Sosyal Medya

Güncel

Başbakan: 2 günde ne değişti

Moody's'in açıklamasına tepki gösteren Yıldırım, "Bu değerlendirme kuruluşu 2 gün önce 'Türk ekonomisi 15 Temmuz'un şokundan kolayca çıktı' diyor. 2 günde ne değişti? Burayı anlayamadık, sormak gerek. Türk ekonomisi 3-5 değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek değil" ifadelerini kullandı.



Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

KILIÇDAROÄžLU'NUN ELEÅžTÄ°RÄ°LERÄ°NE CEVAP: 14 yıldır AK Parti iktidardadır. AK Parti tek başına iktidardır. Sayın KılıçdaroÄŸlu istikrardan neyi kast ediyor bilmiyorum ama, dünyada güçlü siyasi irade, tek başına iktidar anlaşılır. Ä°stikrar 14 yıldır, darbe giriÅŸimine raÄŸmen, vesayet heveslilerine raÄŸmen devam ediyor. Türkiye'yi 3'e katladık, 3 darbe giriÅŸimini de yerle bir ettik. Bundan sonra da milletimizin duası ve desteÄŸiyle Türkiye'de istikrar sürecek, büyüme devam edecek.

EKONOMÄ°K RAKAMLAR: Ekonomi ile ilgili de konuya gelince, rakamlara takla attırmakla rakamlar düzelmez. Dünyada ölçüsü belli. Borcunuzun milli gelire oranı, borç ödeme kabiliyeti nedir buna bakılır. 2002'den önce borcun milli gelire oranı yüzde 74. 100 lira kazanıyorsak, 74'ünü borca veriyoruz. Bugün yüzde 32 olmuÅŸ. 2002'de bütün vergilerin yüzde 86'sı borca veriyorsun. Bugün 100 lira vergi alıyorsun, 12 lirasını borca veriyorsun. 88 lirasını da milletin ihtiyacına harcıyorsun.

FETÖ ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°: 15 Temmuz'dan bu yana 2 ay kadar zaman geçti. Sayın KılıçdaroÄŸlu fikrini deÄŸiÅŸtirdi mi, Türkiye'de baÅŸka bir ÅŸey mi oldu? Dünyanın başına bela olan FETÖ'dür. Alçak terör örgütünü de bütün izlerini, baÄŸlantılarını ortaya çıkarmak ve bu topraklardan temizlemek de bizim akdimizdir. Sayın KılıçdaroÄŸlu'na, Yenikapı ruhunun gereÄŸine uygun olarak birlik, beraberlik, dayanışma içerisinde gerek bölücü, gerek FETÖ'cü terörle mücadele konusunda daha müspet tavır içerisinde olmasını bekliyorum. Kendisiyle birkaç kez görüştük. Buna raÄŸmen anlaşılmayan konular var, gerekirse tekrar anlatırız. 

DIÅžPOLÄ°TÄ°KA: Sayın KılıçdaroÄŸlu orada da eleÅŸtiriyor, iliÅŸkiler düzelip iÅŸleri yoluna koyunca yine memnun olmuyor. Nasıl yapacağız. Ä°kisini de eleÅŸtiriyorsunuz. Niye anlaÅŸtınız Rusya ile, Ä°srail ile; anlaÅŸmayınca da niye düşmansınız diyor. Biz milletimize bir ÅŸey söyledik, hem içeride hem dışarıda dostlukları artıracağız, düşmanlıkları azaltacağız. 

MUHALEFETLE YENÄ° GÖRÜŞME: Biz atışarak deÄŸil, el sıkışarak, konuÅŸarak sorunların çözülmesinden yanayız. Tribünlere, meydanlara söz söylemek seçim meydanlarında olabilir. DiÄŸer zamanlarda ülke sorunlarına karşı asgari müştereklerde birleÅŸmek lazım. O nedenle genel baÅŸkanlarla bir araya geldik. Küçük bir uzlaÅŸmayla anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi söz konusu oldu. Bunun da kararını verip yolumuza devam edeceÄŸiz.

FETÖ MAÄžDURLARI Ä°DDÄ°ASI: Milletin maÄŸduriyetini nereye koyacağız. En büyük maÄŸdur 241 ÅŸehidin yakınıdır. 79 milyon vatan evladıdır. En önce konuÅŸmamız gereken budur. Bu terör örgütü kapalı bir kutu. Saydam deÄŸil. Ä°liÅŸkileri gizemli. Bunu yanlış yapmadan, itinayla sorumluları ortaya çıkarmak kolay deÄŸil. Biz memuriyetten çıkardığımız epeyce insan var, mahkemelerin gözaltına aldığı, tutukladı, darbeye iÅŸtirak edenler var. Büyük bir kitle var, doÄŸru. Bunu yapmazsak Türkiye bu tehditle tekrar karşı karşıya kalır. Bundan sonra hatalar, yanlışlar var düzeltecek mekanizmalar da var, gerekli komisyonlar da kuruldu, haksızlık yapıldığını düşünen her kim varsa müracaat ediyor. Bunlar deÄŸerlendirilecek, haksızlık yapıldıysa düzeltilecek. Sapla saman birbirine karışmayacak. 

MOODY'S'Ä°N AÇIKLAMASI: Bizim deÄŸerlendirmemiz çok açık. Bunu görmek için 16 Temmuz'a gitmek lazım. Türkiye darbe giriÅŸimiyle karşı karşıya kalıyor, ekonomik göstergelerde kayda deÄŸer deÄŸiÅŸiklik olmuyor. Merkez Bankası piyasaya para vermek ihtiyacı duymuyor. VatandaÅŸ para çekmiyor, döviz bozdurarak piyasaya veriyor. Ekonomi tıkır tıkır iÅŸliyor. Mali disiplin gözardı edilmiyor. Ekonomimizde, yatırım en önemli önceliÄŸimiz. Ekonomiye destek en önemli önceliÄŸimizdir. Darbeye raÄŸmen birçok yapısal düzenleme yaptık. Bu deÄŸerlendirme kuruluÅŸu 2 gün önce 'Türk ekonomisi 15 Temmuz'un ÅŸokundan kolayca çıktı' diyor. 2 günde ne deÄŸiÅŸti? Burayı anlayamadık, sormak gerek. Türk ekonomisi 3-5 deÄŸerlendirme kuruluÅŸunun raporlarına göre hizaya geçecek deÄŸil. Dünyanın hangi ekonomisinde 27 çeyrek ardarda büyüme saÄŸlayan ülke var? Etrafımızda savaÅŸlar var, turizm alanında bir yavaÅŸlama yaÅŸadık ama seneye onu da düzelteceÄŸiz. Bu deÄŸelendirmelerin tarafsız olduÄŸunu düşünmüyoruz. Algı oluÅŸturma gayretlerini görüyoruz. Buna benzer konular önümüze gelecektir. 2001'de yerle bir olmuÅŸ ekonomiden bugün 1'ken 3 olmuÅŸ, mega projeler hız kesmeden devam eden bir Türkiye var. Bizim kaynağımız milletimizdir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.