Sosyal Medya

Güncel

AK Parti teşkilatında ilk tasfiyeler

AK Parti teşkilatlarında Fethullah Gülen Örgütü ile bağlantı isimler konusunda çalışma yaptı. 3 kriter doğrultusunda il ve ilçe teşkilatlarında yapılan araştırmada 519 isim belirlendi. Bunlardan 100’ünün istifası istendi. Aljazeera’nın sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, kasıtlı olarak ‘AK Parti içinde Fetöcü var’ algısı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.



AK Parti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ağustos ayı başında teşkilatlarına gönderdiği genelge ile teşkilatlardaki ve belediyelerdeki Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin hızla temizlenmesi talimatı verdi. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından gönderilen genelgede şöyle denilmişti:

“Ãœlkemizde huzur ve güven ortamının yeninden tesis edilebilmesi için  Hükümetimizle birlikte yoÄŸun gayret sarf ettiÄŸimiz bu süreçte, FETÖ mensuplarının  ayıklanması ile ilgili çalışmalarımızın teÅŸkilatımız içinde dedikodu ve fitneye  mahal vermeksizin, titizlikle ve ivedilikle parti tüzüğümüz ve programımızda  belirtilen kurucu deÄŸerler ve etik ilkeler ışığında yürütülmesinin gerekli olduÄŸu  bilinmelidir. Bu kapsamdaki çalışmalar, ivedilikle ve özenle yürütülmelidir."

3 kriter

Al Jazeera’nın edindiÄŸini bilgiye göre, teÅŸkilatlardaki temizlik çalışması ise bu genelgeden önce baÅŸlatıldı. TeÅŸkilardan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcılığı il, ilçe teÅŸkilatları ile belediye baÅŸkan ve meclis üyelerine iliÅŸkin gözlemlerin paylaşılmasını istedi. ‘Güçlü şüphe, şüphe ve zayıf şüphe’ kriterleri doÄŸrultusunda aÄŸustos ayı başında teÅŸkilatlardan raporlar alındı.

Bu raporlar doğrultusunda 3 kriter içinde toplam 519 kişinin FETÖ ile ilgili olduğu belirlendi. Yerel yönetimler, kadın kolları ve gençlik kolları ana kademeleri ile belirlen isimler üzerinde detaylı bir çalışma daha yapıldı. Kişilerin bankalar, dernekler, sendikalar gibi kurum / kuruluşlarla ilişkileri sorgulandı. Bunun sonucunda da çeşitli görevlerde bulunan 100 ismin istifası istendi.

Al Jazeera’nın sorularını yanıtlayan TeÅŸkilatlardan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mustafa AtaÅŸ, titiz bir çalışma yaptıklarını söyledi. AtaÅŸ “Kimseye haksızlık etmemek için kılı kırk yararak hareket ediyoruz. Siyaset yapıyoruz, iftiralar, doÄŸru olmayan bilgiler, mesaj atılabiliyor. Her gelen bilgiyi doÄŸru kabul etmiyoruz. Ama çöpe de atmak istemiyoruz. FETÖ ile aktif çalışan hiçbir kimseyi barındırmayız.”dedi.

AtaÅŸ ayrıca AK Parti içinde FETÖ temizliÄŸinin çok daha önce baÅŸladığını söyledi. AtaÅŸ, 2014’de il ve ilçe kongreleriyle yapılan  yönetim deÄŸiÅŸikliklerini, bazı teÅŸkitlardaki görevden almaları ve geride kalan iki seçim dönemini de temizlik dönemleri olarak belirtti.

AtaÅŸ: Algı  oluÅŸturma çabası

Siyasi partiler içinde Fethullah Gülen Örgütü ile ilişkili isimler olduğu kanaâti, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de vardı. Darbe girişimi sonrasında ise , örgütün siyasi uzantılarının tespit edilmesi bir gereklilik olarak tartışılmaya başlandı.

Tartışmanın odağında ise iktidar partisi, AK Parti var. Çünkü dershanelerin kapatılması kararı sırasında o dönemde Cemaât olarak kabul edilen yapıyla iliÅŸkisi olan bazı milletvekilleri istifa etti ya da ihraç edildi. Darbe giriÅŸiminden sonra ise 4 belediye baÅŸkanının görevine aynı gerekçe ile son verildi. Ancak parti içinden ve dışından ‘FETÖ’cüler var’ iddiası dillendirilmeye devam ediyor.

Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mustafa AtaÅŸ, böyle bir algı oluÅŸturulmaya çabası olduÄŸunu söyledi. AtaÅŸ, “AK Parti içinde Fetöcü var sözüne kimse inanmasın.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın  ‘tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet’  sözüne atıf yapan AtaÅŸ, 15 yıllık geçmiÅŸi ve 10 milyon üyesi olan partide, geçmiÅŸte ibadet ve ticaret bölümüyle iliÅŸkili insanlar olabileceÄŸini söyledi. AtaÅŸ, ‘Ancak AK Parti teÅŸkilat ve üyeleri içinde ihanet diye tanımlanan yapıda kimse yoktur’ dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.