Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep için 'öfke günü' çağrısı

Halep'te devam eden saldırılara karşı Dünya Müslüman Âlimler Birliği, 30 Eylül'ün 'öfke günü' ilan edilerek tüm dünyada gösteriler düzenlenmesini istedi. Rusya ve rejimin hava bombardımanında geceden bu yana en az 30 kişi daha hayatını kaybetti.



Dünya Müslüman Âlimler BirliÄŸi Genel Sekreteri Ali KaradaÄŸi, 30 Eylül'ün tüm dünyada "Halep için öfkelen" sloganıyla "Öfke günü" ilan edilmesini istedi. KaradaÄŸi yaptığı yazılı açıklamada, Esed rejimi ve Rusya'nın saldırıları karşısında Halep halkına destek olmak amacıyla "Öfke günü" ilan edilmesi için çaÄŸrıda bulunduÄŸu 30 Eylül'de, tüm imam ve hatiplerin cuma hutbesini Halep'e ayırması gerektiÄŸini belirtti.

KaradaÄŸi, din adamlarının, Suriye ve yıkıma uÄŸrayan diÄŸer ülkeler üzerindeki zulmün son bulması için öfkeli halk kitlelerinin önünde yer almaları gerektiÄŸini savunarak, uluslararası camiayı çifte standart ve Esed rejimine arka çıkmaktan vazgeçmeye ve Suriye halkına destek olmaya çağırdı.

ABD ve Rusya öncülüğünde baÅŸlatılan ateÅŸkesin 19 Eylül'de bitirildiÄŸinin ilan edilmesinden bu yana Halep'te rejimin ve Rusya'nın bombardımanlarında ölenlerin sayısı 500'e, yaralananların sayısı ise 2 bine yaklaÅŸtı. Geceden bu yana Halep’i hedef alan onlarca hava saldırısında en az 30 kiÅŸi daha hayatını kaybetti.

Halep’in güneyinde ÅŸiddetli çatışmalar

Reuters haber ajansı, Halep’in güneyinde bulunan 1070 Konut bölgesinde rejim güçleri ve yanında savaÅŸan Ä°ran destekli Åžii milisler ile muhalifler arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandığını aktardı.

Halep’in güneyindeki stratejik Ramuse bölgesine komÅŸu olan 1070 Konut bölgesi geçtiÄŸimiz ay muhaliflerin denetimine geçmiÅŸti. Rejimin bu bölgeyi ele geçirmesi konumunu güçlendirmesine yol açacak ve rejim, muhaliflerin olası tehdidi altındaki kentin güney çıkışını saÄŸlama almış olacak.

Hastaneler çökme eşiğinde

Rejimin ve Rus savaÅŸ uçaklarının yoÄŸun bombardımanına maruz kalan Halep’teki sahra hastaneleri, kapasitenin üstünde çalıştığını ve kalabalıktan dolayı yeni yaralıları kabul edemediÄŸini açıkladı.

Yaklaşık 300 bin insanın yaÅŸadığı muhaliflerin denetimindeki Halep’in doÄŸu mahallelerinde çalışan doktorlar, saÄŸlık merkezlerinde çalışan sadece 30 doktorun olduÄŸunu söyledi.

Rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerde ilaç ve sağlık malzemeleri sorunu olduğunu belirten doktorlar, zor şartlar altında hizmet vermeye devam eden 8 geçici sağlık merkezinde bekletilen ve sağlık durumu ciddi olan yaklaşık 40 yaralının tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Enkazın altından ölü ve yaralı kurtarma çalışmalarını yürüten ve ‘Beyaz Kasklar’ adıyla da bilinen sivil savunma birlikleri de bombardımanın çalışmalarını olumsuz etkilediÄŸini belirtti ve sadece 20 günlük yakıt stoklarının olduÄŸunu ifade etti.

 

 
 
 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.