Sosyal Medya

Güncel

'Avrupa Filistin için daha fazlasını yapabilir'

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırmak, Filistinli kadınların sesini dünyaya duyurmak için gemilerle yola çıktı. Karar’a konuşan gemideki İsveçli Parlementer Escanilla, İsrail’in yargılanması gerektiğini belirterek Filistin için çaba sarfetmeyen AB’ye kızgın olduğunu söyledi.



Röportaj: Deniz Baran - Karar

Gazze’ye Kadınların Gemisi” ‘The Women’s Boat to Gaza’ giriÅŸimine dünyanın farklı bölgelerinden Filistin ile dayanışma maksadıyla bir araya gelen kadınlar Gazze yolunda. Amaçları Ä°srail ablukasını kırmak ve Filistin direniÅŸinin ortasında yer alan Filistinli kadınların sesini dünyaya duyurmak. Gemide yer alan birçok ismin arasında Jeanette Escanilla dikkat çekiyor, zira kendisi Avrupalı bir parlamenter. Ä°sveç’te sosyalist ve feminist olarak kendini tanımlayan Vänsterpartiet (Sol Parti) listesinden mecliste yer alan Escanilla, Gazze’ye yolundaki ana gemiye nasıl katıldığını ve Filistin hakkındaki görüşlerini Karar’a anlattı.

Gazze’ye Kadınların Gemisi projesinden bahseder misiniz?

The Women’s Boat to Gaza (Gazze’ye Kadınların Gemisi) bir umut ve dayanışma mesajıdır. Bu proje Freedom Flotilla Coalition (FFC/ Flotilla Özgürlük BirliÄŸi) inisiyatifiyle ortaya kondu. Dünyanın her yerinden kadınlar olarak Filistin’in Gazze’deki, Batı Åžeria’daki, YeÅŸil Hat’taki ve yurtdışındaki direniÅŸinin tam ortasında yer alan Filistinli kadınların göz ardı edilemez katkılarını ve boyun eÄŸmez ruhlarını vurgulamak için bu gemiyi yola çıkardık. Bundan önceki durağımız Fransa’nın Ajaccio kentiydi ve ÅŸu an Ä°talya’nın Messina kentindeyiz. Birkaç gün önce sabah saatlerinde Messina halkı içinde bulunduÄŸumuz Zaytouna Gemisini karşıladı. Sıradaki rotamız Fransa’nın Ajaccio kenti olacak. Zaytouna, haftaya Filistin, Gazze’ye doÄŸru yola çıkacak.

HEYECANLA BEKLÄ°YORUZ

Rotanız boyunca karşılaştığınız tepkileri nasıl?

Çok fazla desteÄŸe sahibiz. Bizi, çok sıcak karşıladılar. Hatta geldiÄŸimiz gün akÅŸamüstü, ÅŸehrin belediye baÅŸkanı bizleri ağırladı. Gemideki herkes de elinden gelenin en iyisini yapıyor ve arkalarındaki desteÄŸi hissediyor. Artık Gazze’ye doÄŸru yola çıkmak için heyecanla bekliyoruz.

Katılmaya nasıl karar verdiniz?

En baÅŸta bana katılmamı teklif ettiler ve ben de “Tabi ki evet” dedim. Gazze’deki kadınları ve annneleri desteklemek için daha fazlasını yapabileceÄŸimizi dünyaya göstermek, benim için onurdur. Nihayetinde Ä°srail ablukasını ve iÅŸgalini, yaÅŸanan acıları herkese göstermeliyiz. Ve bunu durdurmalıyız…

Ä°NSANLIK DIÅžI BÄ°R DURUM

Ä°srail’in Gazze iÅŸgalini anlatın desem ne derdiniz?

İnsan haklarına dair en insanlık dışı durum. İsrail çocukları, kadınları ve yaşlıları öldürüyor. Hepsi, sadece hayatta kalmaya çalışan masum insanlar... Onların hepsi, dünyanın bu ölüm sarmalına karşı harekete geçmesini istiyor.

Åžu ana kadar Ä°sveç’te Filistin’e dair neler yaptınız?

Batı Åžeria’da birçok kez bulundum. Ä°sveç’in politik olarak Filistin’i tanıması için çok çaba gösterdim ve neticede baÅŸarıya ulaÅŸtık. Ben Filistin’deki durumu bizzat kendi gözlerimle gördüm ve bu sebeple Filistin her zaman yüreÄŸimde…

Ä°SRAÄ°L YARGILANMALIYDI

Sizce AB, Filistin konusunda yeterli dayanışmayı gösteriyor mu? 

Hayır! Çok daha fazlasını yapmak zorundayız. Ve daha fazlasını yapmadığımız için Avrupa’ya öfkeliyim. Zaten burada yer alma misyonumuz da bununla alakalı… Ä°srail iÅŸlediÄŸi suçlar yüzünden çoktan yargı önüne çıkarılmalıydı. Mavi Marmara Gemisi, Ä°srail askerleri tarafından basıldığında çok üzülmüştüm. Ne yazık ki bunu yapanlar cezalarını çekmediler…

Peki Filistin için çözüm perspektifiniz nedir?

Biz iki devletli çözüme inanıyoruz. En önemli olan şey, Filistinlilerin kendi geleceklerini nasıl kurmak istediklerini seçebilmeleri ve özgür olmaları.

KADINLARIN GEMÄ°SÄ°’NDEN YÃœKSELEN SESÄ° YAYIN

Ä°slamofobi’nin Avrupa’da yükseliÅŸi, Filistin hakkında bir umursamazlık yaratıyor mu?

Bu yeni bir korku ve yeni bir bahane. Filistin krizi ise yıllardır devam ediyor. Asıl mesele, Ä°srail’in bu ülkelere ekonomik olarak baskı yapması ve iÅŸlediÄŸi suçlara raÄŸmen desteklenmesini istemesi.

Türkiye’nin sorundaki rolünü nasıl görüyorsunuz?

ÖrneÄŸin son yapılan Türkiye-Ä°srail uzlaÅŸmasında Gazze ablukasının hafifletilmesine dair bazı ÅŸartlardan bahsediliyor. Umarız anlaÅŸmanın ardından da Türkiye, Filistin duruÅŸunu korur. Son olarak, lütfen Gazze’ye Kadınların Gemisi’nden yükselen sesi yayın ve Ä°srail’in bizim barışçıl bir ÅŸekilde Gazze’ye girmemize müsaade etmesini talep edin!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.