Sosyal Medya

Sağlık

Hangi organ ne zaman yaşlanmaya başlıyor

Organlarımız belli bir yaştan sonra işlevlerini kaybetmeye başladığından yapmamız gereken şey bu süreci öğrenip ona göre tedbir almak.



Yaşlanmak bir anda oluyor gibi görünse de, aslında her organ kendi hızında yaşlanıyor. Eğer sizi neyin beklediğini bilirseniz, önceden tedbir almaya başlayabilirsiniz.

Cleveland Clinic Geriyatrik Tıp Uzmanı Dr. Ronan Factora'ya göre vücudunuzun iyiliğini koruyacak bir şeyler yapmak her yaşta mümkün.

İşte hangi organın kaç yaşında yaşlanmaya başladığı:

Kalp

Kalp en dayanıklı organlardan ancak ortalama 40 yaşında yaşlanma belirtileri başlıyor. Sol karıncık duvarında oluşan kalınlaşma ve kalpte büyüme başlıyor. Kan pompalamada her yıl %1 oranında azalma baş gösterir. Düzenli kan basıncı kontrolü yapmaya başlamak gerekir.

Kulak

30'lu yaşlardan itibaren işitme kaybı olağandır. Bunda kulağa kan taşıyan damarların görev yapmaması ve işitme sinirlerinde başlayan yaşlanma etkilidir. Yaşla beraber artan kulak kiri de duymada güçlüğe sebep olabilir.

Beyin

30 yaşından sonra beyin küçülmesi poblemi ortaya çıkar. Beyin kıvrımlarında daralmalar başlarken, beynin ortasında bulunan boşluk genişlemeye başlar. Beyne kan taşıyan damarlardaki deformasyon da eklenince öğrenme hızı ve hafıza zayıflamaya başlar.

Göz

40 yaşından sonra başlayan yaşlanmanın sebebi göz merceğinin sertleşmeye başlamasıdır. Bu gözün reflekslerini zayıflatır ve odaklanmada sorunlara yol açar. 50 cm den daha yakını görmekte zorlanma başlar. Göz sinir hücrelerinin sayısındaki azalmada görme kalitesini düşürmeye başlar.

KaraciÄŸer

Hacmi ve ağırlığı azalır. Ortalama 40'lı yaşlardan sonra başlayan olumsuzluklar 65 yaşın üzerindeki kişilerde büyük oranda bozulmaya sebep olur.

AkciÄŸer

Akciğerler en erken yaşlanan organlardan. 20'li yaşlarda başlayan değişimler akciğerin esnekliğini azaltır ve oksijen alınımını düşürür. İlerleyen yaşlarda nefes darlığı sorunu ortaya çıkabilir.

Kemikler

30'lu yaşlarda kemikte kalsiyum eksiklikleri görülmeye başlar. Kemik dokusundaki azalmadan en çok uyluk kemiği ve omurgalar olumsuz etkilenir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.