrolü Irak merkezi hükümetinden bağımsız bir şekilde Türkiye üzerinden boru hatlarıyla dünya piyasasına satmak istemesi üzerine, Erbil ve Bağdat arasında bütçe krizi baş göstermeye başlamıştı.

Dönemin BaÅŸbakanı Nuri el-Maliki, Erbil'in bağımsız bir ÅŸekilde petrol satışına sert çıkarak, IKBY'nin anayasal hakkı olan yüzde 17'lik bütçenin gönderilmemesi talimatı vermiÅŸti. Bütçe kesintisiyle yetinmeyen BaÄŸdat yönetimi, daha sonra bölgedeki 1 milyon 400 bin memurun maaÅŸlarını da göndermeme kararı almıştı. 

Terör örgütü DAEÅž'in 10 Haziran 2014'te Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve BaÄŸdat'ın bütçe kesintisinden sonra, IKBY BaÅŸkanı Barzani'nin de ABD'deki baÅŸkanlık seçimlerinden önce bölgenin bağımsızlığı için referandum gerçekleÅŸtirme planlarının olduÄŸunu dile getirmesi, BaÄŸdat-Erbil iliÅŸkilerini tamamen kırılma noktasına getirmiÅŸti. 

Erbil ve BaÄŸdat arasındaki iliÅŸkilerin iyileÅŸtirilmesi ve iyi niyet göstergesi için Irak BaÅŸbakanı Ä°badi, geçen aÄŸustos ayında yaklaşık 5 ay boyunca sevkiyatı askıya alınan Kerkük kuyularındaki ham petrolün IKBY üzerinden tekrar Ceyhan limanına ihraç edilmesi talimatı vermiÅŸti. 

Irak merkezi hükümeti tarafından atılan bu adım üzerine IKBY BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani de üst düzey bir hükümet heyetiyle 29 AÄŸustos'ta BaÄŸdat'ta Ä°badi ile bir araya gelmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.