Sosyal Medya

Güncel

'Onlar Yıksa Bile Biz Yeniden Yapacağız'

Çadırda hayat mücadelesi veren Filistinli Hezalin, “İsrail buldozerleri evimizi birkaç dakika içinde enkaza dönüştürdü. Bizi evlerimizden, topraklarımızdan kovmak istiyorlar. Onlar yıksa bile biz yeniden yapacağız.” dedi.



Ä°ÅŸgal rejimi Ä°srail’in Batı Åžeria’da evlerini yıktığı Filistinli aileler, derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Filistin ile iÅŸgal rejimi Ä°srail arasında 1995’te imzalanan “Ä°kinci Oslo AntlaÅŸması” Ã§erçevesinde Batı Åžeria’nın “idare ve güvenliÄŸinin Ä°srail’e bırakıldığı C bölgesi”nde yaÅŸayan Filistinliler, yuvalarının yıkılmasının ardından çadırlarda hayat mücadelesi veriyor.

Ä°ÅŸgal rejimi, 1967’de inÅŸa ettiÄŸi Batı Åžeria’da birçok yerleÅŸim birimi kurarken, bu bölgelerdeki Filistinlilerin ise evlerini yıkıyor. Ä°srailliler, yeni yerleÅŸimlerde yaÅŸarken, birkaç yüz metre uzağında aynı bölgedeki Filistinliler ise dört direk üstüne kurulu sâdece üzeri muÅŸamba ya da battaniyeyle örtülü mekânlarda yaÅŸamak zorunda kalıyor.

“1967’nin Öncesinden Beri Bu Topraklardayız”

Ä°ÅŸgalci Ä°srail ordusuna ait buldozerlerin, geçen ay “C bölgesi”nde olması nedeniyle “ruhsatsız olduÄŸu” gerekçesiyle evini yıktığı el-Halil kentine baÄŸlı Ummu’l-Hayr köyündeki Hudra el-Hezalin ve çocukları da birçok aile gibi zor ÅŸartlar altında hayatını sürdürmeye çalışıyor.

AA muhabirine konuÅŸan Hezalin, “Ä°srail buldozerleri evimizi birkaç dakika içinde enkaza dönüştürdü. Bizi evlerimizden, topraklarımızdan kovmak istiyorlar. Uzun yıllardır, Ä°srail’in Batı Åžeria’yı iÅŸgal ettiÄŸi 1967 yılından öncesinden beri bu topraklarda yaşıyoruz.” dedi.

“Onlar Yıkacak, Biz Yapacağız”

Ä°ÅŸgalci ordunun daha önce de birkaç kez evini yıktığını ama yeniden inÅŸa ettiklerini belirten Hezalin, “Onlar yıksa bile biz yeniden yapacağız. Onlar yıkacak, biz yapacağız. Burası bizim vatanımız. Vatanımızı bırakıp nereye gidelim?” diye konuÅŸtu.

Ä°ÅŸgal rejiminin kurduÄŸu yerleÅŸim birimlerine iÅŸaret eden Hezalin, “Onlar yeni evlerde, suyu elektriÄŸi, aÄŸacı olan evlerde yaşıyor. Bizim ise burada hiçbir ÅŸeyimiz yok. Suyu çeÅŸmelerden eÅŸeklerle taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Toprağımızı Korumak İçin Sabrediyoruz”

Aynı köyde evi yıkılanlardan Süleyman el-Hezalin de “Eski insanlar gibi hayat sürüyoruz. Suyu hayvanlarla temin etmeye çalışıyoruz. Birçok insan bizim yaÅŸadığımız gibi yaÅŸamaya tahammül edemez. Ama toprağımızı korumak için sabrediyoruz. Vatanımızı bırakmayacağız. Buraların bizim olduÄŸuna dâir elimizde resmî belgelerimiz var.” dedi.

Ä°ÅŸgalci Ä°srail’in Filistinlilere ait yapıları yıkmasına tepki gösteren Süleyman, “Ä°srail, daha çok yerleÅŸim birimi inÅŸası için bu arazileri, Filistinlilerden temizlemeye çalışıyor. Yaklaşık 130 kiÅŸinin yaÅŸadığı köydeki binaların hepsi Ä°srail’in yıkım tehdidi altında. Bu toprakların mülkiyeti bizim elimizde. Atalarımız önceden buraları satın almış.” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.