Sosyal Medya

Güncel

Irak Savaşı'nın kilidi: Musul

Son günlerde İngiltere ve Almanya savunma bakanları ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı'nın Erbil'e gerçekleştirdikleri ziyaretler Musul operasyonunun kapıda olduğu izlemini oluşturdu.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil son günlerde bir çok Batılı savunma bakanının ziyaretine ev sahipliği yaptı.

Önce İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ardından Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve son olarak da ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel Erbil'e gelerek IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüşmeler gerçekleştirdi.

FALLON: PEŞMERGEYE YARDIM VE EĞİTİM DESTEĞİNE DEVAM EDECEĞİZ

IKBY BaÅŸkanı Barzani ile Ä°ngiltere Savunma Bakanı Fallon ve ekibi arasında gerçekleÅŸtirilen görüşmede "Musul'u kurtarma operasyonu" ve IŞİD sonrası dönem ele alındı.

Mesud Barzani, Fallon ve heyetinin ziyaretinin önemli olduğunu söyleyerek Peşmerge güçlerine ve IKBY'ye sığınan göçmenlere verdikleri destekten dolayı İngiltere'ye teşekkür etti.

Michael Fallon, ülkesinin IŞİD'e karşı savaşta Peşmerge Güçleri'ne desteğin yanısıra eğitim vermeye devam edeceğini belirtti.

Ä°ngiliz Bakan, “PeÅŸmerge kahramanca bölgedeki oluÅŸumları IŞİD'in tehdidinden koruyor ve fedakarlıkta bulunuyor” dedi.

LEYEN: PEÅžMERGEYE 90 MÄ°LYON EUROLUK MÃœHÄ°MMAT

İngiliz Savunma Bakanı'nı ardından Erbil'in ikinci önemli konuğu, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'di.

Bakan Leyen ile görüşen Başkan Barzani, taraflar arasında ele alınan en önemli meselenin Musul operasyonu olduğunu belirtti.

Barzani Almanya'nın Peşmerge güçlerine verdiği desteğin savaş meydanında dengeleri değiştirdiğini söyledi.

Alman Bakan Leyen yaptığı açıklamada, Almanya'nın 10 bin peşmergeye eğitim verdiğini, silah ve mühimmat olarak da 90 milyon euroluk destek verdiklerini belirtti.

 VOTEL: IKBY, MUSUL OPERASYONUN İÇİN TEMEL GÜÇ

 Ä°ngiltere ve Almanya'nın ardından Erbil'in son üst düzey askeri yetkili konuÄŸu ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'di.

IKBY BaÅŸkanlık ofisinden ziyarete dair yapılan açıklamada,  Barzani ve Votel'in BaÄŸdat ve Erbil arasında varılan son anlaÅŸmanın ve muhtemel Musul operasyonunun detaylarının ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada ABD'li komutan Votel'in açıklamalarına da yer verildi. Votel, ABD'nin IKBY'yi Musul operasyonu için temel güç olarak gördüğünü ve peşmerge güçlerinin sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini belirtti.

 HAÅžD-Ä° ÅžAABÄ°: MUSUL'U KURTARMAK İÇİN PEÅžMERGEYE Ä°HTÄ°YAÇ YOK

İngiltere, Almanya ve ABD'nin üst düzey askeri yetkililerin Erbil'i ziyareti ve Musul operasyonunda peşmergenin önemini vurgulamaları, yakın zamanda peşmergenin operasyona katılmayacağına dair açıklama ve yorumlara yeni boyut kazandırmış oldu.

Zira İran tarafından desteklenen ve Bağdat hükümetine bağlı olarak hareket eden Şii ağırlıklı Haşd-i Şaabi milis grubu, Musul'u tek başlarına kurtarabileceklerini bunun için peşmergeler gibi başka herhangi bir güce ihtiyaç duymadıklarını söylemişti.

Bağdat yönetimi Başbakanı Haydar el Abadi de Şubat ayında yaptığı açıklamada ABD'den herhangi bir talep olmasa da Haşd-i Şaabi'nin Musul operasyonuna katılacağını açıklamıştı.

Erbil'e gerçekleÅŸtirilen üst düzey ziyaretler,  Abadi ve HaÅŸd-i Åžaabi'nin  açıklamalarına karşın peÅŸmergelerin aktif ve etkin bir ÅŸekilde Musul operasyonuna katılacağına iÅŸaret ediyor.

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.