Sosyal Medya

Güncel

911 km'lik güvenlik duvarı ne zaman bitiyor



Türkiye’nin Suriye sınırında ‘güvenlik duvarı’ projesi hızlandı. Terör örgütlerinin artan  faaliyetleri ve kontrolsüz geçiÅŸler nedeniyle Türkiye’nin ulusal güvenlik açısından çok önemli hale gelen 911 kilometrelik Suriye sınırına baÅŸtan baÅŸa beton bloklardan oluÅŸan duvar örülecek. Bugüne kadar Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler, duvarın 200 kilometrelik kısmını tamamladı. Projenin hızlı bir ÅŸekilde devreye girmesi ve geriye kalan 700 kilometrelik bölümün en kısa sürede tamamlanması için Toplu Konut Ä°daresi (TOKÄ°) sahaya indi. 3 metre yüksekliÄŸinde beton bloklardan oluÅŸacak duvar, gözetleme kuleleri, duvarın hemen dibinde yapılacak yolun da bulunduÄŸu dev projenin 2 milyar liraya mal olacağı tahmin ediliyor.

5 AYDA BÄ°TECEK

Toplu Konut Ä°daresi (TOKÄ°) BaÅŸkanı M. Ergün Turan ile yaptığımız sohbette Suriye sınırındaki dev proje önemli konu baÅŸlığını oluÅŸturdu. 15 gündür sahada olduklarını ve 200 kilometrelik hattın inÅŸasına hemen baÅŸladıklarını söyleyen Turan, 700 kilometrelik hattı 5 ay gibi kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi. Turan ayrıca  “Ulusal güvenliÄŸimiz açısından Suriye ile sınırların güvenliÄŸinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Suriye sınırımızda devam eden duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecek” tespitinde de bulundu. Turan “Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek” dedi.

YÜKSEKLİĞİ 3 METRE

Güvenlik duvarının Suriye sınırının tamamına örüleceÄŸini belirten Turan, projeyle ilgili ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “GeniÅŸliÄŸi 2, yüksekliÄŸi 3 metre olan duvarların Hatay ve Åžanlıurfa’daki önemli bir bölümü tamamlandı. DiÄŸer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre geniÅŸliÄŸinde ve 3 metre yüksekliÄŸindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor.” Çekilen duvarın ‘portatif’ olduÄŸunu da aktaran Ergün Turan “Duvarı yarın baÅŸka bir yere taşıyabilecek ÅŸekilde inÅŸa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz” dedi. TOKÄ° olarak iÅŸin sadece duvar kalıbı döküp monte etmek olmadığını da üzerine basa basa vurgulayan TOKÄ° BaÅŸkanı “Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da bir yapıyoruz” dedi.

MAYINLI ARAZİDE ÇALIŞILIYOR

TOKÄ° BaÅŸkanı Turan’ın anlattıklarına göre sınırda oldukça zor ve tehlikeli bir çalışma yapılıyor. Gerek arazi koÅŸulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare iÅŸlemleri yapılan iÅŸin büyüklüğünü gösteriyor. BeÅŸ ÅŸantiyenin her birinde günde 200-250 arası devasa beton blok kalıplara dökülüyor. Bu bloklar, TIR’larla sınır bölgesine sevk ediliyor. Ergün Turan “Yol falan yok. TOKÄ° olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iÅŸ kolay bir iÅŸ deÄŸil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz. Mayınlı bölge sınır duvarının Türkiye tarafında kalacak” diye konuÅŸtu.

SÄ°LOPÄ°’DE KONUTLAR BU YIL TESLÄ°M EDÄ°LECEK

Terörden zarar gören DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu’daki il ve ilçelere yönelik konut projeleri de hızla devam ediyor. Bunlardan Silopi’de 236 konuttun yılsonu kadar teslim edileceÄŸini belirten TOKÄ° BaÅŸkanı Turan “Üç yılda doÄŸu ve güneydoÄŸuya yaklaşık 60 bin konut yapma hedefimiz var” dedi. Turan’ın verdiÄŸi bilgiye göre DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’ne yönelik Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 2016-2020 yılları arasında bölgeye yapılması öngörülen 62 milyar TL’lik kamu yatırımının 5.3 milyar TL’sinin TOKÄ° tarafından gerçekleÅŸtirilmesi öngörülüyor. Terörden zarar gören ÅŸehirlerin yeniden imarı 2016-2019 yılları arasında tamamlanacak.

EMEKLÄ°LERE YILDA 15 BÄ°N KONUT

Toplu Konut Ä°daresi (TOKÄ°) BaÅŸkanı Ergün Turan, yıl sonunda 64 bin konut inÅŸaatı ile 2016’nın ‘rekorlar yılı’ olarak tarihe geçeceÄŸini belirterek, 2017’de ise 70 bin konut üretimiyle yeni bir rekora imza atacaklarını açıkladı. Turan, emeklilere yönelik olarak da her yıl 15 bin konut üretiminin hedefleri arasında yer aldığını belirtti. TOKÄ°’nin bu yıl içinde ürettiÄŸi konutlardan 12 bin adedinin emeklilere yönelik olduÄŸunu vurgulayan Turan ”Bu yıl 3 bin eksiÄŸimiz var. Onu da inÅŸallah yılsonuna kadar tamamlayacağız. Hemen her yıl da 15 bin emekli için konut yapılacak” ifadelerini kullandı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.