Sosyal Medya

Kültür Sanat

Suya sûret çizen adam

Ebru sanatçısı Garip Ay'ın, Van Gogh’un portresi ve ‘Yıldızlı gece’ eserini ebru ile resmettiği videosu sosyal medyada bir haftada 50 milyondan fazla izlendi. Ay, daha önce de yaklaşık 40 tarihi Türk şahsiyetinin portresini yaptığını ama sadece Van Gogh'un bu kadar ilgi gördüğünü anlattı.



Ebru sanatçısı Garip Ay, Ä°stanbul Balat’taki atölyesinde çalışıyor. Atölyenin ortasındaki masanın üzerinde, rengarenk boyalar, fırçalar, çalışmalarını hazırladığı bir su teknesi duruyor. Ebru sanatıyla yapılmış eserler, duvarları süslüyor.

“Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni bitirdikten sonra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ãœniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünden mezun oldum. Ebru, benim için çok az iÅŸlenmiÅŸ, farkındalığı sanat çevrelerinde pek oluÅŸmamış bir sanat disiplini olduÄŸu için önemli. Suyun üzerine bir damla atıyorsunuz ve o damlanın hareketiyle, renkleriyle büyüleniyorsunuz. Ben ebru sayesinde kalbimin akordunu ayarlıyorum.”

Ebru, video ile boyut deÄŸiÅŸtirdi

Garip Ay, insanın kendisini sürekli tekrar etmesinin bir marifet olmadığını, deÄŸiÅŸiminin, yenilenmenin ÅŸart olduÄŸunu söylüyor. Ebruyu, video ile birleÅŸtirip, insanlara daha iyi anlatma fikrinin de böyle ortaya çıktığını anlatıyor: 

“Videonun hareket halinin, donmuÅŸ kağıt üzerindeki eserden daha çarpıcı olduÄŸunu düşündüm. Böylece, kendi sürecimi de ilerletmeye baÅŸladım. Işığı, montajı, kamera kullanmasını öğrendim. Çekimlerden önce story board (çekim planı) hazırlayıp hikâyemi nasıl anlatacağımı kurguladım. Videoları paylaÅŸtıkça, dünyanın bir çok yerine ulaÅŸma, ulaÅŸtırma fırsatı elde ettim. Ä°nsanlardan gelen eleÅŸtiriler, farklı bakış açıları iÅŸimle ilgili diyaloÄŸuma baÅŸka bir açı ekledi.”

 

Garip Ay, ebrunun hazırlık kısmını anlatmak için videolar hazırlamaya başladı. Bunun için de küçük bir stüdyo kurdu.
 
[[FotoÄŸraf: Garip Ay arÅŸivi]]

"40 Türk şahsiyeti çizdim, Van Gogh kadar önemsenmedi"

Ay, Van Gogh'tan önce Türk tarihinden 40 isimle ilgili portre çalışması yaptığını ama bu kadar ilgi görmediÄŸini anlattı. 

“Son üç yılda Farabi, Piri Reis, Mimar Sinan, Ä°bn Rüşd gibi kırktan fazla önemli Türk ÅŸahsiyetin portrelerini suyun üzerine çalıştım. Fakat Türkiye’de hiçbirisi, bu çalıştığımız son projedeki gibi Van Gogh kadar önemli karşılanmadı. Avrupa’da, Van Gogh ilgi görünce, ülkemizde de bu konu önemsenmeye ve haber olmaya deÄŸer görüldü. Ä°nsanların neden kendi deÄŸerlerini önemsemediklerini, baÅŸkasının önemsedikleri ÅŸeye ilgi gösterdiklerini bu konuda iyi bir örnekle görmüş olduk."

Sanatçı Garip Ay'ın, ebru ile resmettiği Türk düşünürleri arasında Piri Reis de var.
 
[[FotoÄŸraf: Garip Ay ArÅŸivi]]

"Ben de ebru oldum"

Garip Ay, sosyal medyadan paylaştığı videolar sayesinde otuzdan fazla ülkeden davet aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Avrupa ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkede sergi açtı ve ebruyu tanıttı.

“Buralara özgü bir sanatın, yurt dışında farklı kültürlerle buluÅŸma sürecinde olan insanlarla ben de bir vazife üstlenmiÅŸ oldum. Dünyanın bir çok yerinden insanlar davet edip, edinimlerimizi paylaÅŸmamızı istediler. Bu aslında bir çeÅŸit kültür alışımı oldu. Bu süreçte ben de ebru oldum. Onlardan birÅŸeyler öğrenirken, buraya ait bir sanatı da onlara ulaÅŸtırma sürecini yaÅŸadım.”

Bir çok ülkeden davet alan Garip Ay, 2014 yılında gittiği Norveç Grafill Gallery'de gösterim yaptı.
 
[[FotoÄŸraf: Garip Ay ArÅŸivi]]

"En verimli dönemim, 1,5 metrekarelik balkonda geçti"

Ay, ebru yaparken çok fazla masrafa gerek olmadan da nitelikli iÅŸler ortaya çıkabileceÄŸini söylüyor: 

“Hayatımın en verimli ebru yapma sürecini, bir buçuk metrekarelik bir balkonda geçirdiÄŸim zaman diliminde edindim. Åžimdi bu büyük stüdyo da bile, balkonda yaptığım nitelikte iÅŸler yaptığımı düşünmüyorum. Bu suyun üzerine yapılan bir sanat. Suyun kıvamını oluÅŸturmak için evinizdeki pirinci suya bırakıp, istediÄŸiniz kıvamı oluÅŸturabilirsiniz. YaÄŸlı boya, kumaÅŸ boyası veya guaj boyalarla özgün iÅŸler çıkarabilirsiniz.”

 
 
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

Garip Ay, yeni projeler peÅŸinde. Ebruyu daha çok ekrana yansıttığı eserler planlıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.