Sosyal Medya

Güncel

Esed'den ABD bombardımanı açıklaması

Beşar Esed 'ABD'nin Suriye askerlerini vurması kasıtlıydı, bombardıman yaklaşık 1 saat sürdü' dedi.



Sputnik'in Associated Press'den Türkçe'ye aktardığı röportajda BeÅŸar Esed, ABD'nin, Suriye'de Rusya ile iÅŸbirliÄŸi yapma amacı taşımadığını, Washington'ın Ahrar'uÅŸ Åžam'ı IŞİD'le mücadeleyi kendi planlarını hayata geçirmek için kullandığını vurguladı. Esed, “EÄŸer Nusret Cephesi ya da IŞİD'e saldırırlarsa Suriye'deki duruma iliÅŸkin bir kozu kaybedeceklerine inanıyorlar. Bu nedenle de ABD'nin Suriye'deki teröristlerle savaÅŸmak için Rusya'ya katılacağına inanmıyorum” dedi.

ABD'NÄ°N ESED ASKERLERÄ°NÄ° VURMASI

ABD'nin Esed rejimi askerlerini vurması ile ilgili ise "kesinlikle kasıtlıydı" diyen Ese dşunları söyledi:

“Bu, bir uçağın bir kereliÄŸine yaptığı bir kaza deÄŸil. Dört uçak Suriye askerlerinin mevzilerini neredeyse bir saat ya da bir saatten daha uzun bir süre bombaladı. Bir hatayı bir saatten uzun süre yapmazsınız. Bu birincisi. Ä°kincisi de belirli bir yeri saldırmadılar, çok sayıda tepeden oluÅŸan kocaman bir yere saldırdılar ve yakınlarında teröristler yoktu. Bununla birlikte Amerika'nın hava saldırısından hemen sonra IŞİD militanları da saldırdı. Amerika'nın o noktaya saldıracağını nasıl bilebilirler? Bu nedenle de saldırı, iddia ettikleri gibi yanlışlıkla deÄŸil, kesinlikle kastiydi.

ABD-RUSYA ANLAÅžMASI

Esed, "ateÅŸkes" ÅŸeklinde tanımlanan ABD-Rusya anlaÅŸmasının sonuçsuz kalmasının sorumlusunun Åžam ve Moskova olmadığını söyledi.  

Habere göre BeÅŸar Esed "yeni bir ateÅŸkes giriÅŸimi" ile ilgili ÅŸunları söyledi:

Tüm operasyonlarımızı durdurmaya kararlı olduÄŸumuzu duyurduk, ya da sizin dediÄŸiniz gibi ateÅŸkes, ama bu Suriye ya da Rusya ile ilgili deÄŸil. Bu ABD, IŞİD ile El Kaide baÄŸlantılı örgütler, Türkiye ve Suudi Arabistan'la ilgili. Kamuya kararlı olmadıklarını açıkladılar. Ayrıca bu operasyonların durdurulması için baÅŸlatılan ilk giriÅŸim deÄŸil. Ä°lk giriÅŸim geçen ÅŸubat ayında yapıldı ve bence ABD yüzünden baÅŸarısız oldu. ABD'nin Suriye'deki ÅŸiddetin sonlandırılmasıyla gerçekten ilgilemediÄŸine inanıyorum.”

BM TIRLARININ VURULMASI

Konu ile ilgili Åžam ve Moskova'nın sorumlu olmadığını belirten Esed ÅŸunları söyledi: “Daha önce böyle bir ÅŸey hiç olmadı o yüzden neden Ruslar ya da Suriyeliler böyle bir ÅŸey yapsın? Hayır, bu bir iddia. Ve Beyaz Saray'ın dün yönelttiÄŸi bu iddiayla Rusya ve Suriye suçlanıyor. Bu baÄŸlamda, Suriye'deki çatışmalarla ilgili Amerikalı yetkililerin söylediklerinin hiçbir güvenirliÄŸi yok. Ne söylerse söylesinler sadece yalan, hiçbir temeli yok.

Saldırının gerçekleÅŸtirildiÄŸi bölgenin muhaliflerin kontrolünde olduÄŸunu hatırlatan Esed, konvoyun güvenliÄŸinden buradaki muhaliflerin sorumlu olduÄŸunu belirtti. Esed, “Ne olduÄŸuyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Gördüğümüz tek ÅŸey yanan bir araba ve tahrip edilmiÅŸ TIR'ların görüntüsü, baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil” diye de ekledi.

SURİYELİLERİN GERİ DÖNMESİ

Esed, “Gelecek birkaç ay içinde Suriye'deki durumun sığınmacıların geri döneceÄŸi ÅŸekilde deÄŸiÅŸeceÄŸine inanıyor musunuz?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Hayır. Çünkü birkaç ay içinde (CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip) ErdoÄŸan'ın ABD rejiminin ya da genel olarak Batı rejimlerinin, tabii ki Suudi Arabistan ve Katar'ın, teröristlere destek vermeyi keseceÄŸine inanmıyorum. Bunun gelecek iki ay içinde yaÅŸanacağını zannetmiyorum.”

"RUSYA'NIN MÜDAHALESİNİN ARDINDAN ÇOK DAHA İYİ HİSSETTİK"

Ayrıca Esad, “Rusya'nın müdahalesi ve Suriye ordusuna destek vermesinin ardından, yasal olarak tabii, çok, çok daha iyi hissettik. Çok sayıda kenti ele geçirdik” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.