Sosyal Medya

Kültür Sanat

İslam Sanatında Geometrik Desenler sergisi açıldı

30 sanatçının yaklaşık 60 eseri bulunan İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi açıldı



"3. Uluslararası Ä°slam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" kapsamında düzenlenen "Hendesen" isimli geometrik desenler sergisi açıldı.

Sultanahmet'teki Ä°stanbul Tasarım Merkezi'nde açılan, ismi "hendese" ve "desen" kelimelerinin birleÅŸtirilmesiyle oluÅŸturulan sergide, farklı ülkelerden 30 sanatçının yaklaşık 60 eseri bulunuyor.

Ä°stanbul Tasarım Merkezi Müdürü Hüsrev Åžeref, sergiyi, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) iÅŸ birliÄŸiyle düzenledikleri çalıştay kapsamında gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

Sergi için bir katalog çalışması yaptıklarını aktaran Åžeref, Mimar Sinan'ın camilerinin minberlerindeki geometrik desenlerin analizleriyle ilgili bir kitap yayımladıklarını ve bu konuda farklı kitaplar da çıkarmayı düşündüklerini kaydetti. 

Şeref, çalıştayın ilgi uyandırdığını ve gidişattan memnun olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Hendesen'de, minyatür, hat ve tezhibi de kapsayan geometrik desenleri sergiliyoruz. Geometrik desenlere çok önem veriyoruz. Arzu ediyoruz ki insanlar da bu konuya daha çok önem versin. Türkiye, geometrik desenlerin bir bakıma membası sayılır. Buna raÄŸmen, maalesef geometrik desenlerin analizleri konusunda yetiÅŸmiÅŸ eleman çok az."

Farklı ülkelerden uzmanların çalıştayda ders verdiÄŸini anlatan Åžeref, "Yabancılar maalesef bizden daha iyi biliyor, bu konuları. Katılımcılardan birkaçının, onlardan bazı teknik ve tarzları öğrenip devam ettirmesi, bizi çok sevindirir. Çalıştaydan, kendi kültürel mirasının iÅŸlerini araÅŸtırıp, üzerinde derinlemesine devam edecek insanları kazanmak istiyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

"GEOMETRİSİZ GEOMETRİK DESEN DÜŞÜNÜLEMEZ"

Çalıştay Koordinatörü Polonyalı Miroslaw Majewski de geometrik desenler denilince, akla sadece cetvelle çizilmiÅŸ düz çizgilerin gelmesinin yanlış olduÄŸunu ifade etti. 

Geometrik desenlerin sadece bir süsleme sanatı olmadığını vurgulayan Majewski, "Geometrik desenlerin arkasında kocaman bir geometri var. Yani geometrisiz geometrik desen düşünülemez. ZannedildiÄŸi gibi kolay çizilen bir görsel disiplin deÄŸil. En basitinden, okulda görülen geometriyi bilmek gerekir." diye konuÅŸtu.

Majewski, kendi eserlerinin de bulunduÄŸu sergide, farklı tarzlarda çalışmaların yer aldığına deÄŸinerek, "Sanatçılardan biri Brian Wichmann. Onun çalışmaları, çizim sürecini gösteren eserlerdir. Eserin tamamlanmadığını, desenlerin bitmemiÅŸ olduÄŸunu, bir taraftan da nasıl çizildiÄŸini, nerede baÅŸlayıp nerede bittiÄŸini görürsünüz. Ä°zleyici, Wichmann'ın eserlerine baktığında, o boÅŸlukları hayal gücüyle tamamlayabilir. Sergi, çalıştayda olduÄŸu gibi birçok ÅŸeyi kapsıyor. Geometrik desenler, farklı disiplinleri, hatta bilimi barındırıyor." ifadelerini kullandı. 

Farklı tarzlarda üç boyutlu eserlerin de bulunduÄŸu sergi, 9 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.