Sosyal Medya

Dünya

Dönüşümlü başkanlık yoksa; Türkiye'yle komşu olurlar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı New York'ta 25 Eylül'deki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades görüşmesi öncesinde " Dönüşümlü başkanlık olmazsa çözüm olmaz, Rumlar Türkiye'ye komşu olur" dedi.



"Dönüşümlü baÅŸkanlık Kıbrıs Türk halkının eÅŸitliÄŸinin olmazsa olmazlarından biridir" diyen Akıncı "EÄŸer Rum tarafı ‘Dönüşümlü baÅŸkanlık asla çözümün bir parametresi olmayacak’ diyorsa bir anlaÅŸma olmayacak demektir" ifadelerini kullandı. Akıncı ayrıca, Kıbrıs Türk halkının güvenliÄŸini Türkiye’nin garantisinde gördüğünü söyledi.

Akıncı, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, yoÄŸunlaÅŸtırılmış müzakerelerde gelinen aÅŸamada New York’ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile üçlü zirve yapacaklarını, ardından genel bir durum deÄŸerlendirmesinden sonra asıl hedefin garantörlerin de bulunacağı bir toplantıyı hayata geçirmek olduÄŸunu kaydetti.

Kıbrıs'ta eÄŸer uzlaÅŸma isteniyorsa garantörlerin de katılacağı beÅŸli toplantıyı geciktirmemenin önemine iÅŸaret eden Akıncı, müzakere sürecinin ucu açık bir ÅŸekilde 2017’ye sarkmasının beraberinde getireceÄŸi riskler olduÄŸunu kaydetti.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK YOKSA RUMLAR KOMŞU OLUR

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in de sorularını yanıtlayan Akıncı'nın cevaplarından ilgili bölüm şöyle:

Annan Planı’nda da bu böyleydi, ÅŸimdi de benzer bir ÅŸablon üzerinden adadaki nüfus dengesinin 220 bine 800 bin ÅŸeklinde kabul edildiÄŸini anlıyoruz. Bu matematiÄŸin içinde biraz önce konuÅŸtuÄŸumuz 100 bin Türkiyeli için ne diyor Rum tarafı?

Hiçbir ÅŸey demiyor. Annan Planı’nda da 40-45 bin kiÅŸilik bir liste söz konusuydu. Bu liste ortadan kalktı. Åžu anda İçiÅŸleri Bakanlığımızın bize verdiÄŸi rakamlar neyse götürdük masaya koyduk. KKTC vatandaÅŸlarının toplam sayısının 220 bin kiÅŸi olduÄŸu KKTC İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından resmen bildirildi. 800 bin de Rumların var. Onların kafasına göre bir oran tutuyor, onun için itiraz etmediler.

- Sizin İçişleri Bakanlığınızın verilerine göre şu anda kuzeyin nüfusu 220 bin mi?

Bu halihazırda mevcut vatandaş sayısıdır. Yaşayanlar daha fazla. De facto nüfus başkadır. Bu söylediğimiz kimlik sahibi olanların resmi sayısıdır.

- De facto vatandaÅŸ olan ama kimliÄŸi olmayan o kesime ne olacak?

Bir şey olmayacak: Çalışma izinleri uzatılacak ve burada yasal olarak ikamet etmeye devam edecekler.

- Rum tarafının buna itirazı yok mu?

Rum tarafının itirazı ÅŸuna; ‘Türkiye’den buraya yüzbinlerce insan getirip vatandaÅŸ yapıp dengeyi bozmayın’ diyorlar.

- Bir de şurası tartışılıyor; sanki 220 bine 800 bin şeklindeki oran hep sabit kalacakmış gibi plan yapılır mı?

Öyle bir ÅŸey olabilir mi? Biz herkesin yatak odasına bekçi mi dikeceÄŸiz? Bunu dedim, millet gülümsedi. Sabit tutulabilir mi? Nüfus elbette doÄŸal akışı içinde o gidecek. Burada konuÅŸulan dışarıdan nüfus enjekte edilerek bu oranla oynanmaması. Orada da bir sıkıntı yok. Zaten biz bu adanın nüfusunun devamlı ÅŸiÅŸirilmesi taraftarı deÄŸiliz. Önemli olan nicelikten öte niteliktir. Åžu anda bu ülkede yıllar öncesinden gelip de bu toprakları vatan bellemiÅŸ kardeÅŸlerimizi istisnasız birleÅŸik Kıbrıs’ın vatandaşı yapabildiÄŸimize göre, ortada bir sıkıntı yok. Bu Annan Planı’ndan daha ileri bir noktadır çünkü orada 40-45 bin kiÅŸilik bir üst sınırdan bahsediliyordu.

Bu kadar net konuşabildiğinize göre müzakerelerde yanına artı koyabildiğiniz bir madde mi?

Evet, aylar öncesinden o artı atıldı. Ama Rumların kalkıp da Yunanistan’dan 100 bin kiÅŸiyi getirip vatandaÅŸ yapamayacağı gibi ben de 150 bin kiÅŸiyi Türkiye’den getirip vatandaÅŸ yaptım diyemem. EÄŸer bir anlaÅŸma olursa buna sadakat olacak. AnlaÅŸma olmazsa ne olacağı belli. Türkiye’den su da geldi buraya tarım patlayacak. Yeni iÅŸgücüne ihtiyaç olacak. Türkiye’den buraya yeni iÅŸgücü gelecek.

-Burası giderek Türkiyelileşecek...

Çözüm olmazsa Rum tarafı bu adada Türkiye ile komşu haline gelebilir.

- Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek manada bir parçası haline gelir KKTC demek mi istiyorsunuz?

Yıllar sonra yapının nasıl geliÅŸeceÄŸini bilemem. Biz çözümsüzlük durumunda tabii ki KKTC’nin devamını isteriz. Ancak yıllardır süren bu tanınmamışlık, ambargolar ve beraberinde çözümsüzlük bu iÅŸi nereye götürecek Rum tarafı bunu iyice düşünmeli.

Taktik adımlar diyorsunuz ama dönüşümlü baÅŸkanlık meselesi ciddi bir anlaÅŸmazlık olarak görünüyor. Rumlar buna katiyetle ‘Hayır’ diyor.

Dönüşümlü baÅŸkanlık Kıbrıs Türk halkının eÅŸitliÄŸinin olmazsa olmazlarından biridir. EÄŸer Rum tarafı ‘Dönüşümlü baÅŸkanlık asla çözümün bir parametresi olmayacak’ diyorsa bir anlaÅŸma olmayacak demektir.

Kıbrıslı Türk lider bunu kesinlikle imzalayıp halkının önüne götürmeyecek demektir. Bu çok da iyi bilinmektedir. Bu konuda ancak hangi sürelerle dönüşümlü baÅŸkanlık olur noktası konuÅŸulabilir. Ama prensip olarak ‘dönüşümlü baÅŸkanlık olmayacak’ noktası sürgit edilirse, bu anlaÅŸma olamayacak demektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.