Sosyal Medya

Dünya

Türkiye, Kırım'da yapılan Rus seçimini tanımıyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerinin Kırım'da da yapılmasına ilişkin konuştu. Bilgiç halkın yüzde 97'sinin oyu ile Rusya'ya bağlanan Kırım'daki seçimlerin sonuçlarının Türkiye'nin nazarında hukuki bir geçerlilik taşımadığını savundu.



Bilgiç, bir soruya verdiği yanıtta Türkiye'nin, Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
 
"Rusya Federasyonu'nda geçen haftasonu yapılan seçimler de bu perspektiften deÄŸerlendirilmektedir. Bu itibarla, Kırım'daki seçimlerin sonuçları nazarımızda hukuki bir geçerlilik taşımamaktadır." 
 
Dönemin Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'i Åžubat 2014'te anayasaya aykırı biçimde görevden alan Kiev parlamentosunu meÅŸru görmeyen Kırım'da, bölgenin yeniden Rusya'ya baÄŸlanması ya da daha geniÅŸ özerklikle Ukrayna'ya baÄŸlı kalması konusunda bir referandum yapıldı. 
 
Kırımlıların yüzde 97'si 16 Mart'ta düzenlenen oylamada Rusya'yla birleşmeyi seçti. Ancak referandum sonuçlarını tanımayan Batılı ülkeler, Kırım'ın Rusya'yla birleşmesini 'ilhak' olarak tanımlıyor ve bundan dolayı Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Rusya ise referandumun demokrasi ve uluslararası kanunlara bütünüyle uygun biçimde düzenlendiğini sürekli olarak hatırlatıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.