Sosyal Medya

Güncel

Diyanet, cemaat ve tarikatlara bunları konuşacak

Diyanet-cemaatler buluşmasının ana gündem maddesi belli oldu



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından tarihinde ilk kez bir, “cemaatler buluÅŸması” düzenleyecek. Henüz tarihi ve katılımcıları netleÅŸmeyen buluÅŸma, Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirilecek. Milliyet'ten AyÅŸegül KahvecioÄŸlu'nun haberine göre Diyanetin, hangi cemaatler ve temsilcilerinin buluÅŸmaya davet edileceÄŸi konusunda bir ön çalışma yaptığı, ancak henüz üzerinde mutabık kalınan bir, “cemaatler” listesinin bulunmadığı öğrenildi.

Devrim yasası gündemde

BuluÅŸmanın katılımcıları netleÅŸmese de ana gündem maddeleri belli olmaya baÅŸladı. Buna göre cemaat ve tarikatlarin daha ÅŸeffaf ve denetlenebilir bir yapıya kavuÅŸturulması konusu buluÅŸmanın ana gündem maddesi olacak. Bu konudaki yasal boÅŸluklar tartışılacak ve 1925’te çıkan devrim yasası, “tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması” konusunun yeniden masaya yatırılması bekleniyor.

Benzer algı oluşmasın

FETÖ ve benzeri yapıların Türkiye’ye, Ä°slam dinine, Müslümanlara, Ä°slam algısına verdiÄŸi zararların da konuÅŸulacağı buluÅŸmada, FETÖ üzerinden Türkiye’deki tüm cemaatler için benzer algıların oluÅŸmasını önlemek adına atılacak adımlar tartışılacak.

Dini eÄŸitimde eksiklikler

Dini istismar eden FETÖ benzeri yapıların yeniden tehlike haline gelmemesi için yapılacakların deÄŸerlendirileceÄŸi toplantıda, din hizmetleri, din eÄŸitimi ve öğretimi alanında mevcut eksikliklerin tespiti yapılacak. SaÄŸlıklı din eÄŸitimi verilmesi ve dini hizmetlerin sunumunda Ä°slam’ın evrensel ilkelerine göre hareket edilmesi için gerekli çalışmaların neler olduÄŸu ifade edilecek.

Gençler nasıl güvenecek?

15 Temmuz sonrası özellikle genç kuÅŸağın, “dini cemaatlerle” ilgili bir travma yaÅŸadığı düşünülerek, gençlerin bundan sonraki süreçte kendilerine dini nasihatlerde bulunan insanlara nasıl güvenecekleri konusunda ortak çalışma yapılması görüşülecek. Ayrıca gençlerin bu tür örgütlenmelerden nasıl korunabileceÄŸi konusu da buluÅŸmanın gündem maddelerinden birisi olacak.

İtaat uyarısı

BuluÅŸmada, Türkiye’de din hizmeti ve din eÄŸitimi veren cemaatlerin Ä°slam’ın medeniyetler kuran anayolundan ayrılmamaları, her türlü ifrat ve tefritten uzak kalmaları yönünde ortak çalışmalar yapılması konusu da görüşülecek. Hiç kimse ve hiçbir yapının, kendisini dinin mutlak temsilcisi olarak göremeyeceÄŸi ve insanları kendisine kayıtsız ÅŸartsız itaate çağıramayacağı vurgulanacak.

ErdoÄŸan’a sunulacak

BuluÅŸmanın ardından Diyanet ve cemaatlerin görüşlerinin bir raporda toplanarak, raporun BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a sunulması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.