Sosyal Medya

Güncel

En büyük anaerkil toplum nasıl yaşıyor?

Batı Sumatra'nın dağlık kesimlerinde erkekler evli oldukları kadınların evinde misafir olarak görülür.



Batı Sumatra'nın dağlık kesimlerinde erkekler evli oldukları kadınların evinde misafir olarak görülür.

Kadınlar yönetiyor

Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesinin dağlık kesimlerinde Minangkabau etnik grubu dünyanın en büyük anaerkil toplumu.

Efsaneye göre, Koto Batu krallığını kuran Maharajo Dirajo 12. yüzyıl ortalarında öldüğünde üç karısından üç küçük oğlu vardı. İlk karısı Puti Indo Jalito çocukların bakımını ve krallık yönetimini üstlenerek anaerkil toplumun tohumunu attı.

 

Batı Sumatra çeltik tarlaları

Image copyright

 

Her şey kadınlara ait

Bu eşsiz ve karmaşık toplumsal düzende, miras kızlara kalır. Çocuklar annelerinin soyadını alır; erkekler ise karılarının evine taşınır ve misafir olarak görülür.

 

Batı Sumatra'nın anaerkil Müslüman kadınları

Image copyright

 

 

Farklı dinler

Minanglar eskiden animistmiÅŸ, doÄŸaya taparlarmış. Daha sonra Hindistan'dan gelen Hinduizm ve Budizm etkili olmuÅŸ. Anaerkil kültüre raÄŸmen Minanglar ayrıca ataerkil Ä°slam'ı da benimsemiÅŸler.

 

Minangkabau düğünü

Image copyright

 

 

Kayınvalidenin evi

İslami kurallara göre yeni evlenen kadın kocasının evine taşınması gerekirken Minanglarda damat kadının evine taşınır ve onun ailesiyle birlikte yaşar. Başlık parasını damadın eğitim ve meslek durumuna göre gelinin ailesi belirler

 

Minangkabau düğünüImage copyright

Düğün

Düğün günü damat evinden alınarak tören için gelinin evine getirilir. Burada İslami kurallara göre nikâh kıyılır. Geleneksel müzik aletleri eşliğinde kadınlı erkekli danslarla damat karşılanır.

 

Minangkabau düğünü

Image copyright

 

 

Damada hediye

Gelinin ailesi geleneksel kıyafetlerini giyerek damada verilmek üzere başlarında para, yiyecek ve hediye taşır.

 

Batı Sumatra'da Minangkabau erkekleri

Image copyrightEşitlikçi yaklaşım

Eşitlikçi yaklaşım

 

Minang kadınları evlenince sosyal ve ekonomik imtiyazlar kazanır. Ev halkı ve varlığı yaşlı kadınların idaresi altındadır. Evin reisi olarak toprak mülkiyeti ve akrabalık ilişkileri onlardan sorulur, anlaşmazlıkları çözmede, evlilik ilişkilerinde ve törensel olaylarda önemli rolleri vardır.

Minang erkeklerinin ise eve düzenli gelir getirecek bir iş yapması ve çocukların masrafını karşılaması beklenir. Çoğu iş bulmak için köylerinden ayrılır ve arada bir eve uğrar. Döndüklerinde evin idaresi konusunda söz hakları yoktur.

 

Minangkabau gelini

Image copyright

 

 

Müzaffer manda

Efsaneye göre, Java'daki Majapahit imparatorluğu kralı Minangkabau'lara savaş ilan ettiğinde Sumatra kralı savaş yerine manda dövüşü önermiş. Minangkabau'ların mandası diğerini boynuzlayarak öldürmüş.

Krallığın adı bu efsaneye dayandırılıyor. Zira 'Minang' muzaffer, 'kabau' ise su mandası anlamına geliyor. Evlerin çatılarının ve kadınların geleneksel başlıklarının boynuz şeklinde olmasının nedeni de bu.

 

 

Minangkabau bayrağı

Image copyrightGururun renkleri

Bu anaerkil toplumun çöküşü uzun zamandır beklenen bir şey olsa da Minanglar geleneklerini gururla sürdürmeye ve zamana karşı direnmeye devam ediyor.

Minangkabau'ların siyah-sarı-kırmızı renkli bayrakları bu dağlık bölgedeki üç ayrı diyarın özelliklerini temsil ediyor: asilik, cesaret ve kültür ve geleneğin kaynağı.

kaynak: bbc.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.