Sosyal Medya

Coğrafyamız

'3 gün sonra Musul operasyonuna başlıyoruz'

Peşmerge güçleri, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin alınması için büyük bir operasyona hazırlanıyor



Musul’un IŞİD’ten kurtarılması için Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin askeri gücü peÅŸmerge, koalisyon güçleri ve aÅŸiretlere baÄŸlı güçler ekim ayıda ortak operasyon baÅŸlatacak.

KDP Musul sorumlusu ve sözcüsü Said Mamuzini
, Musul operasyonunun ekim ayının ilk haftası baÅŸlaması yönünde karar alındığını belirterek, operasyon nedeniyle IŞİD’in kentin çevresinde hendekler kazdığını söyledi. 2014 yılının haziran ayında IŞİD tarafından iÅŸgal edilen Musul kentinin alınması için yapılacak operasyon kapsamında ABD Ã¶ncülüğündeki koalisyon güçleri, hava ve lojistik desteÄŸi veriyor.

Operasyon kapsamında ABD 500 askerini daha Irak’a gönderdi. Operasyonda Almanya, Fransa ve Kanada askerleri de yer alacak.

IRAK, TÃœRKÄ°YE’YÄ° MUSUL OPERASYONUNDA Ä°STEMÄ°YOR 

Türkiye operasyona katılmayı çok isterken Irak hükümeti ile Åžii örgütler ise buna karşı çıkıyor. Irak hükümeti Türkiye’nin operasyon bahanesiyle Irak’ta kalıcı olmayı düşündüğü gerekçesiyle Türkiye askerinin operasyonda yer almasını istemiyor ancak lojistik desteÄŸe karşı çıkmıyor. Ä°ran’ın operasyona katılmasına da ABD ve Sünni aÅŸiretler karşı çıkıyorlar.

PKK’YE YAKIN ÖRGÃœT DE OPERASYONA KATILIYOR 

PKK’ye yakınlığıyla bilinen Åžengal Savunma Birlikleri (YBÅž) örgütü ise Türkiye’nin tüm çabalarına raÄŸmen operasyona katılacak. YBÅž güçleri Irak ordusu ile Mahmur ve Åžengal bölgesinde operasyonda yer alacak. Silah ihtiyacını da Irak ordusu ve ABD karşılayacak.

80 BÄ°N KİŞİ OPERASYONDA YER ALACAK 

Musul operasyonuna Irak ordusundan 50 bin, peÅŸmerge güçlerinden 20 bin kiÅŸi ile 
Türkmen gruplar ve Sünni aÅŸiretlerden 10 bin kiÅŸinin katılması bekleniliyor. Operasyona katılacakların tüm ihtiyaçlarını ise koalisyon güçleri karşılayacak.

IRAK ORDUSU VE SÃœNNÄ° AŞİRETLER CEPHENÄ°N ÖNÃœNDE, PEÅžMERGE ARKASINDA 

Musul operasyonunda Musullu Sünni aşiretler ile Irak ordusu en önde savaşacak. Peşmerge ve Türkmen gruplar ise operasyonun ikinci kısmında, koalisyon güçlerinin askerleri ise cephenin üçüncü kısmında yer alacak. Perşmerge güçleri Musul kent merkezine girmek istemiyor çünkü Arap olan bir kentin Kürt güçleri tarafından alınmasını doğru görmüyor.

OPERASYON AÅžAMALI OLACAK 

Operasyon aÅŸamalı olacak ve ilk aÅŸamada Musul’un çevresinin tamamının alınması hedeflenecek. Operasyonun 3 ay ile 6 aya kadar sürede tamamlanması beklenirken, kentten göç edecek siviller için de Irak hükümeti Mahmur kasabası çevresinde bir kamp kurmayı planlıyor.

Mevcut durumda peÅŸmerge Musul’un batı, kuzey ve doÄŸusunda yer alıyor ve buradan kent merkezine doÄŸru saldırı baÅŸlatmayı planlıyor. Irak ordusu ise Musul’un güneyi ve güneydoÄŸusu ile Mahmur kasabasının çevresinde bulunuyor.

Irak ordusu geçtiÄŸimiz aylarda Musul’un güneyinde yer alan Åžirkat bölgesinde IŞİD ile girdiÄŸi çatışmada ‘IŞİD’in Genelkurmay BaÅŸkanı’ Ömer El ÅžiÅŸani’yi öldürerek, örgüte ağır darbe vurmuÅŸtu.

‘SON HAZIRLIKLAR YAPILIYOR’ 

Musul operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (
KDP
) Musul sözcüsü Said Mamuzini, Musul operasyonun ekim ayının ilk haftasında başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Operasyonun ekim ayının ilk haftası baÅŸlaması yönünde karar alındı. Åžimdi son hazırlıklar yapılıyor. Musul öncesi Kürt yerleÅŸim yerleri peÅŸmerge güçleri tarafından özgürleÅŸtirildi. Barzani, Karagöz ve Tılkef alındı. PeÅŸmerge Musul sınırına dayandı. PeÅŸmerge’nin Musul’a varmasına 5 kilometre kaldı. Irak ordusu da kendi cephesinden saldırıya geçti ve Musul sınırına dayandı. Irak ordusu geçenlerde Åžergat bölgesini IŞİD’den aldı. Åžergat Musul’a yakın. ABD askerleri ÅŸimdi Åžergat bölgesinde üs kurmuÅŸ ve konumlanmışlardır.”

Musul’un alınmasından önce Havice ilçesinin alınacağını aktaran Mamuzini, şöyle devam etti:

“Musul operasyonu 5 koldan aynı anda baÅŸlayacak. Operasyona binlerce peÅŸmerge savaşçısı ile Irak ordusundan büyük bir güç katılacak. PeÅŸmergenin Musul kent merkezine girme yetkisi olacak ancak peÅŸmerge güçleri Arap-Kürt hassasiyeti nedeniyle kent merkezine girmeyecek. Musul operasyonu nedeniyle ABD ile peÅŸmerge güçleri arasında geçtiÄŸimiz ay bir anlaÅŸma oldu. Bu anlaÅŸma çerçevesinde peÅŸmerge güçlerine silah ve para yardımı yapılıyor. Koalisyon ülkeleri operasyonda yoÄŸun bir hava ve silah desteÄŸi verecekler. YoÄŸun hava desteÄŸi nedeniyle operasyonun birkaç ay içinde baÅŸarılı olmasını bekliyoruz.”

Operasyona kimlerin katılacağının belirlendiÄŸini dile getiren Mamuzini, “Ä°ran’a yakın HaÅŸbi Åžii örgütü katılmayacak. ABD bunları istemiyor. Türkmen örgütler katılacak. Eski Musul Valisi Asil Nuceyfi’ye baÄŸlı olan HaÅŸdi Vatani Türkmen örgütü de operasyona katılacak. Türkiye bu güçleri zaten operasyon kapsamında eÄŸitiyor. YBÅž güçleri de Mahmur ve Åžengal bölgesinde Irak ordusu ile operasyona katılacak” dedi.

‘KENT ALINDIKTAN SONRA KARGAÅžA OLMAMALI’ 

Musul’un alınmasından sonra kentte bir kargaÅŸa olabileceÄŸine dikkat çeken Mamuzini, “Kentin kim tarafından yönetileceÄŸi konusunda bir karagaÅŸa yaÅŸanabilir. KargaÅŸanın çıkmaması için ÅŸimdiden gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuÅŸtu.

MUSUL’UN ALINMASIYLA IŞİD’E BÃœYÃœK DARBE VURULACAK 

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem IŞİD’in imajına, hem de Suriye ve Irak'ı baÄŸlayan lojistik ağına darbe vurulacak. IŞİD’in dünyada en güçlü olduÄŸu yer olan Musul’dan çıkarılması örgüte vurulacak en büyük darbe olarak görülüyor. Arap Türkmen, Kürtler ve Asurilerin yoÄŸun yaÅŸadığı Musul’da zengin petrol yatakları bulunuyor.

(Kaynak: Sputnik)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.