Sosyal Medya

Güncel

Keşmir'deki gösterilerde 106 sivil öldürüldü

Cammu Keşmir'de 6 Temmuz'da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani'nin Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 106 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500’den fazla sivil ise yaralandı.



Hindistan'ın kontrolü altındaki Cammu Keşmir'de 6 Temmuz'da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani'nin Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar devam ediyor.

Protestolarda 100’den fazla sivil hayatını kaybederken, 3 bin 500’den fazla sivil ıse yaralandı.

Hindistan'ın kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir'deki sokak gösterileri yaklaşık üç aydır devam ediyor.

6 Temmuz'da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani'nin Hindistan güvenlık güçlerı tarafından öldürülmesinin ardından  KeÅŸmirliler sokaklara döküldü. 11 farklı ilçede düzenlenen protesto gösterilerine binlerce KeÅŸmirli katıldı.

Hindistan güvenlik güçleri protestoları bastırmak için sert yöntemler kullanıyor. Protestoculara gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale ediliyor.

Ancak Hindistan güçlerinin sert önlemleri, protestoları kesemiyor.

Åžu ana kadarki gösterılerde 106 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500’den fazla sivil ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin büyük bir çoÄŸunluÄŸunun Hindistan güvenlık güçlerı tarafından kullanılan gerçek mermılerin hedefi olduÄŸu belırtılıyor.

Yerel sağlık bırımlerının yaptığı açıklamaya göre gösteriler sırasında 150 kişi de gözünü kaybetti.

Keşmir'dekı protestolar nedeniyle Hindistan-Pakistan ılışkılerı de gerılmış durumda.

Hindistan, pakıstan'ı protestoculara destek vermekle ve bölge halkını kışkırtmakla suçlarken, pakıstan ıse Hindistan'ın bölgedekı halkın ısteklerıne kulak tıkadığını ve pakıstan'ın keşmır halkı ıle dayanışmaya devam edeceğını dıle getırıyor.

KeÅŸmır'de protestolar devam ederken 18 eylül'de Hindistan'ın kontrolü altındakı keÅŸmır'ın uri bölgesınde askerı üsse düzenlenen baskın, Pakistan ve Hindistan'ı yeniden savaşın eşığıne getırdı.

18 Hindistan askerının hayatını kaybettığı askerı baskını ÅŸu ana kadar üstlenen olmadı.

Hafta sonu mıtıng düzenleyen hındıstan başbakanı modi, saldırı nedenıyle Pakistan'ı suçladı ve Hindistan ordusunun bu saldırıya cevap vereceğını söyledi..

Modi ayrıca ülkesının Pakistan'ı dünyadan ızole etmek ıçın yoğun çaba harcayacağını da sözlerıne ekledı.

Modi'nin bu sert açıklamaları Pakistan'da tepkıyle karşılanıyor.

Pakistan dışışlerı bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Modi'nın ıddıalarının asılsız olduÄŸu ve Pakistan'ı provoke ettiÄŸi belırtıldı.

Sıyasıler sert mesajlar verırken, her ıkı ülkenın askerı güçlerı son günlerde dıkkat çekıcı tatbıkatlar yapıyor. Askerı kaynaklar bu tatbıkatları olaÄŸan olarak açıklasa da Pakistan ve Hindistan'ın savaÅŸ hazırlığı yaptığı ileri sürülüyor..

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.