Sosyal Medya

Güncel

Okullar 15 Temmuz yemini ile açılıyor

MEB, öğrencilere 15 Temmuz’u anlatacak. Dağıtılacak bir broşürde 15 Temmuz yemini var: Eğer sizi unutursak kalbimiz kurusun...



Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB), yarın baÅŸlayacak yeni eÄŸitim öğretim döneminde 16 milyon öğrenci için bu kez demokrasi zilini çalacak. MEB, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe teÅŸebbüsü sırasında ÅŸehit ve gazi olan vatandaÅŸların kahramanlıklarının öğrenci ve velilere anlatılması için çalışma baÅŸlattı. Ä°lk hafta okullarda 15 Temmuz Demokrasi Zaferi anma etkinlikleriyle kutlanacak. MEB, ÅŸehit adı verilen okullara "Onur Köşesi" ve "15 Temmuz Åžehitler Kitabesi" koyacak. Åžehit adı verilmeyen okullarda da 15 Temmuz Åžehitler Kitabesi okul giriÅŸine yerleÅŸtirilecek. Kitabede ÅŸu ifadeler yer alıyor: "Ä°nsanlığın ve nice uygarlıkların beÅŸiÄŸi olan kadim coÄŸrafyamız kanlı ve vahÅŸi bir saldırıya tarihin kaydettiÄŸi en büyük ihanet giriÅŸimine maruz kaldı. Ãœlkemize, vatanımıza, milletimize ve tüm insani deÄŸerlere ihanet eden FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleÅŸtirilen kanlı ve hain giriÅŸim, aziz milletimizin direniÅŸiyle yerle bir oldu. Elleri öpülecek analar, babalar, dedeler, nineler mermilere ve bombalara siper olan gençyaÅŸlı yiÄŸitler vatanını milletini namusunu savunmak için yola çıktı. Soylu bir aşık edasıyla gittiler. Milli iradeyi, demokrasiyi, hukuk devletini ve halkımızın sarsılmaz birliÄŸini savunan çelikten bir kale oldular. Åžehadet ÅŸerbetini içip yokluklarla vatanlarına hayat verdiler. Gazi olup vatan aÅŸkıyla kutsanmış bir yaÅŸama bilincine dönüştüler. Malazgirt'te, Çanakkale'de, KurtuluÅŸ Savaşı'nda olduÄŸu gibi onurlu ve dik duruÅŸlarıyla bir kez daha tarih yazdılar. Sizler bu ÅŸanlı tarihi hatırlayarak büyüyün."

UNUTURSAK KALBÄ°MÄ°Z KURSUN
Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilere dağıtılan ücretsiz ders kitabının yanında da 15 Temmuz'u anlatan broşür verilecek. Broşürde kısa bir yemin metni de yer alacak: "Eğer sizi unutursak kalbimiz kurusun. Emanetlerinize sahip çıkmazsak dillerimiz lal olsun. Şehidim aziz ve mübarek hatıran önünde bir kez daha söz veriyorum ki; Üzerinden asırlar geçse bile şehadetinle hayat bulan bu kutlu destanı asla unutmayacağım" ifadeleri bulunacak. Öte yandan okulların açıldığı ilk gün okul müdürleri yapacakları konuşmalarında milli birlik ve beraberliği vurgulayan Atatürk'ün sözleri, Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek ve Ahmet Arif şiirleri ile 15 Temmuz günü yaşananlar anlatacak.

KAHRAMANLARI ERDOÄžAN ANLATACAK
Konferans salonlarında ve sınıflarda ise öğrencilere yaklaşık yedi dakikalık bir film izletilecek. Ä°stiklal Marşı temel alınarak oluÅŸturulan filmde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın okuduÄŸu Ä°stiklal Marşı eÅŸliÄŸinde, 15 Temmuz günü demokrasi kahramanlarının verdiÄŸi mücadelede, millet olarak tek yürek oluÅŸumuz izletilecek. Filmde, öğrencileri olumsuz etkileyecek ÅŸiddet içerikli görseller ile siyasi simgelere yer verilmeyecek.

ÖĞRENCİLERE 15 TEMMUZ KİTAPÇIĞI
Ayrıca öğrencilere okulun ilk günü dağıtılmak üzere bir demokrasi kitapçığı hazırlandı. Kitapçıkta, bu süreçte sıkça duyulan sözcükleri açıklayan "15 Temmuz Sözlüğü", 15 Temmuz günü kronolojik olarak yaşananlar, milletin darbecilere karşı direnişi, şehitler ve demokrasi meydanlarının fotoğrafları yer alacak. Sözlükte; Cumhuriyet, demokrasi, Meclis, darbe, cunta, FETÖ/PDY gibi kavramların açıklamaları da yer alacak. İşte sözlükte yer alan kelimeler:
 Demokrasi: Halkın meÅŸru iradesini, vatandaÅŸların eÅŸitliÄŸini ve özgürlüğünü esas alan hukuk devleti ilkelerinin geçerli olduÄŸu toplumsal düzen.
 Darbe: Milletin ve seçilmiÅŸ hükümete yönelik, zor ve silah kullanarak devirme giriÅŸimi.
 Cunta: Halkın seçtiÄŸi yönetime silah zoruyla el koymaya teÅŸebbüs eden yasa dışı grup.
 FETÖ/PDY: FETÖ kısaltması, halkın dini duygularını sapkın görüşleriyle istismar eden Fetullahçı Terör Örgütü'nü ifade eder.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.