Sosyal Medya

Ekonomi

Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan izleme sonucu Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Başbakan Yıldırım, "Türk ekonomisi üç beş değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek bir ekonomi değil" dedi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun, darbe giriÅŸiminin ardından 18 Temmuz'da baÅŸlatılan negatif izleme sonucu "Baa3"ten "Ba1"e revize edildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, not indirim kararına dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artmasıyla kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi. Derecelendirme kuruluşu buna karşın, "durağan" not görünümünün "Türkiye'nin büyümeye devam eden büyük ve esnek ekonomisiyle güçlü mali disiplinini yansıttığını" kaydetti.

Moody's 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrasında başlatılan değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağını duyurmuştu. Kuruluşun Türkiye'yle ilgili 2016 takvimindeki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi ise 2 Aralık.

Moody's'in indiriminin ardından, Türkiye'nin üç büyük derecelendirme şirketinden ikisindeki notu yatırım yapılabilir düzeyin altına çekilmiş oldu. Türkiye'nin kredi notunu daha önce de "yatırım yapılabilir" düzeyin altında tutan Standard & Poor's darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti. Diğer kredi derecelendirme şirketi Fitch ise Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir düzey"in üstünde derecelendiriyor.

"Tarafsız değil"

İstanbul'da gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, "Türk ekonomisi üç beş tane değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek bir ekonomi değildir. Türk ekonomisi üreten, büyümeyi ve istikrarı hedef alan, 79 milyon vatandaşının refahını ve kalkınmasını hedef alan bir ekonomidir" dedi.

Başbakan Yıldırım, "Bu değerlendirmelerin çok da açıkçası tarafısz olduğunu düşünmüyoruz. Bazı yönlendirmelerin, algı oluşturma gayretlerinin olduğunu açıkça görüyoruz. Benzer konuları geçmişte de yaşadık, bundan sonra da bu ve benzer konular önümüze gelecektir" diye konuştu.

Zeybekci'den tepki

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Moodys’in almış olduÄŸu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir ÅŸekilde örtüşmemektedir" yazdı.

Zeybekci, "Dünya ekonomisinin yavaÅŸladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiÅŸtir. Moody's’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koÅŸullarında herhangi bozulma yaÅŸanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iÅŸ yapma ortamını iyileÅŸtirecek reformlarımıza devam edeceÄŸiz" ifadelerini kullandı.

"Durmak yok, reformlara devam"

BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek de Twitter hesabından, "Rating kuruluÅŸlarına vereceÄŸimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok, reformlara devam" dedi ve Türkiye'nin temellerinin saÄŸlam ve ÅŸoklara karşı dirençli olduÄŸunu belirtti.

Şimşek, birçok iç ve dış şoka rağmen ekonominin küresel kriz sonrası dönemde yüzde 5,2 büyüdüğüne işaret etti.

Mehmet Şimşek, bu yıl Ar-Ge, işgücü piyasası, yatırım ortamını iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı, Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyeti, darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırılması konularında bir dizi reform çalışması yapıldığını ifade etti.

Kaynak: AA, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.